• You are currently viewing Isä hoitaa lapset – taloudellinen pärjääminen

  Isä hoitaa lapset – taloudellinen pärjääminen

  Apua ei enää montaa viikkoa äitiyslomaa jäljellä ja sitten koittaa töihin paluu. Meillä mies pitää lähes koko vanhempainvapaa kauden, yli puoli vuotta kotona (pitää isyysloman samaan syssyyn).

  Palaan töihin yli kuuden vuoden kotona olon jälkeen, Lupun ollessa 4kk. Onneksi teen silti suurimmilta osin töitä kotoa käsin ja siksi tämä ei ehkä ole niin paha henkisesti, että joutuisi olemaan vauvasta erossa 8-9h päivän aikana.

  Ainut mikä tässä toisaalta jännittää on raha.

  Mies ilmoitti töihin – kaikesta tuli todellista

  Jotenkin se, kun mies ilmoitti työpaikalle jäävänsä kotiin lasten kanssa teki itselle tästä todellista. Samoin se kun kela hyväksyi vanhempainraha muutos hakemuksen.

  Miestä tietysti jännitti asia kertoa omalle pomolle. Työskentelee nimittäin aika miesvoittoisella alalla ja tietysti näin pitkän vapaan pitäminen mietitytti, että miten työnantaja siihen reagoi.

  Onneksi pomo oli ihan ymmärtäväinen ja kannustava pitämään vapaan. Keskustelivat tietysti aloitusajankohdasta, koska tähän aikaan vuodesta oli tulossa kiire työ, mistä sovittiin, että on vielä sen ajan ja jää sen jälkeen vasta pois.

  Ymmärrän hyvin mieheni jännityksen kertoa asiasta pomolle. Itse jännittäisin myös. Miesten pitkän vanhempainvapaan pitäminen on vielä varmasti vähäisempää, kuin se, että nainen on kotona lasten kanssa. Myös se jännitys siitä, että työpaikka varmasti on vielä tallella lomilta paluun jälkeen on sellainen mikä monia jännittää (ihan jo koronan takia).

  Miksi mies jää kotiin?

  Miksi päädyimme siihen, että isä jää näin pitkäksi aikaa kotiin ja itse palaan töihin. Meillä oli muutama syy siihen. Yksi tärkeimmistä syistä oli se, että olen itse aloittanut yrittäjänä toimimisen viime vuonna. Tästä kerroinkin millainen ensimmäinen vuoteni yrittäjänä oli, pääset sen lukemaan täältä. Se että olisin heti kolme vuotta kotona lasten kanssa ja palaisin takaisin yritys touhujen pariin, ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta yritystoiminnan kannattavuuden kannalta. Saan kerättyä asiakaskuntaa ja heti ilmoitan, että no katsellaan sitten taas kolmen vuoden päästä.

  Verkkokurssien suunnittelu onnistuu myös mukavasti sängyltä käsin.

   

  Toinen syy oli se, että mies halusi myös kokea tämän koti vanhemmuuden puolen. Olla lasten kanssa ja keskittyä vain heidän kanssa yhdessä oloon, ilman työ stressiä.

  Olen kuitenkin ollut kotona yli kuusi vuotta, niin mielelläni suon sen mahdollisuuden myös välillä isälle. Siitä kuitenkin saa ihan erilaisen suhteen luotua lasten kanssa, kuin se vanhempi ketä käy töissä. Molemmilla yhtä hyvä suhde, mutta erilainen.

  Odotuksia ja jännitystä

  Itsellä on toiveikkaat odotukset isän lastenhoito ajasta. Ihana nähdä vaikuttaako se jotenkin lasten ja isän suhteeseen. Myös miehen yli 10 vuoden töissä käynti, niin kuinka kauan menee, että osaa vaihtaa työvaiheen koti työvaiheeseen.

  Miehellä on jo suunnitteilla lähteä Hupun ja Lupun kanssa mammojen sekaan perhekerhoon. Hän haluaa päästä saattamaan esikoista kouluun ja opettaa 1. luokkaa varten pyöräily matkan koululle. Myös on aikomus keskittyä enemmän meidän talon hoitamiseen ja huoltamiseen.

  Itsellä odotukset ovat lähinnä yrityksen kehitys puolessa ja asiakkaiden saamisessa. Vähän jännittää tämä osien vaihto talous mielessä. Mies on kuitenkin meillä ollut se rahan tuoja perheeseen ja nyt kun osat kääntyvät se tuo tietynlaista painetta itselle. Vaikka tietysti kelalta mies saa rahaa, mutta on se kuitenkin niin paljon pienempi kuin se töistä tuleva palkka. Yrittäjänä koen monta hyötyä tästä tilanteesta, mutta se säännöllisen palkan tuoma plussa muille työskentelyssä jää tässä kohtaa pois.

  Haluamme myös panostaa koko perheen yhteiseen aikaan ja lomailuun enemmän. Yrittäjänä kun pystyn itse vaikuttamaan työaikoihin ja pystyn tekemään paljon etänä, niin suo se meille mahdollisuuden lähteä vaikka pidemmällekin reissulle.

  Se mikä yhteisesti meitä jännittää on Lupu. Miten hän muutokseen reagoi. Suostuuko loppujen lopuksi syömään tuttipullosta, koska tähän asti hän ei ole siihen suostunut. Onneksi soseiden aloitus ehti alkaa ennen osien vaihtoa.

  Taloudellinen pärjääminen

  Isän kotiin jääminen päätettiin jo ennen Lupun syntymää, joten olemme koittaneet säästää sitä aikaa varten. Eihän muuten mitään ongelmaa olisi, jos itse palaisin töihin johonkin muualle, mutta uutena yrittäjänä säännöllinen tulo on hieman epävarmaa vielä, puhumattakaan summasta minkä saan.

  Itse olen mini rahalla ollut nyt, koska olin opiskelija ja vasta aloittanut yritys toiminnan muutama kuukausi valmistumisen jälkeen ennen kun jäin vanhempainvapaalle. Enkä nostanut itselleni palkkaa, että saan kaikki osakeyhtiön aloitus kulut maksettu.

  Eli tähän omaan minimirahaan verrattuna mies saa oikein hyvää kelan tukea, mutta tietysti tulot silti tippuvat aika lailla.

  Olemme tehneet helpotuksia tätä aikaa varten ja laskeneet tietysti, että vaikka en tienaisi euroakaan, silti pärjättäisiin.

  Olemme maksaneet mm vesi ja jätelaskut puoleksi vuodeksi eteenpäin. Ajattelimme myös maksaa lainoja eteenpäin puolella vuodella. (Emme ehkä kaikkia, tämä vielä vähän auki. Meillä on kuitenkin talo, katto ja autolainaa). Lainoja emme halunneet laittaa tauolle, vaan lyhentää silti kokoajan.

  Vakuutukset on yksi iso menoerä. Meillä on kotivakuutus yli 500€, poikien vakuutukset 300-450€ kpl, auto vakuutuks 300€ ja miehen vakuutus 200€. Näitä maksetaan onneksi aina koko vuodeksi, niin ei tule joka kuukausi näitä laskuja. Olemme keskittäneet nämä yhteen paikkaan, muuten hinnat voisi olla vielä isommat. Nytkin soitin ja kysyin, että onhan varmasti kaikki mahdolliset alennukset voimassa.

  Toinen iso kuluerä on ruoka ja muut tarvikkeet esim. vaipat. Näissä pystyy onneksi paljon räkläämään ja vaippojakaan ei tarvitse ostaa kaikista kalleimpia. Ruokaan meillä menee todella vaihtelevasti rahaa. 5 henkinen perhe ja neljä poikaa/miestä taloudessa niin ruokaa kuluu kyllä aika kiitettävästi. Halvimmillaan kuukausi summa ruokakauppaan (sis. Vaipat yms.) on noin 400€ ja kalleimmillaan 1000€ kuukaudessa. Jouluisin menee enemmän ja kesälomalla myös.

  Olen myös itse todella tarkka rahan käytöstä ja ohjaan työssäni opiskelijoita ja nuoria vanhempia rahan säästämisessä ja sen riittämään saamisessa, niin uskon että pärjäämme myös itse. Omia ohjeita tosin on kyllä aina vaikein noudattaa, mutta katsotaan miten se sitten alkaa sujumaan.

  Tulen sitten kertomaan jatkossa aina välillä, että miten meillä sujuu.

  Vastaa