• You are currently viewing Kesä tulee – ja niin tulevat asuntomurrotkin

  Kesä tulee – ja niin tulevat asuntomurrotkin

  Yhteistyössä Sector Alarm

  Eräs aikakausilehti muotoili muutama vuosi sitten otsikkonsa riipivän realistisesti; asuntomurto on kesän kestohitti. Oman ammattini puitteissa olen todennut tämän olevan valitettavan totta, ja murtojen sesonkiaika lähenee kovaa vauhtia. Koronapandemian aikana oli tilastollisesti nähtävissä, että asuntomurtojen määrä väheni radikaalisti. Se oli melko luonnollista, sillä ihmiset viettivät paljon tavallista enemmän aikaa kotona – murtoja tehdään harvemmin silloin. Suurin osa asuntomurroista tapahtuu nimittäin keskellä päivää, ei suinkaan yön pimeimpinä tunteita, kuten moni kuvittelee. Yöajan kohteita ovat enemmänkin autotallit ja varastot – eli nekin kannattaa suojata.

  Nyt kun pandemia alkaa olla takana ja ihmisten liikkuminen on lisääntynyt, monet kodit ovat jälleen jääneet totuttuun tapaan tyhjiksi. Tämän myötä myös asuntomurtoja koskevat tilastot ovat lähteneet nousuun. Murtovarkaat valitsevat useimmiten kohteen, joka on heille helppo. Yllättävän harva suomalainen varautuu murtoihin, ja tilanteeseen havahdutaan vasta kun varkaat ovat jo käyneet. Vaikka vakuutus korvaisikin varastetun omaisuuden, henkistä pääomaa ei korvaa kukaan.

  Ensimmäinen askel murtosuojaukselle on ovien ja ikkunoiden lukitseminen. Yllättävän moni suomalainen jättää etenkin autotallien ja piharakennuksien ovet öiksi auki, mikäli on itse kotona. Uskaliaimmat saattavat pitää jopa kotioveaan auki, vaikka olisivat itse poissa.

  Ensimmäinen askel on siis ehdottomasti ovien lukitseminen, mutta pitkäkyntisten kulta-ajan lähestyessä muitakin suojaustapoja on järkevää miettiä.

  Meillä on käytössä Sector Alarmin hälytysjärjestelmä, joka on oman tutkimukseni mukaan markkinoiden monipuolisin. Sector Alarm on myös ainoana palveluntarjoajana Suomessa saavuttanut tiukennetun laatustandardin vaatimukset. 

  Hälytysjärjestelmässä on kaksi tilaa; kotona sekä poissa. Kotona -tila on niin kutsuttu kuorisuojaus, jota kannattaa pitää päällä esimerkiksi öisin kun kaikki nukkuvat. Kuorisuojauksen ollessa päällä, kodin sisällä voi liikkua, mutta ovien tai ikkunoiden aukaisu aiheuttaa hälytyksen.  Järjestelmä on yhdistetty  hälytyskeskukseen, joka taas hälytyksen tullessa ottaa yhteyttä meihin ja tarvittaessa lähettää paikalle vartijan tai viranomaiset. Paketti asennettaessa Sector Alarm lupasi noin kymmenen sekunnin mittaisen reagointiajan.

  Me olemme testanneet tämän useita kertoja. Hälytyksen laukeamisesta on kulunut maksimissaan seitsemän sekuntia, kun Sector Alarmin hälytyskeskus on ollut meihin yhteydessä tilanteen selvittämiseksi. Apu tulee paikalle tarvittaessa siis todella nopeasti. Toinen hälytystila on siis poissa -tila, jota käytetään kun talo on tyhjä. Älykäs järjestelmä huomioi myös lemmikit, jotka eivät tuolloinkaan aiheuta hälytyksiä. Poissa -tilassa hälytys siis laukeaa sisääntulosta, liikkeestä sekä tärinästä.

  Järjestelmä on vuorokauden ympäri kytköksissä Sector Alarmin hälytyskeskukseen, ja sen ohjaaminen käy näppärästi puhelimeen ladattavan sovelluksen tai kaukosäätimen avulla. Käyttö on myös ihanan helppoa; meillä jopa lapsista pienin, alle kouluikäinen tyyppi osaa kytkeä hälyttimen päälle ja pois.

  Sector Alarmin paketissa on kuitenkin itse hälytyksien lisäksi muitakin tekijöitä, jotka ehkäisevät osaltaan murtoja. Etenkin lomakautta ajatelleen on oleellista, että asunto näyttäisi asutulta, vaikka kotiväki olisikin reissussa. Tässä suureen osaan nousevat älypistorasiat – mikä keksintö! Ne ovat toki paikallaan monessa muussakin, mutta tässä niiden arvo saattaa olla täysin poikkeuksellinen. Kun älypistorasiaan kytkee esimerkiksi valaisimen, sitä pystyy säätämään päälle ja pois vaikka tuhannen kilometrin päästä. Kun älypistorasioita on muutamia ympäri kotia, valoja voi kytkeä ajastetusti päälle ja pois – jolloin koti näyttää asutulta.

  Ja vielä pisteenä iin päälle; se hälytysääni. Pakettiin kuuluu siis myös ulkoyksikkö, josta lähtevä ääni on niin kova ja kauaskantoinen, että se kiinnittää myös naapureiden huomion.

  Mitä ajatuksia heräsi? Miten sä suojaat sun kotisi?

   

  Vastaa