• You are currently viewing Meri tekee ihmiselle hyvää

  Meri tekee ihmiselle hyvää

  Meri tekee ihmiselle hyvää – Yhteistyössä Rauman kaupunki

  Oletko sinä koskaan istunut  hiljaa rantakalliolla? Tuijottanut  aaltoihin ? Tai maannut silmät kiinni, kuunnellut vain meren ääniä? Ehkä nautinnollisesti vetänyt keuhkot täyteen raikasta meri-ilmaa? Jos et ole, olet silloin jäänyt paitsi paljosta.

  Itse olen onnekas asuessani aivan meren läheisyydessä. Se saa olon tuntumaan rentoutuneelta, levänneeltä ja stressittömämmältä. Meren tuijottaminen on rauhoittava kokemus: pitkälle kantautuva tasainen horisontti ei tarjoa aivoille jatkuvalla syötöllä uusia virikkeitä, muun nykymaailman tavoin.

  Se on toisaalta hyvin luonnollista, sillä onhan meri kaiken elämän perusta. Iso osa niin ihmisestä kuin maapallostakin on vettä, ja vesi on meille elinehto. Siihen nojaten ei ole ihme että meren läsnäolo tekee olomme hyväksi, mutta silti luulin pitkään että havaintoni meren positiivista vaikutuksista olivat pelkkää plaseboa.

  Ja mitä vielä – asiaa on nimittäin tutkittu!

  Esimerkiksi Englannissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin nimittäin merkittäviä eroja rannikon läheisyydessä ja sisämaassa asuvien ihmisten välillä.

  Rannikon läheisyydessä asuvat ihmiset kokivat oman hyvinvointista ja yleisen terveydentilansa paremmaksi, kuin sisämaassa asuvat. Meren läheisyydessä asuvilla oli myös vähemmän mielenterveydellisiä haasteita. Tutkimuksessa havaittiin että muuttaminen sisämaasta rannikolle toi nopeasti mukanaan runsaasti positiivisia muutoksia ihmisten terveydentilassa ja henkisessä hyvinvoinnissa.

  Myöskään tunne siitä että meren läheisyydessä on helpompi hengittää, ei ollut oman mieleni tuotosta. Itävaltalaistutkimuksen mukaan ympäristössä, jonka ilmassa oln paljon veden aerosoleja, on todella helpompi hengittää.

  Uskon meren vaikuttavan ihmiseen samalla tavoin, kuin muidenkin luonnon maisemien. On nimittäin todettu, että esimerkiksi potilaat joiden ikkunasta on näkymä luontoon, toipuvat muita nopeammin.

  Mitähän tekisi näkymä merelle?

   

  Vastaa