• You are currently viewing Lapset sairastaa

  Lapset sairastaa

  Meillä tultiin taas perjantaina kipeäksi. Tämä meidän esikoisemme Tupu alkoi aivastelemaan ja siten illalla olikin jo kuume noussut. Miten musta tuntuu, että tää syksy sairastellaan aina koko ajan. Vähän väliä jonkun nokka vuotaa, aivastellaan ja yskitään. Ja nää ihanat viestit kerhosta/koulusta ”Meillä liikkeellä norovirusta/oksennustautia/flunssaa/kihomatoja/täitä” jne. Toisaalta flunssakausi menossa, et ei ois pitänyt yllättyä. Siinä sitten hyvällä mielellä viet lapsen kouluun ja odotat, milloin se tauti iskee. Kerhon kanssa, kun ei ole pakollinen, niin voi vähän harkita, että vienkö vai en. Hupu vain niin viihtyy kerhossa, etten kauhean mielelläni jätä niitä välistä ja tekee hyvää saada kaveriseuraa, eikä vain tätä vauvakupla aikaa.

  Hupun ”kohtaus”

  Tämä teksti jäi mulla eilen tuohon ensimmäiseen kappaleeseen, koska meidän keskimmäinen Hupu alkoi hiukan yskimään kymmenen aikaan illalla. Se yltyi siitä niin pahaksi, että käytiin nostamassa hänet syliin. Tämän jälkeen tilanne paheni vielä enemmän. Poika valahti kalpeaksi, tärisi, silmät ihan paniikissa, kuolavalui, eikä henki kulkenut sitten yhtään. Hupu selvästi oli kauhuissaan, huusi sen minkä pystyi ja haukkoi henkeä. Soitettiin tässä kohtaa heti ambulanssi. Se tuli onneksi todella nopeasti 3min meni, että saapuivat. Taisi olla lääkäri autokin tulossa. Oltiin pojan kanssa pihalla odottamassa ja siirryttiin siitä sitten sisälle, kun ambulanssi tuli.

  Siinä miehet alkoivat kysellä ja pistää mittareita Hupuun kiinni. Tilanne tässä kohtaa onneksi rauhoittui. Koska Hupulla on pahaa allergiaa missä meillä käytössä epipen, eikä flunssaa ollut päivällä vielä ilmennyt rajattiin ensin allergisen reaktion mahdollisuus pois. Ei vaikuttanut olevan allerginen reaktio.

  Kyselin koronasta, 100 varmaksi ei voi tietysti sanoa ilman testiä, mutta oireet eivät siihen viitanneet. Hupu yskäisi muutaman kerran ja rohisi. Hoitajat olivat sitä mieltä, että kyseessä on kurkunpääntulehdus. Oireena tässä nimenomaan haukkuvaa yskää, mihin hoitona kylmä ilma. Kuumetta ei ollut, eikä ole vielä tänäänkään (tapahtui siis eilen yöllä, sunnuntaina). Konsultoivat vielä lääkäriä, ohjeeksi saatiin antaa kylmää ja pitää pää koholla. Jos tilanne uusiutuu, täytyy soittaa uudelleen hätänumeroon, jolloin annetaan lääke ja lähdetään keskussairaalaan.

  Oireita siis Hupulla ei ennestään ollut. Muutaman yskäisyn päästi ennen kun ”kohtaus” alkoi. Kohtauksen aikana Hupu meni ihan kalpeaksi, tärisi, haukkoi henkeä, oli pitkään hengittämättä ja oli tietysti itse paniikissa. Tämän jälkeen toinen poski ja huulen ympärys muuttui punaiseksi. Krohisi ja hengitti aika raskaasti. Sanoja ei pystynyt tuottamaan ja se teki selvästi kipeää edes yrittää. Ei kuumetta, kurkkukipua, pääkipua, korvakipua. Hoitajat katsoivat, että Hupu nukahtaa ja hengittää rauhallisesti, joten saatiin yö tarkkailla ja tänään aamulla varata lääkäriaikaa.

  Omat mietteet

  Nää lapset on kyllä useamman kerran saaneet mut säikähtämään ihan totaalisesti. Tämä on yksi niistä kerroista. Pystyn toimimaan, kun hätä tulee ei siinä mitään. Mutta se rintaan sattuminen, tärinä ja paniikki mikä kehon/mielen valtaa on ihan suunnaton. Enkä tiedä mitään muuta mistä tällaisen saisin, kuin se että lapsella on hätä. Vaikka, jos tämä kurkunpääntulehdus on niin ei ole hengenvaarallinen, niin kyllä se säikäyttää lapsen ja aikuisen. Oli se niin hurjan näköinen, kun ajattelin, että se poika kuolee tähän, kun ei millään saada happea kulkemaan.

  Mistä minun piti kirjoittaa

  Mutta se mitä olin lähtemässä eilen kirjoittamaan oli lapsen sairastuminen, korona-aika ja jatkuvuus. Tuntuu, että kun aloitti koulun/päiväkodin/kerhon niin kaikkia pöpöjä tulee yhä enemmän ja ollaan jatkuvasti syksyisin kipeinä.

  Sairastumiset kuuluvat lapsiperheen arkeen, joillakin enemmän ja toisilla vähemmän. Ketään ei varmasti tykkää olla kipeänä, enkä myöskään minä tai mieluummin olisin kyllä itse kipeä ja lapset terveenä, voisin kaikki taudit heidän puolestaan kärsiä. Mutta varsinkin astma/allergia perheessä, tuntuu, että flunssat ovat meille erityisen raskaita. Nukun itse silloin todella huonosti, molemmat korvat ja silmät auki. Kuuntelen rohinaa ja yskimistä.

  Olen kuullut, että näiden pitäisi helpottaa, kun lapset kasvaa, kouluiässä. Sitä siis odotellessa. Tupu alkaa olla jo aika lähellä, täyttää kuusi nyt joulun jälkeen. Muita saakin sitten hetken odotella.

  Tää korona on tehnyt vielä sairastelusta ihan uuden spektaakkelin. Joka kerta kun joku aivastaa mietit, että no nytkö se sitten on saapunut meille? Pitääkö lähteä testiin? Julkisissa paikoissa et uskalla edes pyyhkiä nenää tai kröhäistä, ettei tule pahoja katseita. Hoitoon saa mennä vain täysin terveenä (ymmärrettävää), mutta yskä kun voi jatkua monta viikkoa. Itseni puolesta en niin pelkää, mutta tämän meidän vastasyntyneen ja astmaatikon puolesta kyllä. Onko maskit ja käsidesi, turvavälit pysyviä vai muuttuuko korona, joskus samanlaiseksi kuin sikainfluenssa, se jää varmaan nähtäväksi.

  Miten me selviämme flunssa kaudesta

  Sairaspäivän puuhaa.

   

  Miten meillä sitten selvitään flunssa kaudesta. Itse olen tosi harvoin kipeänä ja monesti olenkin ainut ketä on terveenä ja saan hoitaa koko mies laumaa. Astmaatikon kanssa aloitetaan heti astmalääkkeet eri annostuksella ja lisäksi tulee ventoline (mikä avaa nopeasti hengitysteitä, on lyhytvaikutteinen). Sitten kaapista löytyy aina varoiksi panadol.

  Muita keinoja mitä käytän lapsille:

  • Lasten nasoline (isommille)
  • Höyryhengitys (mennään kylpyhuoneeseen kuumaan suihkuun)
  • Suolatipat
  • Lämmin mehu
  • Paljon juotavaa koko ajan lähellä
  • Hunajaa yöksi
  • Sipulia sukkaan ja sängyn viereen
  • Sängyn päätyä ylös
  • Vicky voidetta rintaan
  • Paljon lepoa ja syliä
  • Nenäkannu

  Me aikuiset otetaan vitamiinikuuri heti, kun joku tulee kipeäksi. Yleensä joku berocca. Meidän flunssan selvitymiskeinot on aika lailla tässä. Ja yleensä kun joku tulee kipeäksi olkkariin saapuu siskonpeti ja saa nukkua aikuisen vieressä, jos haluaa. Samoin sitä ruokaa saa mitä tekee mieli, nyt lapset ovat pyytäneet nugetteja ja ranskalaisia, kaakaota.

  Tästä tulikin pitkä päivitys tapahtuneen vuoksi.

  Onko teillä jotain flunssan hoitorutiineita?

  Vastaa