• You are currently viewing Mitä työtä äiti saa tehdä?

  Mitä työtä äiti saa tehdä?

  Mitä työtä äiti saa tehdä? Onko tähän ehkä olemassa jokin kaava, josta olen jäänyt paitsi?

  Suututtaa!

  Leipätyöltäni olen toimittaja. Sen lisäksi olen rikoskirjailija, joka tuntuu herättävän ihmisissä hurjasti tunteita. Muutamia vuosia sitten meillä kävi perheenjäsenen sairauden takia perhetyö, jolloin ammattini nousi melko suureen rooliin. Tuolloin olin vielä päivätyöltäni rikosaiheisiin erikoistunut freelancetoimittaja.

  Perhetyöhön osallistunut henkilö kummasteli useita kertoja, että miksi olen valinnut tällaisen ammatin? Sitä siis todella kyseenalaistettiin. Lisäksi hän pohti, miten turvallinen ja vanhemmuuden näkökulmasta vastuullista tämä työ on. Hän mietti, miten vahingollisista asioista kirjoita ja miten vahingollista (kirjallista) materiaalia työpöytäni laatikoista löytyy.

  En osannut tuolloin sanoa vastaan, mutta nykyään tilanne olisin hyvinkin toisenlainen.

  Äkkiseltään en keksi yhtään ammattia, joka itsessään työn vuoksi olisi lapselle vahingollinen. Eihän lapsi ole paikalla, kun työtä tehdään. Jos yleisesti ottaen katsotaan vaikkapa sitä työn sisältämää ”vahingollista materiaalia”, eikö silloin vaikkapa poliisit tai Alkon myyjätkin olisi turvattomia vanhempia?

  Ja enhän minä toki ole ainoa. Keskustelin hiljattain erään äidin kanssa, joka työskentelee eroottisena tanssijana. Hänellä on työajat kuten kellä tahansa muullakin, hän maksaa veronsa ja laskunsa siinä, missä kuka tahansa muukin. Hän ei käytä päihteitä, eikä polta edes tupakkaa. Mutta hänen ammattiaan ei hyväksytä.

  Hänen katsotaan olevan sen vuoksi huono äiti. Minusta se on äärimmäisen julmaa. Kuten minulle, myös tälle äidille työ ei ole mikä tahansa keino latoa rahaa tiskiin, vaan se on elämäntapa ja reitti itseilmaisuun.

  Miksi osa meistä joutuu toistuvasti selittämään valintojaan ja perustelemaan niitä, samalla kun toisten on hyväksytympää toteuttaa itseään? Miksi äidin työ herättää niin paljon tunteita?

  Vastaa