• Kiitos aurinko kun pelastat pyykkini!

  Juhannus on ohi ja huh missä kuumuudessa se on vaihteeksi vietetty! Aurinko ja kuumat tunnelmat ovat tulleet tutuksi suurimmassa osassa Suomea. Me vietettiin juhannusta suurella sukulaisjoukolla hyvän ruoan ja vesisodan merkeissä.

  Pojat mutustivat vesimelonia antaumuksella helteiden keskellä.

  Protip on muuten leikata vesimelonista hyvänkokoinen pala ja laittaa se jäätymään mehujäätikun nokkaan. Pojat ovat aivan innoissaan tästä mainiosta jäätelön korvikkeesta.

  Niin hyvää, mutta niin tahraavaa…

  Kuinkas taas vaihteeksi kävikään, päätyipä sitä vesimelonia ihanasti paidalle asti. Tässä pienten lasten myötä olen huomannut miten helposti vesimelonitarha (kuten myös monet muut hedelmä- ja marjatahrat) jämähtää paitaan ja lähtee huonosti pesussa pois. Ja tulipa sitä ruokatahra jos toinenkin pöytäliinoillekin.

  Jokaiset juhlat ja ystävien vierailut tuovat meillä pöytäliinalle ties mitä rasvatahroja, kakkumömmöjä ja mehu- ja marjaroiskeita, joita kiireinen äiti (joka meillä vastaa pyykkien pesusta) ei tietenkään heti ehdi poistaa.

  Kaikkihan me tiedetään että tahrat olisi hyvä poistaa tuoreina ja että niin ne parhaiten lähtevät pois. No, kuinka moni oikeasti ehtii? En ainakaan minä, kun maksimissaan 50% kaikista kerroista kun niin kannattaisi tehdä.

  Ja niinhän siinä taas kävi, vaikka puhdistin useimpia tahroja sappisaippualla ennen pesukoneeseen laittoa, eiväthän ne lähteneet vaan jäljelle jäi useampi keltainen läikkä. Molempiin pöytäliinoihin. Joista toinen on vielä pellavaa, jonka ominaisuuksien pitäisi olla jossain määrin likaa hylkivää. Ja poikien t-paidoissakin vesimelonit hymyilivät minulle pesun jälkeen paidasta iloisesti kuin sanoen: tässä me vielä ollaan!

  Pienet ikitahrat vaatteissa ei toki haittaa päiväkotien menoa eikä pesussa pois lähtemättömät tahrat ole hyvä syy heittää muuten hyvää ja ehjää vaatetta roskiin. Mutta kyllähän puhtaat vaatteet ovat onnen lähde. Samoin puhtaat pöytäliinat. Hyvä idea on toki piilottaa pöytäliinojen pahimmat tahrat kukkamaljakoiden alle…

  Ei hätää, aurinko auttaa!

  Kun pesukone oli pyörittänyt pyykit niin hyvin kuin vain suinkin siihen kykeni, ja oli aika ripustaa pyykit kuivumaan, katsoin ulkona paahtavaa aurinkoa ja sisimmässäni riemastuin. Vanha kunnon arska. Sehän pelastaa monet pyykit. UV-valo haalistaa tahroja niin, että parhaimmillaan ne poistuvat vaatteesta kokonaan, jolloin jäljellä on taas puhdas valkoisuus tai puhdas paita.

  Auringon säteily tehoaa useimpiin hedelmä- ja marjatahroihin. Ja taannoin luin jostain, että myös pinttynyt hienhaju olisi auringon pelastettavissa, sillä uv-valo tekee jotain taikoja myös bakteereille.

  No, nyt kun otat auringon pyykkihuollon kaveriksi ainakin kesän ajaksi, niin älä kuitenkaan jätä vaatteita aurinkoon päiväkausiksi, etteivät ne ala haalistumaan. Älä myöskään yritä poistaa villavaatteiden tahroja auringossa, sillä villalle ei käy silloin kovin hyvin.

  Voi aurinko miten oletkaan tervetullut! Kun koko talvi asutaan niin pimeässä, ei kesällä heti edes muista sitä kaikkea potentiaalia, mitä auringolla ja kesällä on ihmisiin ja ympäristöön.

  Kiitos auringolle kun paistat ja pelastat valkoiset pöytäliinani! Ja kiitos että lapseni voivat jatkaa huoletta vesimelonin syömistä kun hoidat hellästi hedelmätahroja säteilylläsi. Ja kiitos kun teet muutenkin elämästä paremman kun pikkumiehet on niin helppo viedä ulos purkamaan energiaa kauniiseen päivään!

  Vastaa