• Vinkki herkulliseen naposteluun: hummus

  Välillä toivon että aina ei laiskottaisi niin paljon. On paljon asioita jotka eivät vaatisi ihan kauheasti vaivaa, mutta toisivat vähän jotain ekstraa arjen ruokajuttuihin. Yksi niistä on kuivat kikherneet ja keittämisen jälkeen niistä valmistettu hummus.

  Oon ostanut kaupasta viime aikoina joitakin kertoja hummusta. Rakastan dipata siihen erityisesti porkkanatikkuja. Niin hyvää. Ehdottomasti parasta iltapalaa, välipalaa ja leffaevästä. Ja  hummus on muuten myös mainio nyyttärivieminen vihannestikkujen kanssa mihin vaan illanistujaisiin, vauvajuhliin tai eväsretkelle jos vaan jaksaa ottaa muutaman minuutin kuorimiselle ja pilkkomiselle. (Sitä päivää odotellessa kun kaupasta saa kilon pusseissa valmiiksi pilkottuja porkkanatikkuja. Ostaisin!)

  400g paketillinen kuivia kikherneitä maksaa tällä hetkellä keskimäärin 1,70e. Kun herneet liottaa ja keittää, tulee käyttövalmiita herneitä melkein kilo. Halpaa proteinia siis, sanon minä.

  Kuivat kikherneet tulee ennen käyttöä huuhdella, liottaa kylmässä vedessä yön yli, ja keittää sitten noin tunnin verran. Keitinveteen voi laittaa 1tl suolaa ja itse laitan myös makua tuomaan yhden laakerinlehden. Kypsät kikherneet voi käyttää suoraan haluamaansa ruokaan tai pakastaa annospusseissa odottamaan sopivaa tilaisuutta.

  400g kuivattuja kikherneitä riittävät kikherneet hummukseen (käytetty 250g kikherneitä) 2x250g pussiin ja 1x125g pussiin.

  Itse jaoin herneet 2x 250g pusseihin ja yhteen pienempään, 125g pussiin.
  Vielä lämpimät, jäljelle jääneet 250g herneitä pyöräytin sauvasekoittimella hummukseksi tällä ohjeella:

  Hummus

  250g keitettyjä kikherneitä
  2 pientä valkosipulinkynttä
  0,5dl kylmää vettä
  1,5 rkl tahinia
  2 rkl sitruunamehua
  2 rkl oliiviöljyä
  0,5tl suolaa
  0,5tl juustokuminaa
  0,5tl chilimausteseosta

  Lämpimät herneet imevät makuja itseensä ja hummuksesta tulee ihanaa. Jos ohjeen resepti tuntuu jäävän omaan makuusi vähän tunkkaiseksi, lisää sitruunamehua. Happo raikastaa ruokaa.

  Sanoisin ettei hummuksen kanssa ole mikään ihan niin tarkkaa. Jos tykkäät muista mausteista, voit kokeilla lisätä niitä. Ja jos haluat tarjota kaunista hummusta vaikka vieraille, koristele se persilijalla tai granaattiomenan siemenillä. Itse olen ostanut granaattiomenin siemieniä pakasteeseen Citymarketin pakastealtaasta.

  Kikherneissä on paljon proteiinia, joka pitää nälkää loitolla. Siksi  se onkin niin mainio välipalan osa kasvaville pikkumiehille. Meillä ei 4v:lle hummus maistu, mutta kikherneet sellaisenaan kelpaavat, varsinkin jos ne kaupataan välipalaksi eväsretkelle, syötäväksi hauskasta kupista leikkihuoneen lattialla.

  Jos nyt pääset lähiaikoina kikherneiden keittelyn makuun, tsekkaapa samalla instagramista mun toinen lemppari tapa käyttää keitettyjä papuja. Liotetuista ja keitetyistä mustapavuista saa sellaisenaan vaikkapa ihanan lisukkeen  aterialle tai lisäkkeen salaattiin.

  Ja hei, vaikka laiskottaisi tosi pahasti eikä keittelyt kiinnosta nyt lähiaikoina, kaupan hummuksista monet on oikein hyviä. Dippaile vihanneksia sitten siihen!

   

   

   

  Vastaa