• You are currently viewing Kun epävarmuus ottaa vallan – Näillä vinkeillä hallitset sitä!

  Kun epävarmuus ottaa vallan – Näillä vinkeillä hallitset sitä!

  Uskotko sinä olevasi tarpeeksi hyvä? Uskotko jos joku kertoo sinulle sinun tekevän hyvää työtä? Tai tarvitsetko muita kertomaan sitä sinulle. Aloin suihkussa pohtimaan epävarmuutta. (Siellä parhaat ajatukset syntyvät) Miksi siihen monesti tarvitaan ulkopuolinen kertomaan, että olet hyvä sellaisena kuin olet, ja yrität parhaasi. Miksi ei voi vain uskoa sitä, kertoa sitä itselle, vaikka jopa päivä. Mitä tehdä, kun epävarmuus ottaa vallan!

  Kun epävarmuus ottaa vallan, mitä teen?

   

  ”Sinä olet hyvä, sinä olet kaunis, pystyt mihin vain!” Kuinka kauan siitä olikaan kun sanoin tämän aamulla peilikuvalleni, samalla kun löin voimaannuttavaa ja itsevarmuutta lisäävää meikkivoidetta naamaan. No, meikit pitäisikin uusia, joten se odottaa vielä hetken. Yhtä tärkeää kun on kertoa tämä itselleen, on kertoa tämä myös lapsille. Ja parhaiten kerromme sen omalla esimerkillä, unohtamatta kuitenkaan näyttää inhimillisyyttämme. Sitä, että mekin teemme virheitä, meihinkin voi olla iskostettu vääriä ajatusmalleja. Myös meillä aikuisilla on välillä epävarmuuden tunteita.

  Olipa kyse vaikka äitiydestä tai urasta, miksi monesti koemme, että arvomme seisoo siinä, mitä teemme. Entä jos et tekisi mitään? Tulisiko stressi siitä, etten yritä tarpeeksi? Tai ainakaan yritä parasta, sillä se voi joskus olla liikaa, se paras nimittäin. Olethan silti arvokas itsellesi! Epävarmuus puskee monesti minua eteenpäin, adrenaliini lisää virtaa ja motivaatio saa saavuttamaan isoja asioita elämässä. Pieni epävarmuus antaa voimaa puristaa itsestään enemmän, tehdä parempaa tulosta, ylittää itsensä, mutta paikoitellen epävarmuus saa uskomaan, ettei osaa mitään pysty mihinkään tai ole tarpeeksi hyvä, ja silloin pyrkii yrittämään liikaa. Ja puhumaan itselleen todella huonosti, todella ilkeästi ja todella epäsuotuisaan sävyyn. Ei sitä ääntä kuunnellessa mikään mene hyvin, sillä se ääni lamaannuttaa sinut. Saa joskus jopa luovuttamaan. Luovuttaminen, se taas ei ole vaihtoehto, sillä se ajaa uudestaan soimaamaan itseään, vielä pahemmin. Tai näin minä itselleni sanon, ehkä joskus olisi hyvä osata luovuttaa, tai ainakin tehdä virheitä, sillä me olemme vain ihmisiä!

  Näillä keinoilla minä hiljennän sisäisen negatiivisen ääneni ja poistan stressiä, toivottavasti se auttaa sinuakin.

  1. Pysähdy! Kuulostele tuntemuksiasi, aistejasi. Haistele ilmaa ympärilläsi, tunne maa jalkojesi alla, koskettele erilaisia asioita. Ne poistavat stressiä kehostasi ja palauttavat tähän hetkeen.
  2. Epävarmojen ajatusten keskellä, muistuta itseäsi kaikesta, mitä olet saavuttanut tai kohdannut elämässäsi, sinä selvisit, ja niin selviät myös nyt! Sinä oikeasti olet hyvä siinä mitä teet!
  3. Tutki itseäsi, missä tilanteissa tunnet epävarmuutta. Voisiko tilannetta muuttaa jotenkin?
  4. Harrasta maadoittavia asioita, kuten luonnossa kulkemista ja meditoimista. Saunominen lievittää stressiä!
  5. Pidä huolta itsestäsi ja tärkeintä; PUHU! Minä myönnän epävarmuuteni usein ääneen, ja siitä ammennan voimaa jatkaa. Usein juurikin se, että joku huomaa sinun yrittävän, ajaa kovalla liekillä eteenpäin!

  Vastaa