• You are currently viewing Miten – Milloin aloittaa kiinteiden aloitus?
  En ole ottanut kuvia näköjään, kun poikia syötetään. Mutta siitä on kuva, kun poikaa keitetään.

  Miten – Milloin aloittaa kiinteiden aloitus?

  Meidän Lupu aloitti melkein kuukausi sitten kiinteiden harjoittelun. Kiinteiden aloitus ajankohta on monesta tekijästä kiinni. Jos vauva kasvaa eikä tarvetta muuten ole voi aloituksen jättää sinne 6kk ikään. Ja aikaisintaan kiinteiden aloittamisen saa aloittaa 4kk iässä.

  Meidän perheessä pojat ovat aloittaneet aina noin 4kk iässä. Syinä on ollut mm se, että maito ei riittänyt pitämään esikoista kylläisenä, keskimmäinen oli niin kova puklailemaan ja sillä pyrittiin sitä auttamaan. Lupun kohdalla kyse oli vain siitä, että isä jää hänen kanssa kotiin ja tuttipulloa ei ole suostunut ottamaan. Joten ruokaa täytyy jotenkin isänkin saada alas ja miksi ei sitten ns. kunnon ruokaa.

  Mistä tiedän, että lapsi on valmis?

  Mistä sitä tietää, että lapsi on valmis aloittamaan kiinteitä. Vai onko siihen mitään tapaa tietää milloin lapsi olisi siihen valmis.

  Itse olen pitänyt nyrkkisääntönä sitä, että kun lapsi tuntuu olevan kiinnostunut ruuasta. Seuraa katsellaan, kun me muut syödään. On innokas kurottelemaan meidän muiden ruokia ja pystyy koordinoimaan käden ja silmän liikkeitä.

  Muita merkkejä on mm. se että hän pystyy istumaan tuettuna esim. aikuisen sylissä. Istumisella en tarkoita sitä, että saisi istua aikuisen sylissä itsekseen. Vaan nojaa aikuisen kättä tai rintaa vasten, niin ettei horjuisi ihan holtittomasti. Toinen asia on se, että pystyy kannattelemaan päätään ja hallitsemaan sen liikkeitä.

  Miten syöttää alle puolivuotiasta lasta?

  Olette varmaan kuulleet sen, että sitterissä tai turvakaukalossa ei saisi lasta syöttää. Syy siihen miksi ei näin saisi tehdä on se, että se altistaa ruuan menemistä ns. väärään kurkkuun. Vauva ei pysty tässä asennossa tekemään luontaista liikehdintää tai pysty tekemään korjauksia, jos ruoka on menossa väärään kurkkuun.

  En muista oliko se lastenlääkäri vai puheterapeutti, kun sanoi että lapsen eteen voi laittaa peilin mistä näkee lusikan menon suuhun. Näin omassa sylissä syöttäminen helpottuu.

  Tätä en ole itse käyttänyt. Minulla lapsi on aina sylissä siihen asti, kun täyttää 6kk ja osaa istua syöttötuolissa. Syötän hieman itseeni päin kääntäen niin, että näen suuhun. Tämä sen takia, että näen milloin suu on tyhjä. Näin syöttö on lapsentahtista.

  Millä ruualla aloitetaan?

  Joku joskus sanoi, että meinasi antaa 4kk perunamuusia mitä teki itselle ja miehelleen. Tähän mun oli pakko sanoa, että ei kannata ihan vielä sitä antaa. Maitoa kun ei vielä näin pienelle saisi antaa, ellet laita äidinmaitoa.

  Mutta meillä maistelu on aloitettu aina bataatilla. Peruna vasta myöhemmin, koska aiheuttaa herkästi masuvaivoja. Tästä olemme jatkaneet porkkanaan, kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, luumu, omena, päärynä jne…

  Aloitetaan kasviksilla, koska en halua antaa heti makeaa hedelmän makua, mikä voi tehdä sen ettei ”tylsä ” kasviksen maku kelpaa.

  Ensin tissi tai pullo ja sitten ruoka. Ensimmäisenä päivänä annetaan ihan yksi lusikallinen ja siitä sitä määrää pikkuhiljaa lisätään. Ensimmäiset kuukaudet ovat pelkkää maistelua ja äidinmaito on se tärkein ravinnonlähde edelleen. Tämän takia annamme maitoa ennen ruokailua, että ruoka ei syrjäytä maitoa.

  En ole ottanut kuvia näköjään, kun poikia syötetään. Mutta siitä on kuva, kun poikaa keitetään.

  Vesi

  Tästä ollaan montaa mieltä ja tuntuu, että jokainen saa tähän vähän eri ohjeen. Itse olen alkanut antaa pienen vesi hömpsyn joka ruokailun jälkeen. Ihan jo vatsan toiminnan kannalta ja, että suu saadaan ”huuhtoa” jollain ruokailun jälkeen.

  Vesi määrä on todella pieni mitä annan, mutta tottuu siihenkin hyvissä ajoin.

  Sormiruokailu

  Sormiruokailu on paljon nykyään muodissa ja se onkin oiva tapa tutustua ruokaan. Tällöin ruokailu on lapsen tahtista, kun lapsi itse laittaa ruuan suuhun.

  Tässä on hyvä muistaa, se että lapsi on pystyasennossa ja jatkuvan tarkkailun alla. Keitetyt vihannekset voi tehdä esim tikuiksi ja antaa näin lapsen eteen. On paljon muitakin sormiruokia ja niiden tekeminen on mukavaa kun saa lisää aineksia mitä niihin laittaa.

  Meillä on ollut 6kk alkaen molemmat vaihtoehdot sormiruokaa, mutta myös sen sivussa antanut sosetta, että menee ruokaa tarpeeksi masuun asti. Meidän pojat syövät aika sottaavasti itse. Sormiotteen tultua se vähän alkoi parantumaan, mutta siihen asti se oli hyvin sottaisaa puuhaa. Ruokaa oli pöydällä, lattialla, seinissä ja koko poika suihkun tarpeen ruokailun jälkeen.

  Onneksi tämä vaihe ei kauaa kestänyt. Kerron oman insta ja YouTube puolella vinkkejä vauvan ja koko perheen ruokailuun. Julkaisen kerran viikossa uuden videon. Pääset sinne kurkkaamaan täältä.

  Vastaa