• You are currently viewing Täysimetys vastaan korvike! Vai onko sillä väliä?

  Täysimetys vastaan korvike! Vai onko sillä väliä?

  Meidän pikku herra on jo kolme kuukautta. Tähän saakka hän on saanut vain äidin maitoa ja näyttää siltä että taas on tullut aika tilata suurempia määriä. Täysimetystä suositellaan 6 kk ikäiseksi saakka ja mikäli yöt nukutaan jatkossakin yhtä hyvin ja pikkuinen kasvaa, niin uskoisin että tämä onnistuu. Mikäli kuitenkin näyttää siltä että poika tarvitsisi tuhdimpaa ravintoa, niin muutakin ruokaa aletaan antamaan. 

  Esikoinen alkoi saamaan velliä ollessaan kolmen kuukauden ja siitä pikkuhiljaa siirryttiin soseisiin. Rintamaitoa hän sai siihen saakka että oli kahdeksan kuukauden. Tuolloin siirryttiin korvikkeeseen. Tämän toisen kanssa toivon ettei korviketta tarvitsisi missään vaiheessa antaa vaan oma maitoa olisi sinne vuoden ikään asti mahdollista tarjota.

  Lue myös: Mistä apua vauvan kanssa liikkumiseen?

  Mielestäni nykyään löytyy paljon enemmän tietoa imetyksestä kuin 12 vuotta sitten. Erilaisia imetyksen tuki ryhmiä on suurin piirtein joka kaupungissa. Omalla paikkakunnallammekin tällainen ryhmä toimii ja vaikka imetys sujuu hyvin olen suunnitellut käyväni heidän tapaamisissa ihan vaan juttelemassa. Harvassa seurassa kuitenkaan tulee puhuttua imetyksestä juuri mitään. 

  Tietoutta ja näkyvyyttä imetyksestä jakaa Imetyksen tuki ry. Heidän sivuillaan on monenlaista vinkkiä ja ohjetta ja chat- palvelu, jonka kautta voi keskustella imetystuki äitien kanssa kanssa. Heiltä saa neuvoa ja tukea mikäli jokin askarruttaa mieltä. 

  Tiheä imu

  Vauvan ollessa 3 vk, 6 vk, 3 kk ja 6 kk on yleensä tiheän imun kausi jolloin lapsi on rinnalla useammin. TÄllöin hän tilaa itselleen suurempaa ruokamäärää. Nämä ajat ovat täysimetyksen kannalta oleellisia. Jotta maito riittää lapsen tarpeeseen, tulee hänen saada tehdä tuo tilaus omaan tahtiin. Riskinä kuitenkin on, ettei rinnalla syystä tai toisesta olla enempää kuin aiemmin ja pian saattaisi huomata, ettei maito riitäkään.

  Omaa kroppaa voi toki auttaa tuottamaan enemmän maitoa käsin lypsämällä tai rintapumpun avulla. Mikäli lapsen luontainen tiheä imu on jäänyt hyödyntämättä ja halua täysimetykseen on on tämä varsin hyvä vaihtoehto.

  Lue myös: Polttaako raha lapsen taskuissa?

  Jokaiselle on varmasti olemassa juuri sopiva tapa ruokkia omaa lastaan. On monia syitä miksi imetys ei välttämättä onnistu lainkaan tai onnistuu osittain. Tällöin luonnollisesti äidinmaidonkorvikkeet on mukana arjessa. Mielestäni ei ole yhtä oikeaa tapaa huolehtia lapsen ravinnon saannista ja vaikka itse toivon täysimetyksen onnistuvan ei se tarkoita että olisin korvikeruokintaa vastaan. Pääasia on että lapsi saa tarvitsemansa määrän ravintoa, hellyyttä ja läheisyyttä.

  Vastaa