• You are currently viewing Näin varaudun pahimpaan…

    Näin varaudun pahimpaan…

    Miten minä varaudun pahimpaan? Vai varaudunko ollenkaan?

    Tämä vallitseva Euroopan tilanne on vaikuttanut jokaiseen meistä vähän erilailla. Toista se ei ole hetkauttanut ja toinen on jo suunnitellut täysin kaiken katastrofin varalle. Minä olen kaiketi tästä välistä.

    Jotain pieniä asioita olen miettinyt ja suunnitellut valmiiksi. Esimerkiksi ensimmäisenä sen, että mihin vien lapset jos Venäjä tulee rajan ylitse. Tämä on suunnitelmistani tärkein.

    Jonkun mielestä tällainen miettiminen on ehkä vähän hullua, mutta itse taas saan mielenrauhaa siitä, että teen ja suunnittelen edes jotain. Olen sellainen toiminnan ihminen ja itselleni on tärkeää tietää mitä tehdä.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by ?Jonna-Emilia ? (@poikienaiti)

    Miten varautua? Ja miten minä varaudun?

    Passit voimaan

    Kävimme tällä viikolla poikien kanssa uusimassa passit. Ruuhkaa oli! Ylen Uutisen mukaan passeissa on noin puolen miljoonan passin jono. Meillä syynä ihan jo sekin, että suunnitelmissa on ollut reissu tulevana syksynä.

    Periaatteessa passi olisi hyvä pitää voimassa aina, kaikissa tilanteissa, mutta voimassa oleva passi ei suinkaan ole sotatilanteessa oikotie onneen. Rajalta ei välttämättä pääse ylitse jos on esimerkiksi palvelukseenastumismääräys tai työvelvollisuusmääräys (Eli käytännössä lähes kaikki 18-67 vuotiaat Suomessa asuvat jäävät maahan).

    Kotitalouden tarvikkeet

    Mä en ole itseasiassa koskaan ennen tajunnut, että jokaisessa kodissa olisi hyvä olla hätävara ruokaa. Eli kaappi missä on perus ruokatarpeita, joita voi hyödyntää jos vaikka sähköt menevät. No nyt tiedän! Ja olen katsellut meidän ruokakaappeja nyt vähän sillä silmällä, että mitä sieltä puuttuu?

    Osa on hankkinut valmiiksi myös ilmastoteippiä, millä voi tukkia ikkunoiden ja ovien raot tarvittaessa.

    Kotiin varastoitavan ruoan kannattaa tulee olla kaloripitoista ja pitkään säilyvää. Olisi hyvä, jos valmistusaika on lyhyt ja onnistuu vähäisellä vedellä. Kannattaa varata erityisesti ruokaa, jota ei tarvitse valmistaa ennen syömistä.

    Esimerkiksi perunaa, porkkanaa, näkkileipää, hapankorppuja, kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä, tuubilevitteitä, maitojauhetta, riisiä, pastaa, papuja, vihanneksia, tomaattimurskaa, säilykkeitä, marmeladia, keittoja ja mehuja jotka säilyy huoneen lämmössä.

    Lisäksi on syytä pitää huolta siitä, että ensiapupakkauksessa on kaikki tarpeellinen ja, että lääkevarastosta ei puutu mitään. Joditabletteja suositellaan myös (niitä olisi hyvä aina olla) mutta ne näyttävät olevan loppu joka paikasta.

    Kotieläimet

    Meidän koiran rokotukset ja sirut aion pistää kuntoon. Siinä on se toimenpide mitä lemmikkiä ajatellen aion toteuttaa.

    Esimerkiksi nyt sotatilanteessa Ukrainasta on päässyt pois lemmikkejä ilman ennakkohakemusta tai lupaa, jos ne matkustavat omistajiensa kanssa. Kaikkia muita eläimiä koskevat normaalisti voimassa olevat tuontimääräykset.

     

    View this post on Instagram

     

    A post shared by ?Jonna-Emilia ? (@poikienaiti)

    Väestönsuojien katsaus

    Tiedätkö missä on sinun suojasi? Vai onko sitä? Esimerkiksi meillä täällä Järvenpäässä ei ole ilmeisesti omakotitalouksille mitään väestönsuojaa.

    Helsingin kaupunki ohjeistaa, että jos tilanne eteen tulisi, niin viranomaiset ohjeistavat myös niitä, joille ei ole osoitettu ennalta väestönsuojapaikkaa. Hätätilanteessa voi mennä lähimpään väestönsuojaan. Väestönsuojaan siirtymisen tarpeesta annetaan tieto yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella, joka luetaan radiokanavilla, näytetään televisiokanavilla ja lähetetään 112-mobiilisovelluksella.

    Miten sinä varaudut? Vai varaudutko mitenkään?

    On kuitenkin tärkeää meidän kaikkien muistaa, että sodan leviäminen Ukrainasta muualle Eurooppaan on mahdollista, mutta ei välttämättä todennäköistä. (Mika aaltola, IltaSanomat)

    Lähteet: IS, Yle, Sey, Hel

     

     

    Vastaa