• You are currently viewing Seksin aloitus synnytyksen jälkeen

  Seksin aloitus synnytyksen jälkeen

  Seksin aloitus synnytyksen jälkeen. En tiedä enkö ole itse aiheeseen törmännyt vai onko aihe monelle vaikea tai arka puhua. Voi tietysti olla molemmat. Monissa mamma ryhmissä puhutaan paljonkin kaikesta minkälaista vauvan syntymän jälkeen on, mutta se parisuhteen yksi asia monesti jää mainitsematta, läheisyys ja seksi.

  Parisuhde ja seksi

  Meidän parisuhteessa ollaan hyvin avoimesti aina puhuttu seksistä ja kaikkeen siihen liittyvästä. Myös synnytyksen jälkeen aihe tuli puheeksi. Ja mies on ollut heti alusta asti täysin tietoinen ja perillä siitä, että synnytyksen jälkeen mitään peiton heilumisia ei aloiteta heti, vaan annetaan minun keholle aikaa palautua. Myös annamme toisillemme aikaa tottua taas pienen vauvan vanhemmuuteen, unirytmin muuttumiseen ja arjen sommittelemiseen. Näin emme ole luoneet paineita sen aloittamisessa.

  Kun jälkivuoto on loppunut, mies on yleensä odotellut, että minä ilmaisen olevani valmis. Ja niin oli myös tällä kertaa. Tämä on yksi asia mitä rakastan miehessäni, hän on aina ollut tukenani kaikissa asioissa ja myös seksin suhteen. Mihinkään ei tarvitse ryhtyä mikä ei tunnu mukavalta ja synnytyksen jälkeenkin minulle ei ole tullut paineita sen suhteen.

  Parisuhteessa voi näyttää toiselle monella muullakin tapaa hellyyttä, kuin vain sen itse seksin kautta. Voi antaa muuten läheisyyttä ja huomiota. Näistä kerroinkin yhdessä kirjoituksessa, miten pitää huolta parisuhteesta ruuhkavuosien aikana.

  Epävarmuus ja ensimmäinen kerta

  Se ensimmäinen kerta on itseä aina jännittänyt. Tiedän mitä sieltä on tullut ulos ja olen hyvin tietoinen siitä repeämästä ja tikkien laittamisesta. Tästäkin ollaan miehen kanssa aina puhuttu etukäteen, että mikä siinä minua jännittää ja miten sitä voisi helpottaa.

  Olemme menneet ensimmäisellä kerralla hyvin rauhallisesti ja paljon liukastetta käyttäen. Ja tosiaan aina vasta kun jälkivuoto on loppunut, olen itse tarkka siitä, etten halua mitään lisä tulehduksia synnytyksen jälkeen.

  Epävarmuus omaa kehoa kohtaan on ollut myös läsnä ensimmäisellä kerralla. Miltä mahdan tuntua, kolmas lapsi, olenko yksi iso aukko vain. Mahassa taas vähän lisää arpia ja löysää ihoa. Tissit valuu maitoa. Kuivuutta ja kiristystä. Onneksi nämäkin epävarmuudet omaa kehoa kohtaan poistuivat sitten ensimmäisen kerran jälkeen, kun huomaa, että ihan samalla tavalla seksistä nautittiin kuin ennenkin.

   

  Muiden tuoma paine

  Meidän ympärillä lehdissä ja elokuvissa luodaan aikamoisia paineita seksin aloitukseen. Toiset aloittavat heti synnäriltä kotiin päästyä ja sanotaan, ettei tuntunut yhtään erilaiselta. Ei kipuja tai muutenkaan mitään epävarmuutta. Todella hienoa, jos näin joillakin homma menee.

  Mutta väittäisin kyllä, että monella pariskunnalla on epävarmuutta omaa kehoa kohtaan, on väsynyt, ei riitä aika, vanhemmuuden rooli on vaikea jättää taakse ja olla taas mies ja nainen.

  Näihin sanoisin, että älkää liikaa lukeko netin uutisia aiheesta tai uskoko elokuvien rakastelukohtauksia. Jokainen pariskunta on erilainen ja jokainen tykkää erilaisista asioista.

  Meidän vinkit seksin aloitukseen

  Halusin kertoa muutamia vinkkejä millä lähteä liikkeelle, jos se tuntuu vaikealta aluksi.

  • olkaa avoimia ja jutelkaa seksistä ja mitä tunteita se teissä herättää
  • käyttäkää liukastetta enemmän kuin normaalisti
  • seksi ei tarkoita, että se johtaisi joka kerta yhdyntään, on muitakin tapoja aloittaa seksielämä
  • aloittakaa vasta sitten kun olette molemmat valmiita myös henkisesti
  • aloittakaa rauhallisesti
  • arpihoitoa kannattaa tehdä, näin ehkäistään tunnottomuuden syntymistä tai kireyttä mikä niistä saattaa jäädä. Jos se tuntuu itselle epämukavalta voi puolisoa pyytää avuksi.
  • Seksin aloituksen voi aloittaa vaikka yhdessä lantiopohjalihasten harjoittamisella.
  • Tai voitte antaa toisille hieronnan esi lämmittelyksi.

   

  Se on normaalia

  Seksin aloitukseen liittyy myös paljon uusia asioita mitä ennen ei ehkä ole tullut mieleen tai vastaan. Näitä on esim virtsankarkailu, ilmojen pidättäminen tai ulosteen pidätyskyvyn heikentyminen. Myös limakalvojen kuivuus, emätinpierut ja haluttomuus saattavat tulla vastaan.

  Kaikki tämäkin on normaalia ja kuuluu asiaan. Kuivuuteen voit hankkia apteekista erilaisia rasvoja ja emätinpuikkoja, mitä voit käyttää jo ennen seksin aloitusta tai laittaa juuri ennen seksiä. Apteekit ja neuvola osaavat neuvoa sinua oikean voiteen valinnassa. Erilaiset karkailu ja pidätysvaikeudet on myös monen vaiva synnytyksen jälkeen ja näihin apuna toimii lantiopohjalihasten harjoittaminen, näitä voitte tehdä yhdessä puolisonkin kanssa. Emätinpierut taas, no se on vain ilmaa mitä on sinne jäänyt ja tulee ulos kun sinne jotain pumppaa, saman tekee esim jooga tai syvien kyykkyjen tekeminen.

  Haluttomuus, sekin saattaa tulla monelle esteeksi synnytyksen jälkeen. Ei vain naiselle vaan myös mies voi sitä kokea. Uusi rooli vanhempana voi sivuuttaa sen puolison roolin täysin. Ja naisella hormonit voivat aiheuttaa myös haluttomuutta. Tämäkin on normaalia ja monesti menee ohi ihan itsestään. Naisella oma keho voi tuntua vieraalta ja siihen kannattaakin rauhassa tutustua ja kurkata vaikka peilin avulla, miltä se oma alapää näyttää. Muista miten hienon työn kehosi on tehnyt ja ole ylpeä siitä.

  Nämä kaikki on itse tullut mietittyttä synnytysten jälkeen omalla kohdalla, mutta myös työelämässä nykyään. Muistetaan, että seksi on ihana asia parisuhteessa ja sitä voi omassa tahdissa alkaa harrastamaan vaikeankin synnytyksen jälkeen. Jos asia tuntuu vuodenkin jälkeen vaikealta kannattaa asiasta mainita esim. neuvolassa.

  Mitä fiiliksiä tämä kirjoitus teissä herättää? Onko sinun helppo puhua seksistä puolisosi kanssa?

   

  Kommentit

  1. Venla

   Sika hyvä teksti! Tärkeä aihe mistä ei todellakaan puhuta tarpeeksi edes parisuhteissa. Meillä ollaan yritetty parantaa tätä kommunikointia, koska se alussa jäi vähän lyhyeksi☺️pitääkin ottaa asia taas puheeksi muuten vaan miehen kanssa😁kiitos sulle!

  2. poikienaidit-sanni

   Kiva kuulla, jos kirjoitukseni herätti ajatuksia 😍. Parisuhteessa kommunikointi on kyllä todella tärkeää, myös seksi asioissa.

   1. Saija

    Meillä on puhuttu seksistä aina avoimesti, niin nytkin synnytyksen jälkeen. Aluksi haluja olikin ja mies odotti jälkitarkastukseen saakka hienotunteisesti, mutta kun eka kerta koitti, minuun sattui niin että itku tuli. Liukkari vain poltti sisällä ja ei todellakaan tuntunut hyvältä. Sen jälkeen jäi pelko. Ja vaikka kipu ja pelko on pikkuhiljaa väistynyt, tilalle tuli haluttomuus. En halua seksiä, varsinkaan kun se on vain suoritus arjen keskellä. Tämä teksti auttoi muistuttamaan, että ehkä minun pitäisi puhua, että kaipaan yhdessä olemista ja hellyyttä, jotta voisin haluta jotain muutakin. En vain lämpene kun yhtäkkiä kysytään, että ”eikö me tänään rakastellakaan”. Yleensä suostun vain pitääkseni miehen tyytyväisenä, vaikka se ei henkisellä tasolla tunnu miltään.
    Kiitos siis muistutuksesta, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää.

  3. Mamskuukkeli

   No, toisaalta, voi mennä myös erittäin hyvin. Kuten meillä, parissa viikossa niin keisarinleikkauksesta kuin rajusta alatiesynnytyksestäkin, luonto ajoi tikanpojan puuhun 😉 Tietysti maitoa vähän suihkusi ja sektion jäljiltä akrobatian saattoi unohtaa, mutta kyllä sitä orgasmin tuomaa hyvää oloa kaipasi tuore äitikin. Ei edes erityisemmin juteltu asiasta etukäteen, hetki vaan vei mennessään. Pyysin toki olemaan varovainen, mutta aika luonnollisesti kaikki meni kivuista ja kolotuksista huolimatta kun niin mieli teki. Parhaimmillaan lapsen saaminen voi tuoda itsevarmuutta ja ihan uusia ulottuvuuksia nautintoon!

  4. Anu

   Ekakerta muutama viikko synnyksen jälkeen imettävänä oli aivan liian aikaisin, vaikka molemmat haluttiin, puhuttiin etukäteen pelosta (että sattu, sujuuko vielä) ja otettiin hyvin rauhassa. Yhdyntä jäi kesken, niin herkillä limakalvot oli. Myöhemmin tilanne helpotti, mutta pitkään koin kipua. Tähän onneksi lantiopohjan fysioterapia sairaalassa toi avun, samoin kuin estrogeenivoide. Kiitos neuvolan terveydenhoitajalle, joka puuttui tilanteeseen vain 6kk synnytyksen jälkeen, kysyi seksistä ja ohjasi lääkärille, kun kerroin kivuistani.

  5. Hanne

   Mamskuukkeli toi hyvän näkökulman asiaan. Itsekin olen pitänyt seksiä todella tärkeänä osana parisuhdetta niin aivan raskauden loppuun asti, kuin pian synnytyksen jälkeenkin.
   Aloitettu on aina vajaa viikko synnytyksestä, oli kyse sitten alatiesynnytyksestä tai sektiosta. Mieheni on ymmärtänyt, että kroppani on erilainen, mutta seksi on paljon yhdyntää laajempi käsite.
   Olen sitä mieltä, että on ollut fiksua huomioida mieheni, mutta myös itse olen halunnut. Kyllä sitä orgasmia on noina aikoinakin kaivannut. Yhdyntää voi harrastaa sitten, kun jälkitarkastuksessa saa luvan. Mutta kuten jo totesin, yhdyntä on vain yksi tapa harrastaa seksiä.

   1. poikienaidit-sanni

    Tämä hyvä lisä kyllä, seksi ei tietenkään tarkoita vain yhdyntää vaan sitä voi harrastaa monella muullakin tapaa. Hienoa, että teillä on voitu palata nopeasti synnytyksen jälkeen.

  Vastaa