• You are currently viewing Taaperon kanssa joulukirkkoon – hitti vai huti?

  Taaperon kanssa joulukirkkoon – hitti vai huti?

  Joulu lähestyy ja olisi ihana päästä käymään jossain vaiheessa kirkossa joulun alla. Itse joulukirkko on ollut aina mielestäni sellainen tunnelmallinen pysähtymisen hetki ja kauneimpien joululaulujen laulamista ei sovi myöskään unohtaa.

  Mutta miten kirkossa käynti sujuu vauhdikkaan taaperon kanssa?

  Taaperon kanssa joulukirkkoon meneminen ei nimittäin ole mikään piece of cake. Tai ainakaan, jos kyseessä on taapero, jolla menojalka vipattaa.

  Toki taaperoita on erilaisia, mutta meidän pojan ollessa kyseessä, ei kirkonpenkissä taatusti istuta kuuliaisesti sitä puoltaa – saatikka kokonaista tuntia.

  Keinot käyttöön – mutta mitkä?

  Kun kuvittelen tilannetta mielessäni, näen sen etenevän seuraavanlaisesti.

  Mennessämme kirkkoon poikamme luultavasti katselisi hetken ympärilleen ja tarkkailisi siellä olevia ihmisiä. Ensi alkuun hän varmasti myös kuuntelisi mikrofonista papin kajahtelevaa ääntä, mutta pian uutuudenviehätys vaihtuisi pitkästymiseen.

  Toki virsikirjan sivuja repimällä ja silppuamalla poikamme kuluttaisi varmasti aikaa mielellään. Kiljuminen ja kirkonpenkin taputtaminen kaikuvassa tilassa olisi varmasti myös mieleen.

  Sen sijaan suhteellisen hiljaa istumista en näe realistisena skenaariona, ja vaikka ottaisimme mukaan esimerkiksi jonkin kirjan selailtavaksi, en usko sen pitävän poikaamme otteessaan koko hartautta.

  Kyllä se menojalka alkaa jossain vaiheessa joka tapauksessa vipattaa!

  Ja mitkäs keinot sitä siinä vaiheessa käyttöön otetaan?

  Hyssyttelyllä pelattaisiin ehkä muutamasta kymmenestä sekunnista minuuttiin tai pariin, ennen kuin poikamme aloittaisi äänekkäämmän vastarinnan.

  Jos laskisimme poikamme sylistä lattialle, hän luultavasti vaeltelisi hetken edestakaisin minun ja mieheni väliä, mutta pian olisikin jo päästävä eteenpäin käytävälle, ulos tai jonnekin.

  Olisimme hyvin pian siis helisemässä penkissä räpistelevän taaperon kanssa loppuhartauden ajan. Todennäköisesti olisimme kuitenkin jo tuossa vaiheessa kirkosta poistuneet.

  Menestys tai katastrofi – vai jotain muuta?

  Muistan muinoin, kun itse katselin ajoittain kirkon käytävällä vaeltelevia taaperoita. Tänä päivänä ymmärrän paremmin, miksi ne siellä vaeltelivat. Taaperolle jo puolen tunnin hartaus on melkoinen ponnistus, ja kaiken lisäksi tuo aika pitäisi vielä hiljaa istua.

  (”Miksi ei muka saisi kiljua, juosta ja tutkia kanssaihmisten laukkuja?”)

  Onhan se huomattavasti helpompi päästää taapero hetkeksi liikkumaan sen sijaan, että yrittää epätoivoisesti pakkoistuttaa kirkonpenkissä vipattavia jalkoja. Hetken sipsuttelun jälkeen istuminenkin maittaa (ehkä tai sitten ei) paremmin.

  Mutta mistä näistä taaperoista koskaan tietää?

  Käytävällä ajoittain vaeltelevia taaperoita lukuun ottamatta, mieleeni ei muistu menneisyydestä ainuttakaan mielikuvaa kirkossa olevista taaperoista ja heidän touhuistaan. Toki se johtunee varmasti siitä, etten kiinnittänyt aiemmin samalla lailla huomiota lasten olemiseen, kuin tänä päivänä ollessani itse äiti.

  Koenkin olevani tämän asian suhteen jollain tapaa nyt uuno, sillä minulla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten kirkossa käyminen taaperoiden kanssa keskimäärin sujuu.

  Kokeilemallahan se toki selviäisi. Mutta olisi sääli lähteä varta vasten kirkkoon ja joutua poistumaan sieltä pahimmillaan jo heti viiden minuutin kuluttua.

  Mitä vinkkejä minulle antaisit?

  Kohta se päätös on kuitenkin tehtävä, sillä jouluun on aikaa enää viikko.

  Taaperon kanssa joulukirkkoon meneminen voi olla joko täysi katastrofi, positiivinen yllätys tai jotain siltä väliltä.

  Tässä vaiheessa se on kuitenkin täysi mysteeri.

  Olisikin kiva kuulla muiden kokemuksia taaperon kanssa kirkossa olemisesta. Oliko teidän kohdalla kokemus hitti vai huti? Millaisia vinkkejä minulle antaisit?

  Olisi myös hauska kuulla, millaisia kommelluksia teillä on lasten kanssa kirkossa tai vastaavanlaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa sattunut.

  Psst.. Vauhtipojan ja Villasukan joulukalenterin löydät Instagramista! @vauhtipoikajavillasukka

  Vastaa