• Kattilat puhtaaksi… Ja päähän?

  Tervetuloa tämän blogin lukijaksi! Tulevina kuukausina tulet löytämään täältä ainakin helppoja arkiruokaohjeita ja välipaloja, vinkkejä kuinka saat keittiötä ekologisesti puhtaaksi, ajatuksia lasten ruokailuista ja pohdintaa erilaisista ruokavalinnoista.  Pääset kurkkaamaan meidän perheen ruoka-maailmaan ja saat toivottavasti vertaistukea ruuhkavuosien keittiökaaoksen keskelle.

  Blogin takana

  Täällä teille parhaat vinkit ja ajatukset jakaa tuore kolmekymppinen, tuleva kotitalousopettaja, kahden vauhdikkaan päiväkoti-ikäisen äiti ja yhden komean olutharrastelijan vaimo.

  Meidän pojilla on aika pieni ikäero, joten olin kolme vuotta putkeen lasten kanssa kotona. Ensimmäiselle lapselle tein pääosin itse kaikki soseet ja sormiruoat, toisen kohdalla ei enää ollut inspiraatio ihan niin korkealla. Mikäs sen mieltä ylentävämpää, kun että kaikki ruoat syljetään suusta ulos ja heitellään ympäri keittiötä. Keittiössä olen kuitenkin aina tykännyt hääriä, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Pojat rakastaa myös olla mukana leipomis- ja kokkauspuuhissa (= lue: syömässä taikinaa) ja kaivella kaapeista kaikki kattilat ja kulhot kypäriksi päähänsä.

  Äitiysloma on tuntunut olevan useille kanssaäideille ammatillisen kriisiytymisen aikaa, jolloin on pohdittu mitä sitä elämällään haluaa tehdä. Näin kävi myös minulle. Jäin äitiyslomalle nuorisotyönohjaajan hommista, mutta palaaminen iltapainotteisiin töihin ei tuntunut houkuttelevalta pienten lasten takia. Sen sijaan opiskelu kutsui, ja löysinkin itseni kotitalousopettajan koulutuksesta Helsingin yliopistolta. Ja ihan nappiin on kyllä valinta mennyt. Mulle tärkeitä arvoja ruoan suhteen on ekologisuus, monipuolisuus, maku, terveellisyys ja yhdessä syöminen. Se näkyy myös mun tavassa tehdä ja valita ruokaa.

  Jotta olet valmis tuleviin ruokaohjeisiin ja muihin keittiöarkea pelastaviin vinkkeihin, tässä vinkeistä ensimmäinen, jolla saat käyttöösi puhtaan kattilan tulevien reseptien kokeilua varten.

  Nappaa talteen vinkki, jolla puhdistat palaneen ruoan kattilasta helposti, nopeasti ja ilman tylsää hinkuttamista tiskiharjalla. Keltäpä meiltä ei joskus palaisi puurot hellalle kun ihana pieni ihmisolento tarvitsee syliä tai kaaottinen tilanne vaatii pelastamista.

  Puhdista pohjaan palanut kattila näin

  Tarvitset:

  1/2dl soodaa
  vettä
  sokeripalan

  Meillä pohjaan palanut vispipuurokattila näytti tältä pesukoneessa käynnin jälkeen. Oon aika laiska jynssäämään kattiloita ja raaputtelemaan niitä puhtaiksi. Tiukassa oleva palanut aines on välillä tosi vaikea irrottaa. Jos jaksat keittää vähän vettä ja kaivaa kaapista sokeripalan, pääset aika helpolla

  Kiehauta kattilan pohjalla pari senttiä vettä ja soodaa. Anna kiehua 5 minuuttia. Tyhjennä kattila vedestä ja hinkkaa jäljelle jäänyt mustuus pois sokeripalalla helposti ja nopeasti.

  Tässä kuvat ennen ja jälkeen soodavesikiehautuksen. Nuo loput lähtevät tosi helposti rapsuttamalla pois.

  Ja nyt kun sulla on puhtaat kattilat, oot valmis liittymään mukaan tuleviin kokkausvinkkeihin. Tai ylipäänsä laittamaan ruokaa vaikkapa tulevana juhannuksena!

  Käy ottamassa haltuun myös mun instagram:  kattilapaassa

  Ihanaa junannusviikkoa!

  Vastaa