• You are currently viewing Ruutuaika, lapsiperheen pelisäännöt

  Ruutuaika, lapsiperheen pelisäännöt

  On varmaan sanomattakin selvää, että omassa lapsuudessa käytetty ruutuaika oli aivan erilaista ja omaa lapsuutta on turha verrata nykypäivän lapsuuteen. On myös sanottu, että älylaitteiden käyttö sopivissa määrin voi tukea lapsen kehitystä eikä ole haitallista. Mikä sitten on se sopiva määrä, tuo iänikuinen kysymys ja keskustelunaihe lapsiperheissä.

  RUUTUAIKA – MEIDÄN PERHEEN PELISÄÄNNÖT

  Säännöt ovat vuosien kuluessa muuttuneet samaan tahtiin kun lapset ovat kasvaneet. Nyt kun meidän taloudessa jokaisella perheenjäsenellä on jo oma puhelin, joilla kavereiden kesken laitetaan viestejä, soitetaan videopuheluita, kuvataan videolle erilaisia temppuja, on aika mahdoton enää määritellä niin tiukkoja rajoja, mitä pienempien lasten kanssa oli mahdollista.

  Tiedän myös, että online pelejä ei voi laittaa pauselle kuten omassa lapsuudessani Mario Brosille tein kun äiti pyysi syömään, mutta voi vieteri että voi syödä miestä, tai tässä tapauksessa naista 😀 kun odotan siellä keittiössä sen valmiin ruoan kanssa ja herrasväki tiputtelee syömään sitä tahtia kun se peleistä on mahdollista. 😀

  Nykyään pelaaminen on muutakin kuin ruudun tuijottamista. Se on yhteisöllistä ja sosiaalista kanssakäymistä. Meilläkin poikien huoneista kantautuu välillä sellaisia huudahduksia ja ilon ääniä, että voisi luulla, että huoneessa on useampikin kaveri kylässä. Online peleissä vietetään aikaa koulukavereiden kanssa ja viime vuonna pojat testasivat myös parin tunnin mittaisia iltapäiväkerho tyyppisiä pelikerhoja, joissa oli x määrä kerholaisia, jossa he yhdessä ohjaajan kanssa ratkoivat erilaisia pulmia, harjoittelivat yhteistyötaitoja samalla kun pelasivat ja loivat uusia ystävyyssuhteita.

  MIKÄ SITTEN ON SE SOPIVA RUUTUAIKA?

  Se tärkein huomio omasta mielestäni on se, että sisältö on ennen kaikkea lapsen ikä -ja kehitystasolle sopivaa. Vaikka meillä suosituin muoto ruutuajan käyttämiselle on selvästi pelit, on meillä käytössä myös erilaiset suoratoisto – ja äänikirjapalvelut, jotka myös lisäävät kokonaisaikaa ruutujen äärellä, mutta näissäkin pojilla on käytössä omaan ikätasoon sopivaa sisältöä.

  Meillä ei ole älylaitteisiin laitettu aikarajoituksia, vaan maalaisjärjellä mennään. Sen sijaan, että tuijottaisin milloin lapsilla tulee tuntimäärät täyteen, pidän huolta, että he myös liikkuvat päivän aikana eikä yhtäjaksoisia ruutujen äärellä vietettyjä tunteja tulisi putkeen. Kun päivissä on säännölliset ruoka-ajat ja muut päivän touhut aktiviteetteineen ja ulkoiluineen, ei ruuduilla vietetyt hetket veny mahdottomuuksiin. Olen myös aivan varma, että kun kevät saapuu ja fillarit kaivetaan esiin, ei poikia edes näy tuntikausiin kotona, kun he viillettävät katuja kavereiden kanssa raitista ilmaa ja hyötyliikuntaa samalla saaden.

  Sarianna

  Vastaa