• You are currently viewing Tiedätkö, mikä on suomalaiskotien yleisin vahinko?
  Two air movers and a dehumidifier drying a home.

  Tiedätkö, mikä on suomalaiskotien yleisin vahinko?

  Tiedätkö sinä, mikä on suomalaiskotien yleisin vahinko?

  Yhteistyössä Sector Alarmin kanssa kerron teille, miten meidän kodissa on varauduttu vahinkoja varten. Olenkin aiemmin jo kertonut hälytysjärjestelmästämme, mutta nyt keskityn tarkoituksellisesti enemmän arjen vahinkoihin, joita kodeissa sattuu päivittäin.

  Vastaus otsikossa esitettyyn kysymykseen on; vesivahinko. Suomalaiskodeissa sattuu joka päivä noin sata vesivahinkoa. Tyypillisesti vesivahinko alkaa pyykinpesukoneesta tai esimerkiksi tiskipöydän allaskaappiin vuotavasta putkiliitännästä. Sen lisäksi että vesivahinko on yleisin, sen aiheuttamat vauriot saattavat muodostua myös todella kalliiksi. Mitä pidempään vahingon huomaamisessa menee, sitä suuremmaksi ja kalliimmaksi vahinko muodostuu.

  Omilla toimillaan pystyy luonnollisesti vaikuttamaan merkittävästi vesivahingon riskiin.

  Ensinnäkin on tärkeää säännöllisesti tarkistaa ja huoltaa liitosten ja tiivisteiden kunto, sekä vettä käyttävien kodinkoneiden letkut. Keittiön allaskaapissa ei ole syytä säilyttää turhaa tavaraa, sillä putkien liitokset saattavat löystyä mikäli kaappi runnotaan täyteen tavaraa. Myös mahdollisen vuodon havaitseminen on hankalaa tavaravuoren takaa.

  Mikäli vahinko kuitenkin pääsee syntymään, rahan lisäksi vesivahinkojen korjaamisessa kuluu aikaa jopa kuukausia. Meillä hajosi joitain vuosia sitten 320 litrainen akvaario, joka yön aikana pulputti kivasti kaikki vedet lattialle. Kuivaamiseen kului 10 viikkoa.

  10 viikkoa, jonka aikana kuivausimurit hurisivat taukoamatta. 

  Voin kertoa, että hermot olivat aivan loppu. Sen lisäksi, että vahinko tuli kustantamaan pitkän pennin myös omasta pussista.

  Tiedättekös millä tämä olisi vältetty? Vesivahinkoilmaisimella. Kiitos Sector Alarmin, nyt meillä on sellainen. Vettä käyttävien laitteiden ja tiskialtaan alle kannattaa siis hankkia vesivuotovahti, joka hälyttää vesivuodon sattuessa.

  Meillekin asennettiin paketin asennuksen yhteydessä vesi-ilmaisin sekä keittiöön että kodinhoitonhuoneeseen. Ilmaisin on siis jatkuvassa yhteydessä Sector Alarmin hälytyskeskukseen.  Jos se havaitsee kosteutta, se antaa hälytyksen keskukseen, josta taas ollaan yhteydessä meihin. Ilmaisin on myös hyvin herkkä, eli se havaitsee todella pienenkin määrän kosteutta.

  Vesi-ilmaisimesta lähteneitä hälytyksiä on tapahtunut puolen vuoden käytön aikana jo kaksi kertaa, yhden kerran kodinhoitohuoneessa ja toisen kerran keittiössä. Kummallakin kerralla varhaisen puuttumisen ansiosta vahinko ei ehtinyt kasvaa suureksi, eikä aiheuttanut kuluja tai tarvetta kuivatukselle.

  Mietinpä vaan, miten olisi käynyt ilman ilmaisinta?

  Vastaa