• You are currently viewing Kuinka elää hetkessä?

  Kuinka elää hetkessä?

  Haluaisin elää hetkessä, mutta mielessä pyörivät menneet tapahtumat – miten unohdinkaan täyttää koululaisen retkilapun ajoissa… Entä mahtoiko uusin kirja sittenkään mennä painoon hyvänä? Seuraavaksi ajatukset hyppäävätkin jo tulevaisuuteen.

  Mitä kaikkea lomalla pitää ehtiä vielä tehdä?

  Lista on loputon.

  On ihan älyttömän surullista, että kun käsillä olisi hyviä hetkiä – leffailta lasten kanssa tai rauhallinen hetki hyvän kirjan parissa, mieli laukkaa jo täyttä päätä kohti seuraavia seikkailuja. Uskon, että monen asian upeus on tämän vuoksi jäänyt kokonaan huomaamatta. Ei se tietenkään ole pelkästään hyvä asia, sillä mielestäni näihin ajatuksiin liittyy paljon itsereflektointia sekä myös haaveilua, joista kumpaakaan ei tule väheksyä.

  Mutta silti, etenkin kiireisen nykyihmisen on usein liian vaikeaa elää hetkessä.

  Ja eikö se olisi kaikkein tärkeintä, koska tulevasta ei koskaan ole varmuutta? Varsinkin maailman tämän hetkistä tilaa miettiessä koen, että hetkessä eläminen olisi erityisen tärkeää. Olen ammattilaisen avustamana tehnyt muutaman kuukauden ajan harjoitteita, jolla voisin kehittyä tässä asiassa. Olen törmännyt moniin keinoihin jotka ovat tuntuneet minulle täysin hyödyttömiltä tai suorastaan vahingollisilta, mutta työkalupakkiin on päätynyt myös toimivia keinoja.

  Kokemukseni on tietenkin subjektiivinen, mutta keräsin tähän muutamia huomioitani, joiden uskon olevan hyödyksi myös muille.

  1. Vähemmän puhelinaikaa. Ruutuaika ja vielä spesifimmin sanottuna liiallinen somettaminen on sekä minulle että monille muille suuri ongelma. TikTokin tai Instareelsien maailmaan uppoutuu huomaamattaa niin, että puhelimesta muodostuu oman käden jatke. Puhelin ilmestyy esiin miltei kaikissa tilanteissa, ja ympärillä tapahtuvien ihanien asioiden sijaan verkkokalvoille heijastuvat vain ruudun näkymät. Oma keinoni on ollut rajata tätä aikaa pääasiassa iltoihin, en siis halua millään tavalla demonisoida somea tms.

  2. Pysähdy päivittäin ja mieti, mitkä asiat elämässäsi ovat hyvin. Mitä arvostat, mistä saat iloa? Sen jälkeen mieti, otatko näistä asioista irti parhaan mahdollisen? Tämä on auttanut paljon siinä, että pyrin aktiivisemmin olemaan läsnä ja elämään hetkessä.

  3. Tee elämästäsi oman näköinen. On helpompi elää hetkessä, kun arki on kokonaisuudessaan rakennettu sellaiseksi, että siinä on hyvä olla. Turhan moni antaa liikaa painoarvoa sille, mitä muut ajattelevat. Todellisuudessa ihmiset kiinnittävät muihin paljon vähemmän huomiota, mitä pahimmissa skenaarioissamme kuvittelemme – eikö totta?

  Kuulisin mielelläni muidenkin ajatuksia siitä, mitkä konkreettiset keinot ovat auttaneet teitä tarttumaan kiinni hetkeen?  Carpe diem, quam minimum credula postero, vapaasti suomennettuna; tartu hetkeen, luota huomiseen vain vähän.

   

  Vastaa