• You are currently viewing Parhaat vinkit punkeilta suojautumiseen

  Parhaat vinkit punkeilta suojautumiseen

  Punkeilta ei voi välttyä, sillä niiden levinneisyys ulottuu Suomessa lähes koko maahan aivan pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Eniten punkkeja esiintyy rannikkoseuduilla ja saaristossa eli juurikin täällä jossa perheeni kanssa asumme.

  MITEN SUOJAUTUA PUNKEILTA?

  Punkki voi nykyään tarrata matkaan jo ihan kotinurkilta, mutta varsinkin kesäisin kun vietämme perheen kanssa paljon aikaa mökkirannassa, on jokailtainen punkkitarkastus osa iltarutiineja. Osa punkeista on todella pieniä, juuri ja juuri silmin nähtäviä kuin pieniä mustia pisteitä, jotka ihoon kiinni ottaessaan ei lähdekään enää kädellä pyyhkäisemällä irti.

  Usein sanotaan, että punkeilta kannattaa suojautua pukeutumalla pitkähihaisiin vaatteisiin. Heinikossa tai maastossa kannattaa myös pitää sukkia lahkeiden päällä, sillä pitkähihaiset vaatteet estävät punkin pääsyn iholle asti. Tässä kohtaa sitten yleensä tuleekin se ongelma vastaan. Lämpimät ja helteiset kesäpäivät ovat kohta (toivon mukaan täällä), joten kuinka todennäköistä on, että lapset tai me aikuisetkaan pystyttäisiin olemaan päästä varpaisiin pitkähihaisten vaatteiden peitossa? Meidän perhe ei ainakaan siihen pysty, joten tästä syystä se jokailtainen punkkitarkastus on hyvä, sillä mitä nopeammin punkin saa ihosta irti, sen epätodennäköisempää tartunnan saaminen on. Muistan yhdenkin kesäillan parin vuoden takaa kun yhden lapsen punkkisaldo oli KOLME KIINNI TARTTUNUTTA PUNKKIA! Useimmiten punkit lapsilla tarrautuvat ylävartaloon; kainaloihin ja alaselkään, mutta pois niitä on myös saatu ottaa päänahasta ja korvantaustoilta. Itselleni puolestaan viime kesänä kiinni tarttuneet löytyivät varpaasta, pohkeesta ja bikinirajasta.

  MITEN POISTAA JO KIINNITTYNYT PUNKKI IHOLTA?

  Me olemme hankkineet kotiin apteekista punkkien irrottamiseen tarkoitetut punkkipihdit, joilla poisto sujuu helposti, mutta koska olemme poistaneet niitä jo niin monet kerrat, onnistuu se jo perus pinseteilläkin. Punkkien poistaminen tehdään näin:

  • Tartu punkista mahdollisimman läheltä ihoa.
  • Vedä punkkia suoraan ihosta ylöspäin hitaasti ja varovasti.
  • Desinfioi puremakohta desinfiointiaineella tai saippualla ja vedellä.
  • Jos punkki ei irtoa kokonaan, odota muutama päivä. Poista punkin jäänteet pinseteillä tai desinfioidulla neulalla.

  Seuraa puremakohtaa muutaman viikon ajan. Jos punkin puremasta jää iholle rinkulamainen, läpimitaltaan yli 5 cm jälki, iholle ilmestyy muuten ihottumaa vielä muutaman viikon kuluttua puremasta tai sinulle ilmaantuu muita oireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Terveyskirjastosta voit lukea lisää punkkien levittämästä borrelioosista ja puutiaisaivokuumeesta.


  Lähteet: terveyskirjasto, terveystalo

  Vastaa