• You are currently viewing Lapsen joulu pilalla…

  Lapsen joulu pilalla…

  ..sillä kerroin ettei joulupukkia ole olemassa! Kuinka tärkeä osa joulua on joulupukkiin uskominen? Tätä jäin sitten valvomaan tänään pitkän, pojan kanssa vietetyn keskustelun jälkeen. Lapsen joulu pilalla, tai näin hän ensin totesi minulle.

  Kuinka tärkeä osa lapsen joulua joulupukkiin uskominen on?

  En ollut varautunut siihen, että hän ottaa tämän näin raskaasti. Odotin, että hän naurahtaa ja toteaa, että tiesi tämän. Merkit olivat ilmassa jo vuosia, isoveli kertoi toistuvasti ja avoimesti, miten jouluhommat on meillä hoidettu. Muistan kun kerroin saman uutisen esikoiselle vuosia sitten. Voi kuinka raskaasti hän sen ottikaan, sillä asia oli tullut muualta ilmi, mutta me ylläpidimme valhetta. Sillä päätimme, että toinenkin saa pitää lapsenmielisyytensä myös pitkään,  mutta kerromme sen sitten ajoissa itse.

  Kuinka ollakaan, yhä meidän kymmenen vuotias on uskonut joulupukkiin, vaikka hänen uskoaan on koeteltu. Päätimme kuitenkin, että istumme perheenä tänään alas ja kerromme totuuden, ennen kuin hän ymmärtää sen oikeasti itse. Totuuden kertomisen seurauksena, hän pahoitti mielensä ja päätti ettei joulussa ole enää iloa, kun vanhemmat ostavat lahjat. Olisiko pitänyt jättää kertomatta? Milloin on oikea aika kertoa? Kuinka tärkeä osa lapsen joulua joulupukkiin uskominen on?

  Lasten joulu muuttuu lasten kasvaessa.

  Pitkän keskustelun aikana pohdittiin, kuinka vanhemmilla on ollut varaa näihin lahjoihin, ja kävimme läpi lahjan antajia. Heitä on kiittäminen suuresti. Kerroin lapselle, että tämän tiedon valossa, hän kuuluu nyt niihin isoihin lapsiin, jotka ylläpitävät pienten uskoa tarvittaessa. Lopulta naureskeltiin, että olisiko äiti voinut asian paljastaa vaikka 15-vuotiaana. Lapsenmielisyyttä voi onneksi ylläpitää aina ja siitä syystä meidänkin joulu säilyttää samanlaisia raameja ja pitää sisällään jännitystä.

  Joulumme muuttuu tästä nyt, kun meillä ei ole enää pieniä, mutta uskon, että aivan kuten esikoinen, myös kuopus tulee huomaamaan, että tässä on myös hyvää; toivomukset voi nyt jättää suoraan vanhemmille, ja jouluaaton sisältöön voi nyt myös vaikuttaa itse. Viime jouluna esikoinen toivoi lahjat yöllä kuusen alle, ja tämä toivomus toteutui. Kuopus toivoi tänään, että lahjat piilotetaan, joten näin tullaan ainakin osittain tekemään. Ehkä jonain jouluna pakkaamme lahjat ja tavarat autoon ja lomailemme joulun hotellissa.

  Vastaa