• You are currently viewing Puuttuvat kirjaimet haltuun, näin meillä harjoitellaan

  Puuttuvat kirjaimet haltuun, näin meillä harjoitellaan

  Kaupallinen yhteistyö: Ärrätreeni

  Osa varmaankin on jo lukenut meidän Hupun allergioista ja vaikeuksista. Kaikki pikkuvauva ja taapero ajan vaikeudet ja sairastelut ovat hidastaneet pienen pojan normaalia kehitystä. Yksi näistä kehityksen viivästymistä on puhe. Meillä on todella pitkään puhuttu ihan yhden tai kahden sanan lauseita ja puheen tuottaminen on ollut epäselvää. Puhetta olen minä itse kyllä ymmärtänyt, mutta olen hänen kanssa ollut aivan kokoajan ja osaan ennakoida jo pelkistä eleistä mitä hän tarkoittaa. Äitinä se on tuntunut tietysti pahalta, kun muut eivät ole niin hyvin ymmärtäneet Hupun puhetta ja hän joutuu sen kanssa ponnistelemaan. Ja tietysti turhautuu, kun muut eivät ymmärrä.

  Puhe lähti siitä kuitenkin viime kesänä kehittymään, mutta osa kirjaimista jäi edelleen uupumaan. Yksi näistä kirjaimista oli R. Tähän saimmekin juuri sopivasti yhteistyön Ärrätreeni sovelluksen testaamiseen. Osui kyllä juuri sopivaan kohtaan.

  Ärrätreeniä harjoittelemaan

  Tilauksen pääsi näppärästi tekemään Ärrätreenin sivuilla ja sen jälkeen pääsimme lataamaan sovelluksen. Sovellus maksaa 19,90€ kuukaudessa, joten hinta ei päätä huimannut halvempaa kuin meidän perheelle pitsaperjantai. Sovellus oli helppo ladata ja sisään pääsi kirjautumaan omilla tunnuksilla.

  Meidän melkein neljä vuotiaan oli tarkoitus siis harjoitella, mutta eskarilainen innostui myös kovasti sovelluksen käytöstä. Joten tästä tulikin molempien meidän poikien mukava harjoittelu hetki. Isoveli tukee ihanasti pikkuveljeä tämän käytössä.

  Sovellus on tehty pelin muotoon ja meidän lapsethan oli tästä aivan haltioissaan. He eivät edes huomanneet, että tässä nyt oikein jotain harjoitellaan, vaan innoissaan pelasivat ja riemuitsivat kun pääsivät eteenpäin.

  Opettelu käy siis kuin siivillä ja huomaamattaan harjoittelevat R äännettä, mitä on ennen vältelty, koska sitä ei ole osattu sanoa. Sovellusta olisi hyvä käyttää varmasti ainakin 4vk säännöllisesti, että pääsee näkemään tuloksia. Alku vaikuttaa kuitenkin hyvin lupaavalta ja varmasti tuottaa tulosta säännöllisellä käytöllä.

  Jokainen oppii omaan tahtiinsa, niin meilläkin jokainen lapsi on oppinut eriaikaan puhumaan, kävelemään ja hyppimään. Siksi tässä sovelluksessa onkin yksi tärkeä puoli, sillä ei ole mitään määräaikaa, vaan tilauksen voi perua milloin vain, kun sille ei enää ole tarvetta.

  Miten käyttää Ärrätreeniä?

  Sovelluksen mukana sain ohjeita, mikä selkeytti todella paljon aloitusta ja osasin itsekkin paremmin lasta auttaa ja tukea sovelluksen käytössä.

  1. Harjoittelu tapahtuu yhdessä aikuisen kanssa
  2. Harjoituskertoja olisi hyvä olla n. 3-5 kertaa viikossa, 10-20 minuuttia kerrallaan
  3. Suujumppaa voi ottaa tarvittaessa treenin alkuun, jotta lihakset kehittyvät ja aktivoituvat suussa oikeista paikoista. Näin lapsi oppii myös erottamaan kielen ja leuan liikkeen. Joillain lapsilla leuka liikkuu samalla kuin kieli ja silloin R:n ääntämisestä ei tule luonnollisestikaan mitään.
  4. Älä siirry seuraavaan osioon ennenkuin nykyisen harjoitteluosion harjoitukset sujuvat hyvin. Tarvittaessa palaa takaisin edelliseen kategoriaan.
  5. Kotona voi ottaa esim jonkin “hetken” vaikka pukeminen, automatka, aamiainen, iltapesu, tai muu perheen arkeen sopiva hetki, jolloin täryä harjoitellessa esim otetaan se hetki joka päivä ja käytetään uutta täryä. Pian hetki muuttuu kahdeksi, ja kolmeksi, ja lopulta R-äänne päätyy spontaaniin puheeseen.
  Lasta voi myös palkita aina kun onnistuu ja on tehnyt harjoituksen loppuun. Tarra tai leimataulu on yksi hyvä vaihtoehto (meilläkin käytössä tarrataulu jääkaapin ovessa). Tässä kävisi kyllä helposti niin, että pojat voisivat pelata koko päivän, koska haluavat saada taulun täyteen. Myös itse sovellus voisi toimia motivaationa muihin arjen toimintoihin. Esimerkiksi meillä oli lasten ei niin lempi ruokaa, ja jos söi lautaselta sen verran mitä olin pyytänyt sai palkinnoksi pelata Ärrätreeniä.
  Yksi myös erittäinen positiivinen asia on, ettei lasta tarvitse lähteä viemään mihinkään vaan voimme harjoitella missä vain ja milloin vain. Meillä ainakin on ihan riittämiin poikien kuskailua kouluihin, kerhoon ja harrastuksiin, niin tätä oli kiva harjoitella ihan kotisohvalta.
  Kurkkaa sovellusta tarkemmin: Ärrätreeni.

  Vastaa