• You are currently viewing Liika someilu ei ole hyväksi – julkkiksetkin sen tietää

  Liika someilu ei ole hyväksi – julkkiksetkin sen tietää

  On tullut aika käynnistää Hyvinvointiprojekti Äiti. Koska musta on vain mukava voida hyvin.

  Ei sillä, ettenkö voisi jo melko mukavasti tälläkin hetkellä, mutta tiedän, että on yhä asioita, joita voin tehdä, jotta olisin entistäkin parempi ja hyvinvoivempi versio itsestäni.

  Sosiaalinen media voi antaa paljon, mutta myös ottaa. Some voi aiheuttaa monille esimerkiksi ulkonäköpaineita ja paineita postata säännöllisesti mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa materiaalia. Somevaikuttajan työ voi näyttää ulospäin helpolta ja hauskalta, mutta moni vaikuttaja voi kamppailla myös jatkuvasti ajankäytön, lomien ja yksityisyyteen liittyvien rajanveto-ongelmien kanssa.

  Vähemmän somea, enemmän läsnäoloa

  Viime kuukaudet olen ollut melko aktiivinen somenkäyttäjä ja kuluttaja. Some on oiva markkinointikanava ja toisaalta monelle myös tärkeä harrastus. Joskus someilu saattaa kuitenkin hukuttaa ihmisiä liiaksi maailmaan, jota seuraamalla todellinen maailma jää näkemättä ja elämättä.

  Ainakin olisi hyvä kysyä itseltään, jääkö jotain tekemättä somessa olemisen takia? Miltä somessa oleminen tuntuu? Alkaako tuntumaan siltä, että puhelin polttelee taskussa liikaa?

  Moni julkisuuden henkilökin on kertonut pitävänsä taukoa somesta ajoittain oman hyvinvoinnin tukemiseksi. 268 miljoonaa Instagram-seuraajaa omaava laulaja ja näyttelijä Selena Gomez on esimerkiksi kertonut, ettei ole hallinnoinut omia sometilejään kolmeen vuoteen. Toisin sanoen, joku muu kuin Gomez itse on käyttänyt sovellusta ja julkaissut Instagram-päivityksiä laulajan puolesta jo kolmen vuoden ajan.

  Olipa sitten luovien seinäpäivitysten ja storyjen tekeminen kuinka hauskaa tahansa, vie se myös paljon aikaa. Hauskojen tilannekuvien ja säännöllisten päivitysten tekeminen omasta elämästä tarkoittaa myös sitä, että puhelin on kaivettava taskusta vähän väliä – joskus jopa useita kertoja päivässä.

  Kesä kolkuttelee jo ovella ja poikamme on nyt sen ikäinen, että hän seurailee mielellään paljon ympäristöä ja ymmärtää asioita ihan toisella tavalla kuin vielä vuosi sitten. Mehiläiset, linnut, perhoset ja lempeä kevättuuli. Poikani kokee nämä asiat nyt ensimmäistä kertaa. Haluan jakaa jokaisen niistä hänen kanssaan.

  Siksi haluan jättää nyt puhelimen taskuuni.

  Haluan katsoa poikani kanssa yhdessä maailmaa ja olla läsnä. Somemaailma ei karkaa minnekään, vaikka minä elän enemmän elämää ja olen vähemmän somessa. Päinvastoin, tilaa on enemmän läsnäoloon ja sille kaikkein tärkeimmälle.

   

  Sopivasti somea – rajanvedolla lisää hyvinvointia

  Rakastan olla luova ja toteuttaa itseäni. Nautin myös tehdä luovaa työtä ja saada työstä sen verran rahaa, että saan ostettua pojallemme riittävästi vaatteita ja terveellistä ruokaa. Rahaa olisi kiva myös saada sen verran, että olisi mahdollisuus aina silloin tällöin käydä hierojalla tai kampaajalla rentoutumassa. Se riittää.

  Työ ja ura eivät tule koskaan nousemaan prioriteettilistallani perhettä tärkeämmäksi. Mielestäni vaihtoehtojen ei tarvitse olla silti täysi somettomuus tai täysillä somettaminen. Mutta jonkinlaista rajanvetoa omalle ajankäytölle somen osalta on hyvä pohtia ja laittaa.

  En usko, että somettamisen osalta on olemassa yhtä oikeaa tapaa, joka sopii kaikille. Jollekin someharrastus voi olla myös merkittävä vertaistuen väylä. Toisille äideistä some voi olla taas iso tulonlähde, joka mahdollistaa kotona olemisen lapsen kanssa. Lapsi voi myös hyvin oppia tietämään ja huomaamaan, että aamu on se aika, jolloin äiti tekee töitä ja on paljon puhelimella. Illalla puhelin jätetään sitten sivuun. Tai toivottavasti ainakin jossain vaiheessa päivää.

  Itse aion pyhittää jatkossa vain pienen osan päivästä someilulle. Sen, mitä somessa olen, olen ajatuksella ja läsnäollen, en todellisen elämän ja somemaailman välillä tasapainoillen.

  Tänä aamuna me huristelimme poikani kanssa hyvän tovin leikkiautoilla ja lastasimme tavaroita traktorin peräkärryyn äidin vilkaisematta kertaakaan puhelimeensa. Ja voi, miten hyvältä se tuntui!

  Minusta tuntuukin, että olen nyt oikealla tiellä. Kohti parempaa hyvinvointia ja hyvää oloa.

  Käy kurkkaamassa myös uudistunut Ihanasti Äiti -tili, josta löydät hyvinvointivinkkejä ja hyvän olon ajatuksia äitiyteen ja lapsiarkeen. Tililtä löydät lisäksi erilaisten äitien tarinoita ja ajatuksia äitiydestä.

  Matkataan yhdessä kohti hyvää oloa ja lempeämpää äitiyttä.

  Vastaa