• You are currently viewing Kotiäidistä yrittäjäksi korona aikana

  Kotiäidistä yrittäjäksi korona aikana

  Mulla on ensimmäinen vuosi yrittäjyyttä takana ja oli kyllä opettavainen eka vuosi. Lähdin vuonna 2021 tammikuun ensimmäinen päivä toteuttamaan mun haaveita ja rupesin ensin laskutuspalvelu kautta tekemään töitä opiskeluiden ohella. Huhtikuussa laitoimme perheeni kanssa osakeyhtiön pystyyn ja rupesin täysipäiväisesti tekemään siinä töitä.

  Miksi osakeyhtiö?

  Miksi en jatkanut kevytyrittäjänä. Tätä pohdin pitkään mikä olisi itselle se järkevin tapa koittaa yrittäjyyttä. Onneksi tätä en kuitenkaan joutunut yksin pohtimaan vaan isäni lähti tähän ideaan mukaan, jolloin päätimme perustaa oman osakeyhtiön missä voisin tehdä töitä työntekijänä.

  Olisi ehkä voinut olla helpompaa ja rahallisesti kannattavampaa jatkaa vain laskutuspalvelun kautta, mutta tässä tuli monta muuta hyvää asiaa, miksi halusin lähteä tälle tielle. Laskutuspalvelun kautta hienoa oli se, että minulla oli helppo paikka missä kirjoittaa laskut, ja he hoitivat puolestani kaikki maksut, minkä jälkeen raha mitä töistä jäi tuli tililleni palkkana.

  Hyviä puolia taas osakeyhtiössä oli, että en vastaa yksin kaikesta. Saan apua ja tukea isältäni kaikkeen uuteen ja vieraaseen. Maksamme alvia jolloin asiakaskin saa laittaa töitämme vähennyksiin, mikä edesauttaa asiakkaiden saamista. Saan itse tehdä hankintoja mitkä voin vähentää. (Alvia voi tietysti maksaa muissakin yritysmuodoissa). Perheen muut jäsenet ja puolisot saavat myös mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä halutessaan. Voimme helposti laajentaa ja kasvattaa yritystoimintaa. Yrityksen mahdolliset tulevat velat eivät vaikuta meidän henkilökohtaisiin talouksiin. Ja osakeyhtiön on kerrottu herättävän muissa luottamusta ja uskottavuutta.

  Huonoja puolia taas ovat, että on paljon enemmän paperitöitä, jolloin kirjanpitäjän palkkaaminen oli aika ehdoton. Tämä vie taas vähän rahaa ja siinä mielessä tarvitsee tehdä senkin edestä töitä, että ei jää miinukselle. Samoin tämän lopettaminen on vaikeampaa, kuin esim. toiminimen peruminen.

  Miten ensimmäinen vuosi sujui?

  Eka vuosi sujui yllättävän hyvin. Aluksi pelkäsin, että en ikinä tule saamaan asiakkaita. Hyvä puoli kuitenkin oli se, että koska mulla on yrityksessä kaksi ihan eri osaamisalaa niin hiljaisina kausina voin panostaa aina siihen toiseen. Enkä ole sellainen, että jaksaisin koko päivän istua vain koneen ääressä yksin, niin toinen työ suo minulle mahdollisuuden olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tehdä toista työtä mitä rakastan. Näin minun ei tarvitse valita kahden minulle sopivan työn välistä, jos olisin jossain muualla töissä.

  Mulla on siis toinen puoli markkinointityötä ja toinen hyvinvointialaa. Markkinoinnin puolella teen mm. verkkosivuja ja markkinointisuunnitelmia/toteutuksia. Ja hyvinvointi puolella autan ja ohjaan odottavia, synnyttäneitä ja perheitä erilaisissa asioissa, mm. synnytysvalmennuksia, liikunnan ja ravinnon ohjausta ja vauvan/lapsen uni asioiden ohjausta. Molemmat ovat minulle niin lähellä sydäntä ja rakastan molempia töitä todella paljon.

  Ennen työhuoneen valmistumista työ sujui mukavasti keittiönpöydällä tai sohvalla/sängyn päällä.

   

  Rahallisesti vuosi 2021, no sen voin suoraan sanoa, että tottakai olisi tullut kannattavammaksi olla jossain muualla oikein palkkatöissä. Oli hyviä kuukausia, milloin palkkaa tuli itselle todella hyvä määrä ja vastavuoroisesti huonompia. Lähtökohtana mulla oli se, että halusin tienata saman verran mitä minulle jäi käteen kotihoidontuesta eli 250€. Se summa ei päätä tietysti huimaa, mutta sillä olin pärjännyt jo useamman vuoden, eikä yritystä tehdä kannattavaksi heti ekoina vuosina ja siihen olin myös varautunut. Oli niitä kuukausia, kun sain nostettua itselleni palkkaa yli 1000€ ja niitä kun sain sen 250€.

  Koronan vaikutus

  Korona ei juuri onneksi tuntunut häiritsevän markkinointi puolen töitä, tätä tein suurimmilta osin muutenkin etänä.

  Mutta hyvinvointi puoleen tämä vaikutti todella paljon. Yritin monta kertaa aloittaa ryhmätoimintaa livenä täällä Kokemäellä satakuntalaisille, mutta aina tuli uusia rajoituksia tai ihmisiä oli kipeenä. Huomasin myös, että odottajat eivät juurikaan uskaltaneet liikkua sillain miten normaalisti. Minkä ymmärrän täysin olin itsekkin koko vuoden raskaana enkä juuri halunnut olla kenenkään kanssa isoissa ryhmissä tai nähdä, jos oli pienikin flunssan oire. Joten piti miettiä uusia lähestymisiä joten muokkasin palveluni lähes kaikki niin, että pystyn toteuttamaan etänä teamsin kautta. Jolloin asiakaskunta kasvoi alueellisesti koko Suomeen. Tästä olen oikeastaan aika ylpeä ja se, että pystyn tarjoamaan palveluita niin laajalla alueella.

  Perhe tukena

  Tähän en olisi missään nimessä pystynyt ilman oman mieheni apua. Hän tuki minua alusta asti ja antoi sen mahdollisuuden siihen, että ei haittaa, jos rahaa ei tule koko vuonna juuri lainkaan. Hän ymmärsi sen, että nyt olen löytänyt juuri sen työn mitä rakastan tehdä ja nautin työnteosta todella paljon. Oli ihana huomata se tuen määrä ja kannustus mitä sain unelmieni tavoitteluun. Nytkin mies on jäämässä poikien kanssa kotiin (jopa tämän 3kk vanhan) ja minä palaan töihin. Se kertoo jo siitä kuinka paljon hän luottaa minuun ja minun taitoihin.

  Myös isäni on ollut joka kerran neuvomassa ja tukemassa jokaisessa vaikeassa tilanteessa tai kun on iskenyt kauhea tenkkapoo, että mitäs nyt kuuluu tehdä. Samoin yksi läheisimmistä perheenjäsenistä on ollut joka kerta puhelimen päässä vastaamassa mielipide kysymyksiin tai kinkkisiin tilanteisiin. Meidän pojat antoivat mulle työrauhan, kun sitä tarvitsin ja ovat sisäistäneet sen, että äiti tekee suurimmalta osin kotona töitä ja työhuone on saanut olla rauhassa (varsinkin jos asiakkaita on tullut niin he eivät ole pitäneet mitään huutokonserttia täällä sillä aikaa).

  Olen todella kiitollinen ja yllättynyt saamastani kannustuksesta ja tuesta.

  Yllätyksiä ja kommelluksia

  Näitä ei onneksi sattunut ihan hirveän montaa, mutta senkin verran, että olisi voinut välttyä. Ensinnäkin en tajunnut kuinka paljon yrityksellä on maksettavaa. Varsinkin, kun olen työntekijänä enkä tee pelkästään yrittäjänä töitä. Kaikki ne maksut mitä tulee yrityksille, niin nostan kyllä kaikille hattua ketkä ovat heti tajunneet tehdä kaiken niin kuin kuuluu. Mutta näistä myös oppii ja tiedän jatkossa, se on myös kasvattanut ja saanut vähän lisää kokemusta, kun tekee osan kahteen kertaan.

  Ensimmäinen asia missä meni vikaan on se mitä jätän yrityksen tilille tekemästäni työstä ja mitä nostan itselleni palkkana. No enhän ollut sitä tajunnut, että alvin, oman veron ja sen oman työttömyysvakuutus ja eläkevakuutusmaksun lisäksi pitää jättää se yrityksen osuus näistä kahdesta viimeisestä maksusta tilille, koska muutenhan tili menee nollille. Toinen asia oli vakuutus, erilaisia vakuutuksia oli hyvä ottaa ja ovat vissiin pakollisia, kun on työntekijänä eikä vain yrittäjänä. Kolmas asia oli oma liittomaksu, en ottanut itselleni yrittäjän yel maksuja, joten kuulun edelleen vanhaan liittoon joten tottakai heille pitää maksaa saamastani palkasta. Ja neljäs asia on ihan hyvä jättää tehdystä työstä tietty prosenttimäärä yrityksen tilille, tulevia ostoja, yllätyksiä tai vaikka osinkoja varten. Mutta ei onneksi tämän suurempia asioita käynyt ja nämäkin olisi voinut välttyä, jos ei olisi liian innokkaasti vaan mennyt vauhdilla eteenpäin.

  Kannattiko?

  Ehdottomasti. Saan tehdä rakastamaani työtä ja olen siihen tyytyväinen. Ja olen siihen varautunut, että aikaa menee ennen kuin voin nostaa itselleni sellaista palkkaa mitä haluaisin. Tämän vuoden tavoitteena on saada itselle nostettua 1000-2000€ ainakin joka toinen kuukausi. Katsotaan miten tämä tulee toteutumaan, mutta olen myös varautunut siihen, että tähän pystyn vasta 2 vuoden kuluttua. Varsinkin, kun mies on kotona vuodesta ”vain” sellaisen 7kk. Yrittämisellä ei kyllä rikastu, sen voi sanoa, mutta sillä pärjää hyvin. (Riippuu varmaan kyllä yrityksen ideasta). Ja mikä tärkeintä saat tehdä juuri sitä työtä mistä tykkäät, omaan aikatauluun ja tyyliin, kuin itse haluat. Ei tarvitse mennä juttelemaan vapaasta, jos lapsella on lääkäreitä tai kipeenä (toisaalta tietysti huono puoli on se, ettei siitä ajasta myöskään palkkaa tule). Yrittäjänä on hyvät ja huonot puolet niin kuin kaikissa töissä, toisille se sopii ja toisille ei. Minulle se ainakin toistaiseksi tuntuu kaikista parhaimmalta, saan olla saattamassa poikia kouluun ja olla kotona, kun he pääsevät, vaikka töitä välillä vielä olisikin. Kaikista tärkein saan tehdä juuri sitä työtä mitä rakastan, tinkimättä mistään.

  Otin tämän kuvan, kun jäin äitiyslomalle, vaikka töitä tuli tehtyä vielä kyllä sinne asti kun lähdettiin synnärille. Mutta uusia asiakkaita en ottanut enää tämän jälkeen.

   

  Jos sinua kiinnostaa niin voit kurkata palveluni markkinoinnista täältä ja hyvinvointi puolen taas täältä.

  Vastaa