• You are currently viewing Pojilla ei ole muka ulkonäköpaineita ja PAS**T
  Photo: Fabio Jock

  Pojilla ei ole muka ulkonäköpaineita ja PAS**T

  Ai että kun mua pistää vihaksi kun joku vähättelee poikien ulkonäköpaineita. “Poika voi olla vähän pyöreä, se ei aiheuta samanlaisia paineta kuin tytöillä”-kommentoi eräs sankari. Kuuleppas nyt sinä! Pojilla on ulkonäköpaineita, niistä puhutaan vaan paljon vähemmän eikä ne kiinnosta niin paljon mediaa tai suurta yleisöä. Tämä tilanne ei tule ikinä muuttumaan, jos aikuisten asenne on tuollainen!

  Ärsyttää kun valitetaan että pojat ei puhu tunteistaan. Miksi puhuisivat kun muut päättävät jo heidän puolestaan millainen elämä heillä on ja mitä he tuntevat tai tuntematta jättävät. Tämäkin kommentoija oli nainen. Hän ei ikinä todennäköisesti ole elänyt päivääkään poikana tai miehenä. Mistä hän voisi siis tietää?

  Poikien äitinä ottaa päähän tämä vähättely mitä poikien ulkonäköpaineet saavat osakseen ja siksi päästin ottaa tämän tärkeän asian esiin täällä blogissanikin. Miesten ulkonäköpaineet ovat todellinen ongelma, mutta niistä vaietaan huomattavasti naisten kokemia paineita enemmän.

  Poikien ulkonäköpaineet on totista totta

  Omaa poikaani on aikanaan kiusattu ulkonäön vuoksi. Tuo aika on vaikuttanut hänen itsetuntoonsa paljonkin ja yhä edelleen hän miettii usein sitä mitä muut hänen vaatteistaan ja ulkonäöstään ajattelelevat. Ulkonäköpaineet on täyttä totta pojillekin.

  Pojilla paineet ovat ehkä erilaisia kuin tytöillä. Keskusteluissa ilmenee usein sellaisia huolia kuin pituuskasvu ja lihakset.

  Kysyin kaverin kautta Facebookin miestenhuoneelta miesten kokemista ulkonäköpaineista silloin kun he olivat lapsia ja nuoria. Surullisin tarina oli pojasta, jota kiusattiin lyhyestä pituudestaan niin paljon, että hän ajatteli usein itsemurhaa. Miehiä oli pilkattu ja haukuttu esimerkiksi pyöreydestään, laihuudestaan ja pituudestaan.

  poikien ulkonäköpaineet
  Photo: Adrian Swancar

  Valitettavasti miesten pituudesta  puhumista ja sen kommentointia pidetään yhä normaalina, vaikka se on yksi keskeisiä ongelmia miesten ulkonäköpaineissa. ( Yle Uutiset, Miesten ulkonäköpianeet tiedetään, mutta niistä ei puhuta)

  Poikien haaveet omasta ulkonäöstä saattavat olla paineiden vuoksi aika epärealistiset. Kuulin kerran kuudesluokkalaisen pojan kertovan, että tytöt tykkää vahvoista leukaperistä, mitä hänellä ei tietenkään vielä ollut. Myöhemmin haaveillaan rasvattomaksi itsensä treenanneiden miesten gladiator-vartaloista.

  Lue myös: Pojat lukemaan, vaikka rahalla!

  Puhumattakaan siitä mitä on luvassa isompana. Riittämättömyyden tunne ja erilaisia pelkoja; onko varustukseni riittävä, olenko tarpeeksi vahva ja pitkä. Mitä jos kaljuunnun nuorena? Näitä pelkoja on ihan turha meidän naisten esittää ymmärtävämme, koska emme ymmärrä.

  Vähättelyä ja naureskelua

  Miesten ulkonäölle on kautta aikain naureskeltu avoimesti. Jotta mies selviää niistä paineista, on hänen naureskeltava muiden mukana. Tämä voi vaikuttaa ulospäin siltä, että pojat ja miehet eivät tunne mitään tuskaa tai paineita.

  Miettikääpäs nyt, kuinka usein kuulette vitsejä lyhyestä peniksestä, kaljuuntumisesta, pyöreästä “kaljamahasta” tai lyhyistä miehistä? Tiedän naisena, että naiset kylvävät näitä mauttomuuksia aika estottomasti keskenään jopa poikien/miesten kuullen. Nämä kaikki edellämainitut ovat kuitenkin asioita, joille poika taikka mies ei voi itse yhtään mitään.

  Lue myös: Minulla on ryppyjä -ja mitähän sillä on väliä?

  Mies saa kuulla myös herkästi hiuksistaan, ne pitäisi heti leikata, jos ovat vähänkin pidemmät. Tämän ongelman tunnistan, sillä ei ole yksi tai kaksi kertaa kun joku on kommentoinut minun poikieni pitkistä hiuksista; “Pojat tarttis parturia.” Miestenhuoneella kerrottiin, että muutenkin poikkeavat hiukset ovat aiheuttaneet kiusaamista, kuten kiharat.

  poikien ukonäköpaineet
  Julkaisu miestenhuoneella

  Tai parta. Miestenhuoneen kommenteissa nousi esiin myös parran pituus ja sen kommentointi. Miehen parta tuntuu olevan kaikkien muiden omaisuutta. Se mitä yhteiskunta ja me naiset miehen parroilta milloinkin halutaan, niin sellainen sen tulisi olla. Entä jos mies haluaisi tosi pitkän parran? Tai entä jos haluaisi täysin sileät posket, vaikka se ei olekaan muodissa?

  Onko siis ihme, että pojilla ja miehillä on paineita ulkonäöstään? EI!

  Pitää kuitenkin todeta, että ei kaikilla miehillä ole paineita ulkonäkönsä suhteen. Osa miehistä oikeasti ei välitä tuon taivaallista mitä muut heistä ajattelevat.(tunnen itsekin tällaisia miehiä) He onnekkaat!

  Muuten äiti…

  koska olet viimeksi miettinyt miten puhut miehistä esimerkiksi poikasi kuullen? Niinpä!

  Lue lisää aiheesta: MTV3 Uutiset -Miesten ulkonäköpaineet ovat tabu

   

  Kommentit

  1. Markus

   Miesten itsetunto-ongelmat tulee nostaa esiin ja pyrkiä parantamaan asiaa, tästä olen täysin samaa mieltä.

   Samalla kuitenkin kirjoitatte, että yhteiskunta ja kulttuuri aiheuttavat miehille ulkonäköpaineita, mutta naisilla ne ovat “pään sisällä” ja korjaantuisivat itsevarmuudella (Olisivatpa kaikki naiset yhtä itsevarmoja kuin minä -postaus). Naiset ovat omien omien ongelmiensa aiheuttajia, samalla kun aiheuttavat myös miesten itsetunto-ongelmat.

   Suosittelen tutustumaan termeihin “male gaze” ja “female gaze”. YouTubesta löytyy paljon informatiivisia videoita, esimerkiksi The Taken video aiheesta (https://m.youtube.com/watch?v=eCPD7Mi9504) Löysin myös artikkelin mainittuun lelujuttuun liittyen:

   https://www.nytimes.com/roomfordebate/2014/12/22/why-should-toys-come-in-pink-and-blue/start-with-the-male-dominated-management-of-toy-companies

   “The toys our kids get depend on the people who run the companies that make them. For the moment, that is an overwhelmingly male group.”

   1. Markus

    * Miehet ovat luoneet ja luovat poikien ja miesten itsetunto-ongelmat, perustuen äärimaskuliiniseen mieskuvaan (ja luulevat sen olevan mitä naiset yleensä ottaen vaativat). Miesten on oltava aktiivisesti muokkaamassa näitä näkemyksiä jotta ongelmalliset odotukset heikentyisivät. Samalla tavalla kuten naiset ovat omia paineitaan kohtaan tehneet (tosin naiset tekevät tätä miesten puolesta jo.. ). Valitettavan usein naisten kampanjointi “miesten asioista” ajetaan alas, koska “naiset ei voi ymmärtää” “ei koske teitä ette saa ottaa kantaa” (pakollinen asepalvelus esimerkkinä).

    1. Jonna

     Mutta jos tuo olisi noin yksiselitteistä niin sittenhän naiset ovat yhtälailla luoneet ja luovat työttöjen ja naisten itsetunto-ongelmat, perustuen äärifeminiiniseen naiskuvaan.(ja luulevat sen olevan mitä miehet yleensä ottaen vaativat).

     Kun käänsin sen näinpäin, niin eikö kuulostanut aika hassulta?

     Ei ulkonäköpaineet ole noin yksiselitteisiä. Eikä kaikki niistä liity mitenkään vastakkaiseen sukupuoleen, osa voi liittyä myös asemaan “laumassa”. Ulkonäköpaineet voivat olla melko alkukantaisia.

     Musta on hyvä, että minä ja sinä nostetaan esille miesten ulkonäköpaineita, mutta ymmärrän myös sen, että minä naisena en voi olla selittämässä miesten puolesta. Mielestäni meidän naisten pitäisi kuunnella enemmän mitä pojat ja miehet sanoo.

   2. Jonna

    Hmm… minusta molemmissa tapauksissa yhteiskunnalla on tekemistä asian kanssa. Itsetunto auttaa siinä, ettei se yhteiskunta mene ihon alle. Toisen sukupuolen syyksi on minusta turha laittaa kummankaan sukupuolen itsetunto-ongelmia, mutta kyllä se tekee hyvää hieman tarkastella sitä miten puhumme toisistamme. Miten läskitellään tai naureskellaan muiden ulkonäköpiirteille, myös niille samaa sukupuolta edustaville. Kirjoituksessani tietysti korostuu meidän naisten tekemiset, koska olen nainen.

    Ja sitten toisessa vaakakupissa se, että kaikki keskustelu ei ole myöskään pilkkaamista. Jos puhutaan esimerkiksi ylipainosta sen terveyshaittojen vuoksi, niin se ei liity taas ulkonäköasoihin. Väillä näitä sekotellaan.

  Vastaa