• You are currently viewing Miksi pojat eivät saisi leikkiä vain autoilla?
  kuva: Pichara Bann

  Miksi pojat eivät saisi leikkiä vain autoilla?

  Törmäsin somessa Naisasian Unioin erikoiseen julkaisuun. Siinä haluttiin jakaa neuvoja vanhemmille tilanteeseen, missä poika haluaa leikkiä vain autoilla. Julkaisusta saa sen kuvan, että tilanne pitäisi jotenkin korjata.

  Ihmettelen miksi?

  Ymmärrän, jos ajatuksena on se, että yksipuolinen leikki ei ole hyväksi, mutta teksti olisi silloin kaiketi ollut ”Lapsi suostuu leikkimään vain yhdellä lelulla. Mikä avuksi?” Lisäksi en usko, että on olemassa mitään tutkimusta siitä, että yksipuolinen leikki olisi haitallista? Korjatkaa jos olen väärässä.

  Minut on kasvatettu lapsena niin, että sain leikkiä millä halusin. Mahdollisuuksia erilaisiin leluihin ja leikkeihin tarjottiin laajasti ja minä tartuin niihin mitkä kiinnosti. Leikin nallipyssyillä, autoilla, nukeilla, barbeilla ja vaikka ja millä.

  Saman olen halunnut tarjota meidän pojille, eli mahdollisuuden leikkiä millä itse haluavat. Minua puistattaa ajatus, että lasta pitäisi ohjata pois jostain leikistä mistä hän itse pitää, ellei leikki sitten ole lapsen kasvulle ja turvallisuudelle haitallinen. Pikkuautoleikit eivät varmasti sitä ole!

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Naisasialiitto Unioni (@naisunioni) jakama julkaisu

  Kaikki leikit sopivat kaikille lapsille

  Se on minulle selvää, että kaikki leikit ja lelut sopivat kaikille lapsille. Ei ole tyttöjen tai poikien leikkejä tai leluja. Aika harva enää sukupuolittaa lelut ja leikit, mutta toki niitäkin ihmisiä on olemassa.

  Se ei silti tarkoita sitä, että jos tyttöjen ja poikien keskiarvoa katsotaan, etteikö tietyt lelut voisi keskiarvollisesti kiinnostaa tyttöjä enemmän ja toiset poikia enemmän. Tottakai voi, eikä siinä kaiketi ole mitään väärää, jos kiinnostus leikkiin lähtee lapsista itsestään.

  Hullua omasta mielestäni on se, että samat tyypit jotka meuhkaa sukupuolittuneista lasten leluista ja leikeistä, ovat usein myös niitä jotka ohjaavat lasta väkisin leikkimään tietyillä leluilla. Esimerkiksi tämä ajatus, että poika pitää ohjata pois autoleikeistä. Pitääkö tyttökin? Jos ei, niin silloinhan tämä ajatus nimenomaan sukupuolittaa lelut ja leikit.

  Miksi, toistan, MIKSI, lapset eivät saa leikkiä ihan sitä mitä itse haluavat, ilman että me aikuiset ollaan aina siihen puuttumassa?

  Saisiko meillä pojat leikkiä pelkillä autoilla?

  Meidän pojat eivät olet olleet erityisen kiinnostuneita autoista. Kyllä niillä on jokainen leikkinyt, mutta ei mitenkään hurjasti.

  Mutta saisiko meillä pojat leikkiä pelkillä autoilla? Kyllä saisi.

  Autoilla voi sitäpaitsi leikkiä hyvin eri tyyppisiä leikkejä. Minä leikin pikkuveljeni kanssa lapsena autoilla kotileikkejä. Eli auutoista tehtiin perheitä (vanhemmat +lapset) jotka asuivat eripuolilla automattoa ja kävivät toisillaan kylässä. Autoilla voi nepata, autoilla voi rällätä ja autoilla voi leikkiä vaikka ja mitä kivaa. Autoleikit on tosi kivoja!

  Saisiko sinun poikasi leikkiä pelkillä autoilla?

  Kommentit

  1. Maria

   Meillä poika on nyt 2v ja on puolen vuoden ikäisestä rakastanut autoja. Leluja on isosiskon jäljiltä jos minkälaista (paitsi että isosiskokin on aina rakastanut autoja), mutta aina valitsee autot. Leikkii niillä jos mitä. Tuntuisi päälleliimatulta yrittää hänet saamaan leikkimään vaikka nukeillavain että voisin näkyvästi osoittaa että me olemme taas-arvon kannattajia. Minusta se että molemmat muksut saavat leikkiä juuri sillä millä haluavat, on sitä tässä-arvoa.
   Lasten leikkien ohjaaminen pois siitä millä he itse haluavat leikkiä, on vain aikuisten höpötystä

   1. Jonna

    Niin samaa mieltä! En tiedä olenko sitten jotenkin aikaani edellä, mutta itse olen jo ohittanut sen vaiheen 15 vuotta sitten, missä oli hienoa kun poikani laittoi kynsilakkaa ja piti vaaleanpunaista päällään. Nykyään sen on minun maailmassani niin normaalia, että ei minun enää tarvitse kannustaa poikia moiseen. He tietävät, että voivat valita mitä tahansa.

  2. Maria Maijala

   Meillä tyttökin leikki kolmen veljensä perässä vain pikkuautoilla. Ei tajua vieläkään lukioikäisenä mitään tyttöjen jutuista ja puheenaiheista. Ei suostu laittamaan mekkoa, ei meikkaa, ei haaveile poikaystävästä. Haaveilee leikkaavasa pitkät hiuksensa lyhyiksi. En halunnut pakottaa häntä olemaan ”tytömpi” vaikka itse olenkin. Pääasia, että veljien kanssa oli kivaa…

  Vastaa