• You are currently viewing Jouluperinteet vaarassa
  Minä ja mun veli jouluna.

  Jouluperinteet vaarassa

  Meidän lapset uskovat ihan täysillä joulupukkiin ja tonttuihin. Joka vuosi kirjoitetaan pukille kirje hyvissä ajoin. Käydään katsomassa pukkia useamman kerran eri joulunavauksissa. Ja joka kerta pojat innolla odottavat jonossa, ja kun meidän vuoromme tulee alkaakin ujostuttamaan. Samoin käy aattona. Jopa meidän eskarilainen tänäkin jouluna pukkia odottaa ja tätä lapsen iloa en halua viedä pois.

  Omassa lapsuudessa pukki kävi myös joka vuosi, ja sitä itse odotin ja jännitin monet kerrat. Olen sisaruksista vanhin ja taidan olla myös ainut, joka uskoi pukkiin vielä yläasteella. Olen täysin jouluihminen ja sitä odotan koko vuoden. Vaikka muuten en talvesta välitä, niin joulu on ihan ykkönen kaikkine kiireineen päivineen.

  Meidän pukki

  Meillä on ollut Tupun vauva vuonna hänen kummisetä pukkina, mutta hänelle on syntynyt pieniä omia lapsia, niin vaihdoimme pukin mieheni siskon mieheen. Heillä lapset ovat jo sen verran isompia, etteivät ihmettele, jos isä on muutaman minuutin pois. Toistaiseksi pojille on mennyt täysin läpi vielä setä pukkina. Taitaa heitä jännittää sen verran, että eivät huomaa yhtäläisyyksiä. Mikä on oikein hyvä.

  Oma lapsuus

  Kun olin pieni pukki kävi meillä aina illalla. Ihan tuskaa, muistan sen vieläkin, kun kokopäivän sait pukkia odottaa. Eihän siinä malttanut syödä edes kunnolla. Ja kun pukki illalla vihdoin tuli, avattiin lahjat ja olikin melkein aika mennä nukkumaan.

  Olen todella perinteitä vaaliva. Rakastan niitä jouluja, mitä lapsena meillä on ollut. Muutenkin olen todella perhe keskeinen, enkä oikein ikinä ole viihtynyt isoissa kaveriporukoissa tai pois kotoa. Viihdyn kotona ja tykkään/tykkäsin olla oman perheen ja sukulaisten kesken. Tämä joulupukki perinne on oikeastaan ainut, minkä olen muuttanut joulunvietossa lapsuuteen verrattuna. Pukki tulee meille jo päivällä ennen ruokaa. Näin lapsetkin keskittyvät ruokailuun ja pääsevät nauttimaan koko päivän leluista.

  Minä ja mun veli jouluna.

  Perinteet vastaan korona

  Jokainen perhe luo omat perinteensä mm. jouluun. Kaikilla ei ole joulukuusta, pukkia tai edes juhlita joulua. Ei ole yhtä oikeaa tapaa ja jokaiselle se oma tapa on oikea. On myös tilanteita, kun joulua joudutaan pakosta juhlimaan eri tavalla, kun haluaisi. Tällä hetkellä tiedän useamman perheen, kun viettää joulua koronan takia karanteenissa, eikä sillekkään mitään voi. Tässä kohtaa ehkä enemmän toivoo lahjaksi, ettei sairastuisi ainakaan vakavasti. Perinteitä syntyy joka perheelle jollain tasolla, niitä voidaan yhdistellä, muuttaa ja ottaa uusia mukaan.

  Viime joulu oli ensimmäinen joulu, kun meille ei tullut ketään. Lunta ei ollut ja joulumieli oli aika alhaalla. Emme myöskään tämän takia tehneet perinteistä jouluruokaa. Itselle ei tullut joulumieltä oikein lainkaan, kun tiesin ettei oma perhe pääse meille jouluksi. Välimatkaa on muutenkin sen verran, etten viikoittain pääse käymään kotona. Tämä voi kuulostaa hassulle, mutta itselle se on ainut asia mikä harmittaa tänne maalle muutossa. Olemme perheeni kanssa aina olleet todella läheisiä, ja isä ja äiti tietävät lähes kaiken mitä mun elämässä on tapahtunut tai tapahtuu. Viime joulu ei siis mennyt perinteiden mukaan ja huomasin itsessä sen joulun tuoman ilon puuttumisen, mutta meillä oli siinä kyllä muitakin asioita mitkä siihen vaikutti. Halusin kuitenkin sanoa, että ne ketkä ovat tänä vuonna karanteenissa, ottakaa silti ilo joulusta irti ja luokaa uusia perinteitä ja joulumieltä muuten kehiin.

  Vuoden 2020 Jouluruoka.

  Itse myös hieman jännitän tuleeko meille tänä vuonna perinteinen joulu, kun viime vuonna sitä ei tullut. Pojan koulussa on niin paljon koronatartuntoja ollut ja koko ajan ne lähestyvät hänen luokkaa. Jos korona karanteeni iskee, tarkoittaa se meille sitä, että emme saa ottaa ketään meille jouluksi ja olemme taas yhden joulun ilman muita. Mikä ei sinänsä haittaa, mutta se on itselle tärkeää, että joku sukulaisista pääsee meille joulun viettoon.

  Meidän jouluperinteisiin kuuluu

  Meidän perinteisiimme kuuluu aamulla jouluohjelmien katsominen. Jokavuotinen riisipuuro (mitä syödään kyllä ympäri vuoden). Joulukirkko on yhdentoista aikaan ja sen jälkeen pukki jo melkein saapuukin. Pukki tuo meille yhden kassillisen leluja ja kas kummaa toisen säkin tontut ovat sillä aikaa tyhjentäneet kuusen viereen. (tästä en tiedä meneekö meidän vanhimmalle pitkään enää läpi). Ruokaan asti pojat leikkivät aina uusilla leluilla. Käymme joko aattona tai päivää ennen viemässä haudalle kynttilät. Joulusauna on tietysti yksi tärkeä perinne ja sitä odotankin tänä vuonna, kun on lisäkäsiä niin saa itse mennä ihan rauhassa ja saa seuraakin saunaan. Ei tarvitse käydä kuuntelemassa, onko joku herännyt ja mennä shamppoo päisenä hakemaan Lupua, ettei koko talo herää huutoon.

  Illalla, kun lapset on saatu nukkumaan katsomme elokuvan ja pelaamme pelejä aikuisten kesken.

  Ruokailu

  Ruokana meillä on perinteiset kinkku, kala, perunoita, laatikoita, lihapullia, herneitä/porkkanoita, rosolli, graavilohi ja karjalanpaisti. Mies on halunnut tuoda myös vähän uusia mukaan ja tämä on toinen kerta, kun pöydästä löytyy myös karamellisoituja pekoninakkeja.

  Tästä käytiin miehen kanssa keskustelua, että jos jouluruokaa miettii, niin onhan se aika perus mautonta ruokaa. Tämä on ollut suomessa iät ja ajat perinteenä, enkä itsekkään ole edes ajatellut, että voisihan kinkun maustaa eri tavalla kuin perinteinen sinappi. Ja voisihan sitä tehdä välillä jotain ihan muuta. Viime vuonna emme tehneet tosiaan lainkaan jouluruokaa, mutta söimme silti todella hyvin. Meillä oli ihanan mureat pippuripihvit ja Wienin pihvejä lapsille, ja kermaperunoita. Voisihan sitä perinteitä välillä rikkoa. Pukkikin tuli käymään vain ulkona, koska koronatilanne oli mikä oli.

  Olen aika nirso ruuan suhteen ja perinteitä vaaliva. En tiedä johtuuko siitä, että rakastin niin paljon lapsuuden ajan joulua, että haluan sen saman toistaa joka vuosi ja vaalia sitä myös omille lapsille.

  Mitä jouluperinteitä teillä muilla on? Ja tuleeko teille joulupukki?

  Vastaa