• Vinkit päiväkodin aloitukseen!

  Syksy lähestyy ja usea pieni aloittaa uransa päiväkodin maailmassa. Tämä voi herättää jännitystä ja ahdistusta vanhemmissa. Saattaa tuntua hurjalta laittaa oma pienokainen suureen väkimäärään muutaman itselle tuntemattoman aikuisen hoiviin.

  Minulta löytyy työkokemusta useammasta päiväkodista muutaman vuoden ajalta. Lisäksi päiväkotiuraa ovat suorittaneet kaikki neljä poikaamme. Kokemusta on sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta, asiakkaana ja työntekijänä. Haluan jakaa omat neuvoni päiväkodin sujuvaan aloitukseen.

  VINKIT

  Sovi tutustumispäiviä päiväkodin aikataulutoiveiden puitteissa.

  Päiväkodissa on rutiinit ja aikataulut. Varsinkin alkukauden päivät vaativat hoitajilta paljon. Lapset ovat ainakin osittain uusia ja työkaveritkin ovat usein vaihtuneet eli ryhmän muodostuminen ottaa aikansa. Päivää luonnollisesti sotkee uusien lasten tutustumiset, joten niitä ei voi ainakaan täysin ajoittaa vanhempien aikataulutoiveiden mukaisesti. Jos mahdollista, tutustumispäiviä olisi pienen lapsen kohdalla hyvä olla useampi. Myös lyhyemmät hoitopäivät alussa voivat auttaa uuteen tottumisessa.

  Pidä aikatauluista ja rutiineista kiinni.

  Vie lapsi jo aamusta hoitoon. Luo lapselle rutiinit myös kotiin aamuihin ennen päiväkotiin vientiä ja pysy niissä. Tämä tuo turvaa lapselle. Jos sinulla itsellä on liukuva työaika tai työpäiväsi alkaa myöhemmin, vie silti lapsi jo aamulla hoitoon, jotta hän ehtii alusta asti päivän touhuihin. Oman kokemukseni mukaan lapsen voi olla hankala hypätä päivään esimerkiksi suoraan lounaalle tai päiväunille. (Vuoropäiväkotiin tai pidennetyn aukioloajan ryhmiin en ota kantaa)

  Ole päiväkodin aloituksesta itse innostunut ja iloisin mielin.

  Tartuta positiivista mieltä lapseen. Luota hoitajiin. Lapsi vaistoaa vanhemman epävarmuuden ja viimeistään se voi aiheuttaa saman reaktion lapselle.

  Kun viet lapsen hoitoon, ole reipas ja johdonmukainen.

  Jos sanot ”äiti/isä lähtee nyt, heihei” lähde myös. Älä jahkaile ja mene edestakaisin lapsen ja oven väliä. Älä siis, ainakaan alkuun, pitkitä lähtötilannetta. Jos lapsi jää itkemään (ja vaikkei jäisi), voit pyytää hoitajilta jälkikäteen viestillä kuulumisia ja kysyä miten päivä on lähtenyt sujumaan.

  Huolehdi, että lapsella on kaikki tarpeellinen mukana.

  Yksi tarpeeksi iso reppu/laukku, jossa hänellä on varavaatteita sekä säällä kuin säällä tapahtuvaan ulkoiluun sopivat varusteet. Nimikoi jokainen vaate, jos haluat maksimoida niiden tallessa säilymisen. Pienen mukaan tulee laittaa myös vaipat ja omat tutit.

  Päiväkodin päivärytmi

  Jokaisessa päiväkodissa päivän kulku on suunnilleen sama. Aamiainen klo 8 maissa, seuraavaksi aamupiirit/muuta ohjelmaa tai aktiviteettia. Ulkoilu ennen klo 10.30-11.30 välillä olevaa lounasta. Ruokailun jälkeen päiväunet, joiden jälkeen välipala noin klo 14. Välipalan jälkeen usein vapaata/ohjattua leikkiä ja muuta puuhaa sisällä. Loppupäivästä vielä ulos sään mukaan klo 15-16 aikoihin. Päiväkodit menevät yleensä kiinni klo 17. Nämä ajat ovat tosiaan suunnilleen-aikoja ja isompien lasten ryhmien aikataulut voivat poiketa pienempien ryhmien ajoista. Kotona voi etukäteen yrittää mennä kohti päiväkotirytmiä, mutta se ei ole välttämätöntä. Lapsen yleensä sopeutuu päiväkodin aikatauluihin, vaikka ne poikkeaisivat kotona olevista. Jos pieni lapsi nukkuu vielä kahdet päiväunet, niistä kannattaa etukäteen jutella hoitajien kanssa.

  Kommunikaatio

  Jos jokin asia mietityttää, kysy siitä suoraan hoitajilta. Kodin ja päiväkodin välinen avoin vuorovaikutus toimii aina parhaiten.

  Eri päiväkodeilla ja päiväkotiryhmillä keskenäänkin voi olla eri käytäntöjä. Kysy oman lapsesi ryhmän aikuisilta heidän tavoistaan ja toiveistaan sekä kerro omistasi.

  Rennoin mielin kohti syksyä, asiat tulee sujumaan hyvin ja kaikkeen tottuu <3

  -Susanna

  Vastaa