• You are currently viewing Joululahja ja raha

  Joululahja ja raha

  Joulu ja lahjat. Tää on joka vuosi lasten syntymisen jälkeen hieman ahdistanut. Rakastan ilahduttaa muita ja ostaa lahjoja, mutta aina on se toinen puoli, raha. Joululahjojen saajia on myös aika kova määrä nykyään. Löytyy omat lapset, oma puoliso, sisarukset ja niiden lapset, omat vanhemmat, puolison vanhemmat, isovanhemmat, omat kummit ja niiden lapset ja sitten vielä kummilapset. Itse en siis ole ostanut omille kummeille tai heidän lapsilleen joululahjoja, mutta miehen puolella tämä on ollut perinteenä, niin enhän sitä halua tietenkään rikkoa. Tämä määrä tekee vain sen, että joululahjoihin menevä raha pitää oikeasti säästää joka vuosi tai ainakin meillä, on se aika iso raha laittaa noin yhtäkkiä ylimääräistä. Olen jopa kuullut, että osa ostaa lahjoja ns. velaksi ja makselee niitä pikkuhiljaa pois. Tämä ei taas sovi meille kyllä yhtään.

  Meillä on nykyään jo kolme poikaa ja mielestäni tiedämme itse parhaiten mitä he tarvitsevat ja toivovat. (Suuresti auttaa tämä lelulehti kyllä, koska se on ruksattu lähes kokonaan.) Omien lasten lahjoihin menee myös kauhea summa rahaa, jos vain haluaa. Tässäkin on paljon perhekohtaisia eroja, jotkut ostavat 200 €, toiset 500 € ja osa yli tuhannella eurolla lahjoja. Meidän perheemme ei kyllä kuulu tähän viimeiseen kategoriaan. Vähän aina sen mukaan mennään mitä tarvitsevat ja ikä.

  Meidän uusi perinne

  Joten olemme mieheni kanssa todenneet jo viime vuonna, että tämä tyyli ei sovi meille. Ensinnäkin olen itse ollut kuusi vuotta kotona lasten kanssa ja elämme yhden ihmisen tuloilla. Tai no saanhan sen huikean minimiäitiysrahan tällä hetkellä, ja tätä ennen kotihoidontuen mistä jäi verojen jälkeen alle 300 € kuukausi. Ja on meillä sitten kulujakin, löytyy useampi laina (asunto- ja kattolainat) ja kaikki muut perusmaksut siihen päälle, sähkökin tuntuu nousevan joka vuosi.

  No mutta niihin lahjoihin. Kävimme viime joulun alla keskustelun siitä, kuinka meidän mielestämme tämä rahan meno jouluisin on aivan naurettavaa. Samoin se, että lapset saavat kauhean kasan leluja, millä leikkivät sen aattoillan ja sitten ne jäävät kaapin pohjalle lojumaan ja muuten leikitään niillä lempijutuilla. Sanoimme kaikille sukulaisille ja tutuille, että meiltä tästä eteenpäin ei saa yksikään aikuinen lahjaa tai ketään muukaan. Panostamme omien lasten lahjoihin ja jouluruokaan. Mutta myöskään meille ei saa ostaa lahjaa. Olemme sopineet, että ostamme omille lapsille ja kummilapsille pienet paketit jouluisin. Joulukortin saavat kaikki läheiset. Samoin tarjoamme joulupuuron ja kahvit joka toinen joulu kaikille halukkaille.

   

  Ei lahjavuoria

  Meillä lapset ovat hyväksyneet sen, että eivät odota lahjavuorta, vaan ovat aivan innoissaan ja yhtä iloisia siitä, että saavat molemmat (joskus tämä nuorinkin sitten) noin 5 lahjaa. Sekin on jo monta pakettia ja yleensä yksi ollut hieman arvokkaampi. Esimerkiksi esikoinen sai viime vuonna puhelimen, että ehtii harjoitella sen käyttöä ennen esikoulun alkua.

  Myöskään toisillemme emme osta lahjaa, vaan ostamme yhdessä yhden isomman mitä me tarvitsemme tai halutaan. Joku vuosi käytiin Lontoossa kahdestaan miehen kanssa. Tänä vuonna haaveillaan robotti imurista (tylsä, mutta meille juuri tarpeellinen ja arjen helpottaja).

  Viime vuonna oli koronan takia pihapukki. Tosi jouluinen maisema.

  Tällä tyylillä, me voimme ostaa lapsillemme vähän arvokkaammat ja juuri ne lahjat mitä he ovat itse toivoneet. Eikä pientä heti rikkimenevää lelua kerry nurkkiin. Ja näin olemme ajatelleet sukulaistenkin osalta, koska meille ei tarvitse ostaa ja keksiä lahjoja, voivat he käyttää ne rahat itseensä. Lähes kaikki ovat olleet tyytyväisiä tähän päätökseen ja huojentuneet tästä valinnasta.

  Tämä tuo vähän helpotusta tähän joulunajan stressiin ja kiireeseen. Yksi asia mitä ei tarvitse niin murehtia. Ja halusimme ilahduttaa jotain sellaista kenellä ei ole mahdollista ostaa lahjaa omalle lapselle, niin osallistuimme paikalliseen lahjakeräykseen vähävaraisten perheiden lapsille. Yksi lahja meni siis sinne.

  Vuoden 2022 lahjat

  Tänä vuonna lahjoja menee siis omille pojille, kummilapsille ja yksi hyväntekeväisyyteen. Olen niin innoissani tämän vuoden meidän poikien lahjoista. Olen varma, että ne ovat iso hitti ja tämä uusi tyyli mahdollisti sen, että saatiin ostettua isommille vähän arvokkaammat lahjat.

  Molemmat pojat saavat viisi pakettia, yhdet isommat ja sitten neljä pienempää. Meidän nuorin saa sitten muutaman pienen paketin myös. Tulen tänne sitten kertomaan joulun jälkeen mitä paketteja pojille ostettiin. Tai siis mitä joulupukki toi.

  Miten muilla menee joululahjojen osto?

   

  Vastaa