• You are currently viewing Ruuhkavuosien ei tarvitse pilata parisuhdetta

  Ruuhkavuosien ei tarvitse pilata parisuhdetta

  Mitkä ruuhkavuodet? Ihmettelin joskus, mikä ihme se sellainen on. Nyt tiedän. En ensin edes halunnut myöntää, että eletään ruuhkavuosia, se kuulosti niin pahalta omaan korvaan. Olinhan halunnut lapsia yli kaiken ja tehnyt heitä oikein tekemällä.

  Miten se sitten vaikuttaa parisuhteeseen, kun tulee lapsia. Ollaanhan me jo periaatteessa siihen totuttu, kun Lupu on jo kolmas lapsi. Mutta voi vitsit, kun sen nyt vasta tajusi kuinka paljon meillä oli mahdollista jo viettää omaa tai yhteistä aikaa ilman lapsia. Ja kun sitä aikaa ei nyt ole tuntuu välillä tosi raskaalta. Sitten kun olet heräillyt yöllä syöttämään vauvaa, toisella tulee verta nenästä ja yksi näki painajaisia, niin unohtuu ne pienetkin eleet liian helposti.

  Yhteinen aika vähissä

  Viimeksi ollaan vietetty kahden keskistä aikaa ehkä viime kesänä. Juuri ennen vauvan syntymää. Kävimme porissa ja oltiin yksi yö hotellissa. Eihän siitä kauaa ole, mutta joskus se fiilis tulee, että voi kun saisi sitä yhteistä aikaa ilman, että tarvitsee miettiä lasten touhuja.

  Yhteistä aikaa lasten syntymän jälkeen on oikeastaan vain iltaisin. Tietysti, jos joku ottaa hoitoon niin silloin, mutta meillä ei hoitoapua ole saatavilla niin usein. Illat ollaankin sitten pyhitetty sille, että jutellaan rauhassa, katsellaan rauhassa ohjelmia ja syödään iltapalaa. Aivan ihana välillä syödä niin, ettei tarvii pilkkoa kenenkään perunoita tai kuunnella sitä ”äiti tää on pahaa ruokaa, äitii haluun tähän ketsuppia, äiti tää on liian kuumaa ”. Joskus sitä iltaa oikein odottaa kauhealla innolla, että kaikki lapset nukkuu ja saat pitkän päivän jälkeen romahtaa sohvalle. Ja mielestäni se onkin sallittua.

  Riitely kuuluu parisuhteeseen

  Meillä riidellään näin jälkikäteen ajateltuna aika pienistä ja turhista asioista. On tietysti sitten niitä isompiakin aiheita, mutta aika harvoin. Itsellä menee ainakin hermo yleensä vain silloin kun olen tosi väsynyt tai tullut paljon epäonnistumisia tai vastoinkäymisiä päivän aikana. Ja sitten kun mies tulee kotiin ja sanoo, että oli kyllä paha päivä, ettei ainakaan jaksa tehdä tänään mitään niin heti keittää mullakin yli ja puran sen sitten omaan mieheen. Ei reilua hänelle, mutta taitaa toimia vastavuoroisesti. Miehellä on tosi räjähdys hermot, mutta rauhoittuu sitten taas nopeasti. Ja mulla taas on tosi pitkä ja venyvä pinna, mutta oon tosi pitkä vihainen.

  Ruuhkavuodet parhaimmillaan

  Nytkin kävi vähän aika sitten näin. Lupulla tuli pissat yöllä vaipasta ohi ja sopivasti juuri meidän sänkyyn. Kaikki petivaatteet ja hänen vaatteet pesuun. Ajattelin olla fiksu ja kannoin kaikki petivaatteet kerralla ja viskasin ne pesuhuoneen lattialle odottamaan, että saan Lupulle vaatteet päälle ja sänkyyn uudet petivaatteet. No ei siinä mitään, mutta heitin samalla sen aivan yli täyden vaipan kylpyhuoneen lattialle ja sehän meni ihan tuhanneksi pieneksi silpuksi sinne lattialle. JES.

  Tällä välin keskimmäinen oli keksinyt, että on kätevä ja tekee itse aamupalaa. Menen keittiöön ja kaikki murot pitkin lattiaa ja pöytää, hän oli hakemassa vielä maitoa siihen. Oli hyvin ylpeä omasta suorituksestaan. Näistä selvittiin. Aloin tekemään päivällä ruokaa. Makkarakeitto, tulee nopeasti. Otin suolasirottimen ja se olikin jäänyt auki ja koko purkki sinne keittoon. Eihän sitä voinut syödä ja kotona ei ollut muita aineksia ruokaan. Iskä tulee kotiin ja näkee vissiin, että olen pahalla päällä ja sanoo mikäs täällä näin huonosti muka on. Hänellä on migreeni, että pitäisi päästä lepäämään. Tässä kohtaa räjähdin ja taisin jopa karjaista siinä jotain.

  Onneksi tällaisiä päiviä ei tule usein, mutta kyllä lasten kanssa saa aina varautua siihen, että jotain sattuu ja pinnaa täytyy venyttää. Tämä kaikki kostautuu parisuhteelle, jos emme osaa niistä keskustella ja ottaa toisen väsymystä huomioon. Lasten aikana emme tykkää riidellä, mutta kyllä keskustellaan. Ja jos on sellainen paikka, että nyt täytyy saada joku asia käytyä läpi, niin sitten sanotaan lapsille, että nyt on aikuisilla tärkeitä aikuisten asioita ja te voitte sen aikaa leikkiä. Näin saadaan heti puhdistettua ilmaa ja purettua ne asiat mitkä mieltä painavat. Eikä pidättää iltaan jolloin molemmat ovat jo niin pahalla päällä, että ei pystytä enää järkevästi siitä keskustelemaan.

  Miten pidämme yllä suhdetta pikkulasten kanssa?

  Me ollaan keksitty omat keinot meidän suhteen ylläpitämiseen. Tässä muutama mistä yritetään pitää kiinni oli sitten kuinka paha päivä takana tai lapset huutaisivat kaikki kuorossa. Vaikka vaikeita päiviä meilläkin välillä on, sanoisin silti, että kaikki meidän yhteiset kokemukset ovat vahvistaneet ja lujittaneet meidän suhdetta.

  • Yhteinen iltahetki. Oli se sitten 10 min tai 2h. Katsotaan leffoja, ollaan lähekkäin, jutellaan, syödään, pelaillaan pelejä.
  • Pienet arjen helpotukset toiselle. Mies esim. laittaa auton lämppäriin ja kolaa lumet mulle valmiiksi. Ja minä puolestani laitan ruuan valmiiksi eväsrasiaan ja haen kaupasta lemppari välipaloja töihin.
  • Pienet huomionosoitukset joka päivä. (Halit ja pusut). Hellyydenosoitukset sanoin ja elein.
  • Annamme toisillemme myös omaa aikaa. Nähdä omia kavereita, käydä yksin kaupassa, harrastuksissa tai olla kotona yksin, niin että toinen lähtee lasten kanssa vaikka ulos.
  • Vuoroittelemme viikonloppuisin, eli toinen saa välillä nukkua pidempään ja välillä toinen. Ja sitten teemme myös niin, että nousemme koko perhe aamupalalle yhdessä.
  • Mies tuo aina välillä muuten vaan kukkia tai suklaata (tuo kyllä silloinkin jos mulla on ollut todella huono päivä). Ja minä vuorostani tuon jonkun saunajuoman ja lakua.
  • Miehellä on oikeus siihen, kun on paha migreeni kohtaus niin saa mennä lepäämään. (Saattaa mennä niin pahaksi muuten, että tuupertuu lattialle, lääkekokeiluja menossa sen suhteen). Tämä sovittu ihan jo miehen voinnin takia ja se, ettei äksyile meille muille omaa pahaa oloa. Ja siitä ei tarvitse potea huonoa omatuntoa. Mulla onkin yleensä jemmassa jotain mikä helpottaa siihen (herkkuja).
  • Mies puolestaan auttanut ja tukenut mua niin paljon yritys asioissa ja ottaa lapsia työpäivien jälkeen, että saan tehdä töitä. Kaksi viikkoa synnytyksestä oli poikien kanssa kolme päivää, kun mulla oli koulun päättötyöt.
  • Kun päästään kahdestaan ulos, niin käydään monesti syömässä tai elokuvissa. Ennen koronan alkua oli tarkoitus alkaa käymään kerran vuodessa ulkomailla. Tehdä joku muutaman päivän reissu, ehdittiin käydä lontoossa 3pv ja sitten iski korona. Katsotaan päästäänkö milloin uudelleen.
  Tälläisen kimpun sain viime viikolla, kun oli ollut itsellä vähän paha päivä.

   

  Miten te muut ylläpidätte parisuhdetta ruuhkavuosien aikana?

   

  Kommentit

  1. Venla

   Ihana teksti🥰tulee itselle ihana fiilis kun joku muukin käy näytä fiiliksiä läpi. Pitääkin itsekin ottaa tavaksi tuo yhteinen iltahetki! ☺️

  Vastaa