• You are currently viewing Kolmekymppisenä äidiksi – tunnistatko nämä 5 kohtaa?

  Kolmekymppisenä äidiksi – tunnistatko nämä 5 kohtaa?

  Äidiksi tullaan hyvin eri ikäisinä. On parikymppisiä, kolmekymppisiä ja nelikymppisiä äitejä. Näiden lisäksi vielä vähän nuorempia ja vanhempia äitejä.

  Mutta nyt keskitytään meihin kolmekymppisiin.

  Eli mistä tiedät, että olet saanut esikoisesi yli kolmekymmentävuotiaana?

   

  1. Hurja elämänmuutos

  Lapsen tuloon saakka elämäsi on ennättänyt olla jo reilu vuosikymmenen ajan aivan erilaista.

  Suurimmat vastuut ja velvollisuudet ovat liittyneet luultavasti lähinnä työelämään ja mahdollisiin lemmikkieläimiin. Toisaalta parikymppiset vuotesi ovat saattaneet olla myös melkoista oman itsesi, tulevaisuuden uran ja oikean kumppanin etsintää.

  Kolmekymppisenä alatkin olemaan juuri siinä pisteessä elämää, että tiedät kuka olet, mitä haluat ja mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi. Vauvan saapuessa maailmaan, kaikki jo reilu vuosikymmenen ajan omaan elämääsi vakiintuneet rutiinit ja tavat heittävätkin yhdessä yössä häränpyllyä. Kun siihen päälle lyödään vielä hormonimyrskyt ja muut mahdolliset vauva-ajan haasteet, on pienoisen tai vähän isommankin alkushokin ja sopeutumisen ainekset taattu.

  Lue myös: Aikuiseksi yhdessä yössä – äidiltä ei kysytä, milloin jaksat.

   

  2. Olet huolissasi kaikesta

  Parikymppisenä olisit luultavasti suhtautunut kaikenlaisiin raskauteen ja lapsen tuloon sekä vauvan kehitykseen ja kasvuun liittyviin asioihin paljon rennoimmin mielin. Kolmekymppinen raskaana oleva äiti etsii ja selvittää kaiken mahdollisen (ja mahdottoman) tiedon ja käytännön vinkit lapsen hoitoon, syömiseen, lapsen hoitotarvikkeisiin ja vanhemmuuteen liittyen.

  Kaikenlaiset oireet itsessä raskausaikana ja taas myöhemmin vauvassa huolestuttavat ja olet usein myös huolissasi, osaatko varmasti hoitaa lastasi oikein. Onkohan nyt vauvallani riittävästi vaatetta päällä? Onhan lapsellani oikeanlaiset, jalkoja tukevat kengät? Tuenko oikealla tavalla ja riittävästi lapseni kasvua ja kehitystä? Hengittäähän vauva vielä?

   

  3. Stressaat tulevaisuutta

  Kolmekymppinen äiti miettii jo ennen aikojaan hyvin pitkälle lapsensa tulevaisuutta. Kaikki oman elämän varrella tehdyt virheet ja huonot päätökset saavat näkemään vaaranmerkkejä ja uhkakuvia joka puolella. Toisaalta oman elämänkokemuksen kautta saatuja oppeja ja tietoa pyritään kaikin tavoin myös hyödyntämään omassa äitiydessä ja vanhemmuudessa. Kolmekymppinen äiti stressaakin sitä, onnistuuko hän välittämään nuo elämänkokemuksesta saadut hedelmät jälkipolvelle.

   

  4. Ikävöit omaa aikaa

  Kun yli vuosikymmenen ajan oli mahdollisuus elää elämää omilla ehdoilla, ei ole ihme, jos lapsen saamisen jälkeen silloin tällöin oman ajan ikävä painaa. Varsinkin, jos vuosikymmenen aikana yksinoleminen ennätti muodostumaan itselle tärkeäksi osaksi päivää ja palautumista. Toki myös monet itselle tärkeät harrastukset ja ystävyyssuhteet ovat saattaneet jäädä vähemmälle huomiolle ajanpuutteen (ja ehkä myös jaksamisen) vuoksi.

   

  5. Biologinen kello tikittää

  Jos ensimmäisen lapsesi olet saanut yli kolmekymppisenä, voi biologinen kello alkaa tikittää jo pian lapsen syntymän jälkeen uudelleen. Ymmärrys siitä, että naisen hedelmällisyys laskee iän myötä, saattaa tuntua joskus jopa ahdistavalta ja painostavalta. Päätöksen tekeminen mahdollisesti nopeassakin aikataulussa voi stressata myös molempia vanhempia.

   

  Kolmekymppinen äiti, tunnistitko näistä itsesi?

  Tervetuloa seuraamaan kolmekymppisenä esikoisensa saaneen äidin elämää ja arkea Vauhtipojan ja Villasukan Instagram-tilille!

  Vastaa