• You are currently viewing Yhtä hormonimyrskyä – piina jatkui imetyksen lopetuksesta huolimatta

  Yhtä hormonimyrskyä – piina jatkui imetyksen lopetuksesta huolimatta

  Yhtä hormonimyrskyä – niinhän sitä sanotaan. Raskauden aikana, synnytyksen jälkeen ja imetyksen loppuessa hormonit saattavat heittää melkoista häränpyllyä. On baby bluesia ja estrogeenitasojen romahtamista.

  Imetyksen aikana saattaa olla mitä ihmeellisempiä oireita ja taas imetyksen päätyttyä hormonit heilahtelevat jälleen. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän.

  Omalla kohdallani hormonimyrskyt eivät päättyneet edes imetyksen lopettamiseen. Enkä ole ainoa synnyttänyt nainen, jonka suusta olen tämän samanmoisen tarinan kuullut. Mutta lisää siitä hetken kuluttua.

  Käydään ensin läpi nämä tyypilliset hormonimyrskyt, joita melko iso osa synnyttäneistä ja imettävistä äideistä kokee tai on kokenut.

   

  Baby blues ja synnytyksen jälkeisen masennus

  Synnytyksen jälkeiseltä herkistymiseltä ei taida välttyä juuri yksikään äiti. Nimittäin jopa 80 prosenttia naisista kokee voimakkaita mielialan muutoksia synnytyksen jälkeen. Asiat itkettävät, ärsyttävät ja herkistävät. Synnytyksen jälkeiseen aikaan liittyvää mielialojen vaihtelua kutsutaan baby bluesiksi. Yleensä tila menee ohi päivissä tai viikossa. (aima.fi)

  Joskus oireiden pitkittyessä kyse voi olla myös synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, josta kärsii jopa 10-15 prosenttia synnyttäneistä. (terveyskirjasto.fi) Ja kas kummaa – hormonimuutoksilla katsotaan olevan yhteyttä niin raskausajan masennukseen, synnytyksen jälkeiseen masennukseen kuin lapsivuodepsykoosiinkin sairastumisessa. (aima.fi)

   

  Vaihdevuosioireita ja hormonimyrskyä

  Estrogeeni- ja keltarauhashormonitasot laskevat nopeasti synnytyksen jälkeen. Imettävällä äidillä estrogeenitasot pysyvät matalina, sillä munasarjojen toiminta ei pääse imetyksen aikana käynnistymään.

  Tutkimusten mukaan 10-30 prosenttia synnyttäneistä äideistä kokee arkea haittaavia oireita estrogeenivajauksen takia. Yleisimpiä oireita ovat limakalvojen kuivuus, mielialan vaihtelut, yöhikoilu, ärtyneisyys ja jopa unettomuus.

  Lue lisää aiheesta Ylen artikkelista.

  Imetyksen loppuessa hormonitoiminnan muutokset saattavat aiheuttaa jälleen monenlaisia fyysisiä oireita, kuten uupumusta, päänsärkyä ja pahoinvointia. Lisäksi masennustuntemukset ja mielialan heilahtelut ovat mahdollisia. (imetys.fi)

   

  Lopetin imetyksen jo kuukausia sitten, miksi hormonit yhä heilahtelevat?

  Tietoa olikin jo huomattavasti vaikeampi löytää sen osalta, millaista synnyttäneen naisen hormonitoiminta on tai tulisi olla esimerkiksi vuoden päästä imetyksen lopettamisesta.

  Helposti tuleekin itselle mieleen ajatus, että hormonitoiminnan tulisi olla silloin jo palautunut niin sanotusti normaaliin. Mutta omalta osaltani voin sanoa, että niin ei todellakaan käynyt.

  Minun hormoniheilahteluni eivät siis päättyneet imetyksen lopettamiseen. Ja minä lopetin imetyksen suhteellisen aikaisin, jo puoli vuotta poikamme syntymän jälkeen. Sitä ennenkin poikamme oli saanut lähinnä lisämaitoa eli imetyksen osuus oli kaiken kaikkiaan koko ajan hyvin pieni ja loppua kohden olematon.

  (Miksi imetys jäi meillä lyhyeksi? Lue blogi: ”Se oli refluksia – vaikkei se sitä kaikille ollut.”)

  Hormonimyrskyt jatkuivat minulla sinnikkäästi imetyksen lopettamisen jälkeen vielä useiden kuukausien ajan. Pahimmat hormoniheilahtelut kestivät pitkästi yli vuoden päivät imetyksen lopetuksesta ja lievemmät siitäkin eteenpäin.

  Aikaa synnytyksestä on kulunut jo reilusti yli 1,5 vuotta. Ja vasta nyt pikkuhiljaa minusta alkaa tuntumaan, että kehoni on alkanut löytämään jonkinlaista tasapainoa.

   

  Millaisista oireista kärsin?

  Tähän päivään mennessä olen kokenut monenlaisia vaivoja ja oireita, ja osan takia olen joutunut lääkärissäkin pyörähtämään. Yksi niin sanotusti diagnostinen juttu minulta kuitenkin löydettiin, nimittäin raudanpuute, joka on muutenkin hyvin yleinen vaiva synnyttäneillä naisilla. Eli jos kärsit monenlaisista oireista, kannattaa aina kysyä lääkäriltä, voisiko rauta-arvojen tutkimiselle olla tarvetta.

  Kärsin myös kuukausien ajan ajoittaisesta, päivittäisestä pahoinvoinnista sekä ensimmäistä kertaa minulle puhkesi myös jokin kumma nokkosihottuma monen viikon ajaksi. Voi sitä jännitystä, kun sai odotella, kroonistuuko tauti. Voin vain sanoa, että se kutina oli jotain aivan hirveää! Mutta varmaksihan sitä en voi sanoa, oliko ihottuman laukaiseva tekijä (tai yksi niistä) juuri lapsen saamiseen liittyvät hormonaaliset muutokset, mutta täysin puskista tuo tauti joka tapauksessa tuli.

  Synnytyksen jälkeen minulla oli myös ensi alkuun kauhean kylmä. Kesähelteessä saatoin välillä kulkea kaulahuivi kaulassa. Sitten yhtäkkiä aloinkin kärsimään kovasta kuumuudesta. Välillä kuuma ja kylmä vaihtelivat ilman minkäänlaista logiikkaa. Tämä oirekuvio on alkanut vasta ihan viime kuukausien aikana poistumaan kuviosta.

  Nämä kertomani oireet ovat vain pintaraapaisu kaikista niistä kummallisista oireista, joita koin reilu 1,5 vuoden aikana. En onnekseni edes enää kaikkia niistä muista, mutta se on jäänyt kirkkaasti mieleeni, että tervettä päivää tai tervettä oloa en pitkiin aikoihin kokenut.

  Olen kuullut myös monilta muilta synnyttäneiltä äideiltä samantyyppisiä tarinoita. Kenellä on irronnut tukkaa ja kenellä iho reagoinut. Jollain toisella suolisto on ollut useiden kuukausien ajan täysin sekaisin ja joku toinen taas on sairastunut synnytyksen jälkeen kilpirauhasen vajaatoimintaan.

  Melko hurjaa siis tämä naisen elämä!

  Onneksi nyt viimein minusta alkaa tuntumaan siltä, että kehoni alkaa olemaan pikku hiljaa lähelle se ”oma itsensä”. Jonkinlaista hakemista se on varmasti ollut kehollakin. Onhan tämä lapsen saaminen melko hurja muutos ihmiselle kaiken kaikkiaan!

  Onko sinulla hormonit heitelleet synnytyksen jälkeen pidemmän aikaa? Oletko löytänyt aiheeseen liittyvää tietoa ja oletko saanut apua oireisiisi? Millaisista oireista olet itse kärsinyt?

  Vauhtipojan ja Villasukan löydät myös Instagramista.

  Vastaa