• Miehen eksä on ystäväni

  ”Niinan kanssahan sun on tultava toimeen” sanoi mieheni tapailumme ensimetreillä. Minun täytyisi tulla toimeen mieheni eksän, tulevien bonuslasten äidin kanssa. ”Tottakai” vastasin. Asia oli minulle itsestäänselvyys ja tiesin, ettei homma ainakaan minusta jäisi kiinni. Onneksi ei jäänyt myöskään toisesta osapuolesta.

  Muistan, kuinka tapasin bonuslasten äidin ensimmäistä kertaa kesällä 2018. Tilanne oli kaikkea muuta kuin ennalta suunniteltu ja minulle mieleinen. En ehtinyt valmistautua hetkeen ja esimerkiksi näytin karmivalta. Kukaan nainenhan ei halua näyttää huonolta miehen eksän edessä ensitapaamisella. Muistan, kuinka mulla oli vuosisadan finnirivistö leuassa. Finnejä, joita mulla ei ollut vuosiin hyvässä ihossani ollut, mutta just sillon ne halus olla siinä. Mulla oli lainavaatteet reissussa rähjääntyneiden omien tilalla ja olo ei ollut ollenkaan oma. Ahdisti. Niina tuli vastaan pihallaan, upeana ja kauniina.

  HYVÄT VÄLIT

  Kuten olen aiemminkin toitottanut, uusperheen jäsenten, eksien ja nyksien, on tultava toimeen. Hyvät välit pitäisi olla lakipykälin määrätty uusperheen perustamisen edellytykseksi, lasten vuoksi. On surullista, jos lapset joutuvat muutenkin uudessa tilanteessa olemaan vanhempien ja uusien puolisoiden huonojen välien ristitulessa.

  ”Ihanalta tuoksuu nämä puhtaat vaatteet, onko se Sussu pessyt nämä?” kuului ensimmäinen lause minusta bonuslapsilleni heidän äidiltään. Niina on kertonut, kuinka päätti, että lasten kanssa täytyy alkaa puhumaan minusta arkisesti ja positiivisesti. Näin lapsille tulisi tunne, että äiti hyväksyy isän uuden puolison. Fiksulla naisellahan ei tällaisessa tilanteessa ole muita vaihtoehtoja, jos haluaa lapsilleen hyvää. Tietenkin myös miehillä on sama vastuu toiseen suuntaan. Kaikkien aikuisten uusperheen kiemuroissa on siis tultava jokaisen osapuolen kanssa toimeen. Ystävystyä tai edes kaverustua ei tarvitse, jos se ei tunnu luontevalta. Hyvät ja asialliset välit riittävät. Lapsen molemmissa kodeissa tulee olla hyväksyvä ilmapiiri, jossa on lupa puhua kaikista lapsen elämässä olevista aikuisista.

  Me käymme silloin tällöin lounailla, soitellaan, laitetaan viestiä ja myös kyläillään toistemme luona. Saatan olla omien lasteni kanssa Niinan luona tai hän meillä kylässä katsomassa, kun kuopus esittelee meidän kodissa olevaa huonettaan. Kertomalla meidän tavoista, en silti tarkoita, että muidenkin pitäisi kyläilllä ja lounastaa. Voi lähteä liikkeelle vaikka siitä, että lasten vaihtotilanteessa on läsnä kaikki aikuiset. Lasten vanhemmat ja mahdollinen uusi puoliso. Näin lapset näkevät edes pieniä hetkiä, kuinka kaikki aikuiset ovat samassa tilassa ja vaihdot sujuvat asiallisesti. Jokaisen pitää miettiä ja kokeilla omaan tilanteeseensa sopivat toimintamallit.

  Luonnollisesti myös minun eksä, poikieni isä on kuvioissa mukana ja minulla on hänen sekä hänen uuden puolisonsa kanssa hyvät välit. Ei kyläillä tai lounastella sen kummemmin erikseen, mutta voin olla vaikka ex-anoppilassa käymässä ja eksäni tulee sinne lastemme kanssa. Meillä ei ole kenelläkään ongelmaa olla samoissa paikoissa ja kaikki ajattelevat toisistaan hyvää. Minun mielestä eksäni nyksä on ihana ihminen ja olen tyytyväinen, että hän on lasteni elämässä. Meillä tilanne on siis joka suuntaan hyvä.

  ÄLÄ UHRIUDU

  Et voi uhriutua ja verhota huonoa käytöstäsi menneen parisuhteen ongelmiin. Ne ongelmat, kun eivät ole lasten, eikä heidän kuuluisi niistä kärsiä. Vaikka kokisit tulleesi väärin kohdelluksi lapsesi isän/äidin toimesta, et saa siirtää katkeruutta ja huonoa energiaa lapsiisi. Ei meidänkään erot ole olleet mitään ”erosimme ystävinä hyvässä hengessä yhteisellä päätöksellä” puppua. Olemme kyllä parisuhteissamme ja eroissamme käyneet läpi kaiken paskan. Silti olemme onnistuneet luomaan ystävällisen ja hyvän ilmapiirin lapsille ja aikuisillekin. Ollaan siis onnistuttu ja siihen tulisi muidenkin eroperheiden pyrkiä.

  ARKI ON YHTEISTÄ

  Kuvailisin bonuslasten äidin roolia elämässäni niin, että ei olla valittu toisiamme, mutta ollaan puolisoista seuraavaksi lähimpiä toistemme arjessa. Olen sanonut miehelleni tahdon ja silloin tahdon myös hänen eksän lopppuelämääni. Uusperhettä ei voi lähteä hyvältä pohjalta rakentamaan, jos ei ole valmis hyväksymään myös entisiä puolisoita. Me kasvatetaan samoja lapsia. Meidän kaikki lapset esimerkiksi harrastavat niin paljon, että tiivis yhteistyö on senkin puolesta pakollista. Viikko-viikko-arjessa tavarat ovat välillä väärissä paikoissa ja säätämisen määrä on vakio. On paljon kivempaa säätää nauraen ja sovussa kuin huonoissa väleissä. Ja yksi parhaista puolista; jos oma mies ärsyttää, keneltä saisin tilanteeseen parempaa vertaistukea kuin hänen exältään 😀 Otetaan rennosti kamut, ihanaa viikonloppua!

  Tässä ollaan varmoja, että tavarat on oikeassa autossa. Vartti myöhemmin jompikumpi huomaa, että puolet tavaroista onkin vielä eteisessä. Sitten säädetään ja hälytetään koko kylä apuun, jotta joku ja kaikki muutkin ehtii lennoillensa sekä harrastuksiinsa oikeiden tai lainakamppeiden kanssa. Paras säätökaveri <3

  Kommentit

  1. Essi

   Voi ku kaikilla ois yhtä hyvät välit ku teillä! Täällä se on pelkkä haave vain. Edes miehellä itellä ei ole järin hyvät välit entisen puolisonsa kanssa. Ja mihinkäs muuhun se vaikuttaa ku lapseen..

   1. susannanko

    Voi että.. tuo on niin harmillista.. ennen kaikkea juuri lapselle niinkuin sanoit. Raskasta ja turhaa aikuisellekin, mutta täysin kohtuutonta lapsen kestää. Meillä on kyllä onnekas tilanne. Sen eteen on täytynyt tehdä töitä, mutta se onnistuu silloin, kun kaikki osapuolet haluaa yrittää ja ajattelee puhtaasti lasten parasta. Tsemppiä teille teidän tilanteeseen!

  Vastaa