• You are currently viewing Perheen perustaminen ilman vakituista työtä

  Perheen perustaminen ilman vakituista työtä

  Siellä saattaa tälläkin hetkellä koneen tai puhelimen äärellä tätä blogitekstiä lukea äiti tai ehkä tuleva äiti, joka on isojen päätösten äärellä.

  Saattaa olla, ettei sinulla ole esimerkiksi vakituista työpaikkaa, tai olet ehkä työtön. Voi olla, että olet tehnyt valtavasti töitä haaveilemasi työuran eteen, mutta se viimeinen ankkuri, vakituinen työpaikka puuttuu.

  Voi tuntua siltä, että on vain kaksivaihtoehtoa. Joko jatkaa työntekoa ja pyrkiä pitämään työstään tai unelmatyöurastaan kiinni tai uskaltautua perustaa perhe.

  Näin mustavalkoista se ei aina toki ole. Mutta toisinaan todellisuus voi olla juuri tätä.

  Isojen asioiden äärellä

  Painin itse reilu kaksi vuotta sitten näiden isojen kysymysten äärellä.

  Olin viimein löytänyt sen oman jutun, josta pidin. Olin tehnyt kovasti töitä sen eteen, että pääsin tekemään työtä, josta nautin. Tuntui, että olin vaiheessa, jossa minun olisi pitänyt takoa rautaa sen ollessa kuuma – ei missään nimessä lyödä niin sanotusti hanskoja tiskiin. Paluuta samaan ei välttämättä enää koskaan olisi.

  Koska olen tänä päivänä esikoispojan äiti, on selvää, mihin valintaan lopulta päädyin.

  Kadunko päätöstäni? En missään nimessä, sillä minullahan on nyt maailman ihanin ja rakkain poika!

  Mutta onko tilanne hankaloittanut elämääni? Kyllä. Moni asia on ennättänyt muuttumaan sillä aikaan, kun olen ollut poissa työelämästä.  Moni ovi on ajan myötä sulkeutunut, ja huoli omien työunelmien toteutumisesta piinaa.

  Entäpä taloudellinen pärjääminen? Epävarmuus tulevaisuudesta ja huoli taloudellisesta pärjäämisestä on ollut kieltämättä ahdistavaa ja kuluttavaa.

  Silti haluan uskoa ja luottaa siihen, että asiat järjestyvät. Elämässä on kumma tapa, että niin yleensä käy. Vaikka tuntuisi välillä kuinka toivottamalta ja epätoivoiselta tahansa. Asioilla on aina tapana järjestyä.

  Työ vai perhe?

  Työ. Se on asia, johon meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa. Vaikka työtilanne olisi jossain hetkessä huono tai omien urasuunnitelmien toteutuminen näyttäisi toivottomalta, tilanne voi hetken tai vähän pidemmänkin ajan kuluttua olla taas toisenlainen.

  Yksi asia elämässä on kuitenkin sellainen, jota emme voi hallita ja johon emme voi vaikuttaa.

  Aika.

  Itse en usko, että perheen perustamiselle voi varmaksi sanoa sitä niin sanottua oikeaa aikaa. Tai, jos sellaisen ajatuksen itselleen päähän luo, voi sitten yhtäkkiä ollakin jo liian myöhäistä.

  Elämää emme voi kukaan ennustaa. Ja totuus kuitenkin on, että me kaikki vanhenemme ja totuus on yhtä lailla myös se, että naisen hedelmällisyys laskee iän myötä.

  Jokaisen meistä onkin punnittava nämä asiat omassa päässämme. Mitä haluamme? Mikä on meille elämässä tärkeää tai tärkeintä?

  Miten kävi työuran?

  Se jääköön nähtäväksi.

  Tällä hetkellä minulla ei ole varmuutta siitä, millainen tulevaisuuden työurani tulee olemaan. Ehkä saavutan unelmani vähän viiveellä, tai sitten työni tulee olemaan jotain aivan muuta mitä etukäteen ajattelin. Sitä en vielä tiedä.

  Mutta yksi asia on varma: minä olen äiti.

  Ja sitä ei voi kukaan viedä minulta koskaan pois.

  Työelämässä minut voidaan aina korvata, mutta äitinä olen aina se ainoa oikea, ainutlaatuinen ja korvaamaton.

  Tämän 34-vuotiaan kotiäidin ja kohta kaksivuotta (hui!) täyttävän taaperopojan elämää voit seurata myös Instagramissa!

  Kommentit

  1. T

   ”Työelämässä minut voidaan aina korvata, mutta äitinä olen aina se ainoa oikea, ainutlaatuinen ja korvaamaton.”-ihanasti kirjoitettu ja sehän on juuri näin. Itselläni on työura jonkinlaisessa kriisissä ja pitäisi päättää mitä haluan tehdä äitiysloman jälkeen. Toivottavasti aika tuo viisautta ja varmuutta päätöksiin. Nyt tuntuu vaan, että haluan olla lasteni kanssa, nauttia heistä ja yrittää sulkea silmät maailman kamaluuksilta <3

   1. Maija

    Hei ja kiitos!

    Itsellä on juurikin samat pohdinnat menossa. Olen kanssasi täysin samaa mieltä tuosta, että lasten kanssa vietetty aika on kaikkein tärkeintä. Sitä kallisarvoista aikaa lasten kanssa kun ei saa enää koskaan takaisin.

    Toivon, että sullekin selkiytyy vielä työkuviot sitten, kun sen aika on. Mutta kaikesta huolimatta jokaiselle meille varmasti se oma paikka täältä maailmasta (ja myös työelämästä löytyy)! 🙂 Ihanaa kevään odotusta tai kevättä sinulle – kummin meistä jokainen sen nyt tässä vaiheessa vuotta näkeekään! 🙂

  Vastaa