• You are currently viewing Imetys vai pullo – Kun mikään ei ole oikein

  Imetys vai pullo – Kun mikään ei ole oikein

  ”Äiti oletko sä vähän niin kuin lehmä?”

  ”Äiti sulla valuu jotain vettä sun tissistä.”

  ”Äiti miksi Lupu ei syö mitään muuta kun sun tissiä?”

  Näitä kysymyksiä ja toteamuksia olen saanut aika paljon viime kuukausina. Tupu varmaan vähän muistaa Hupun imetys aikaa, mutta Hupulle tämä kaikki on ihan uutta. Hän on imetystä kovasti ihmetellyt ja niin sitä tuntuu moni muukin edelleen.

  Olen imettänyt kaikkia lapsiani eivätkä he ole pulloon koskaan oppineet. Mikä toisaalta oli/on huono asia, koska en pääse kovin pitkälle lähtemään.

  Mutta imetys on ollut itselle kovin tärkeä asia aina, ja jotenkin se on korvannut omassa päässä sitä asiaa, että minusta johtuen emme voi saada lapsia normaalein keinoin vaan siihen tarvitaan apua. Imetys tuntuu vähän tuovan takaisin sitä naisellisuuden tunnetta, minkä menetin hoitojen takia. En osaa sitä paremmin sanoiksi kuvailla.

  Imetys vai pullo

  Mulla itsellä ei ole tähän mitään jyrkkää mielipidettä. Itse rakastan imettää lasta ja olen siitä iloinen, että maitoa tulee ja pojat ovat olleet hyviä syömään. Mutta pulloruokinnassakaan ei ole mielestäni mitään vikaa.

  Paljon törmään asiakkaidenkin kanssa tähän, että se olisi häpeä tai huonompi vaihtoehto syöttää lasta pullon avulla kuin rinnalla. Monelle tuottaa vaikeuksia sen puheeksi otto esim synnärillä, eikä se saisi olla niin. Jokaisella on oikeus syöttää lastaan juuri niin kuin on omalle lapselle ja itselle parhaaksi todettu. Jos imetys tuntuu aivan vieraalta ja epämukavalta, voit hyvin ruokkia lasta korvikkeella ja pullolla. Ja asian sanominen kätilölle on myös ihan ok, jos se tuntuu vaikealta sanoa, voit kirjoittaa sen esim. synnytyskirjeeseen/toivelistaan.

  Kiitos kuvasta mun ihanalle kaverille.

   

  Itselle pullo taas tuntuu vieraalta ja pumppaaminen myös. Jos maitoa tarvitsee pumpata pulloon niin olen tehnyt sen käsin. (Tästä varmaan se lehmäkin poikien mieleen tulee). Maitoakin tulee yli tarpeen ja täytyy painetta välillä helpottaa, ja siihen vältän lypsämistä, koska lisää vain maidon tuotantoa.

  Hyviä puolia pullon kanssa olen kyllä huomannut:

  – äidit ovat paljon vapaampia omaan aikaan.

  – Isä pystyy osallistumaan syntymästä asti syöttämiseen.

  – Voi jakaa yöheräilyt myös puolison kanssa.

  – Joillakin se tuntuu helpottavan myös masuvaivojen kanssa.

  – Ei tarvitse miettiä mitä omaan suuhun laitat. (Nimimerkillä ikävä valkosipulia)

  Ja taas plussaa imetyksessä on se helppous ja rahan säästö.

  Terveellisyydestä en sano mitään, tähän on niin jyrkkiä mielipiteitä ja nykyajan korvikkeet on tehty niin hyvin, että lapsi saa ihan yhtä hyvät lähtökohdat kuin rintaruokittu.

  Julkisilla paikoilla imetys

  Tästä olen saanut paljon katseita ja kritiikkiä. Ja tästä olen edelleen samaa mieltä, voit imettää missä haluat tai pitää sen omassa rauhassa, ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Ainut mitä toivoisin on se, että ikävien kommenttien saaminen tuntemattomilta voisi jättää pois.

  Mä olen niin sanotusti kaikkialla imettäjä. Jos pojalla on nälkä niin ei paikalla ole ollut väliä. Enkä peittele itseäni ja poikaa pyyhkeillä, mutta en nyt tietenkään iske tissiä ruokapöytään kaikkien pällisteltäväksi.

  Esimerkkinä kesken kastetilaisuuden meidän Lupulle tuli kauhea nälkä eikä rauhoittunut vain syliin. Päätin sitten, että syötetään siinä sitten. Pappi kohteliaasti kyllä kysyi, että pidetäänkö tauko tai haluanko istua. Tokaisin siihen, että eiköhän kaikki täällä oo nähnyt tämän toimituksen niin jatketaan vain niin päästään kaikki syömään. Sai siinä vieraatkin hymyn huulille. Ja olen tottunut imettämään välillä liikkeessä, joten seisoen sekin onnistui ihan hyvin.

  Ikävimmät kommentit olen saanut ravintolassa ja kaupassa. Vanhempi rouva oli menettänyt ilmeisesti ruokahalunsa, kun imetin lastani ravintolassa. Meidän pöytä ei edes ollut keskellä ravintolaa vaan sellaisessa loossissa ja päälläni oli villapaita mikä peitti kyllä kaiken. Järkytyin jotenkin sanomisesta, etten osannut toimia. Kaiken lisäksi hän pyysi minua hoitamaan imetyksen vessassa. En tiedä muista, mutta mietin monesti vauvan hoidossa miten itse haluaisin toimittavan, kun teen jotain lasteni kanssa. Enkä itse haluaisi ikinä syödä vessassa. Kirjoitin tästä instan puolella myös, voit kurkata sen täältä. Kuva siinä on otettu ihan kotona, näin avoimesti en julkisella paikalla imetä.

  Ei pelkkä imetys vaan myös pulloruokinta

  Mutta luulen, että ihmiset pahoittavat mielensä monesta muustakin asiasta. Jotkut ihmettelevät puolestaan pullo ruokintaa, miettimättä senkään taustaa, aina se ei ole ollut oma valinta ja voi tuntua äidistä pahalta jo valmiiksi ettei imetys onnistu, saati saada siitä huomautuksia. Ja vaikka olisikin ollut oma valinta, niin se ei ole yhtään sen huonompi tapa syöttää lasta kuin rintamaitoa.

  Paljon olen kuullut kavereilta ja asiakkailta myös heille kohdistuneita vihoja tai ihmetyksiä miksi syöttävät lasta pullosta. Monella ei maitoa tule tarpeeksi tai vauva ei opi kunnolla syömään rinnasta. Silloin ei jää paljon muita vaihtoehtoja. Eikä asiaa helpota muiden ilkeät kommentit. Molemmissa on hyvät ja huonot puolet, niinkuin yleensäkin kaikessa. Eikä ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa, vain jokaiselle äidille ja lapselle se hyvältä/luontevalta tuntuva tapa.

  Vastaa