• Helppo ja nopea mustikkatahrojen poisto matosta ja vaatteista

  Elokuun alku on mustikkatahrojen kulta-aikaa. Mustikka-aika on parhaimmillaan ja mustikkaa on metsissä pilvin pimein. Olen huomannut huokailevani metsässä ihmetyksen ja ihastuksen sekaisia huokauksia. Miten valtavia marjoja mättäät mustanaan!

  Mustikka on sotkijoiden kuningas. Kun pieni (tai isompi) lapsi työntää pienen kouransa mustikkasankoon, -kulhoon tai -mättääseen ja työntää sitten kädessä litistyneet mustikat suuhunsa, on käsi takuuvarmasti aivan sininen. Sen jälkeen tuo kaunis väri siirtyy helposti päällä olevaan paitaan ja ehkäpä housuihinkin. Syntyy mieltä ylentäviä mustikkatahroja!

  Mustikkatahrojen määrä on suoraan verrannollinen syötyjen mustikoiden määrään. Mitä enemmän lapsi niitä suuhunsa saa, sitä todennäköisemmin niistä jokunen myös putoilee vaatteille ja maahan. Parhaassa tapauksessa marja putoaa kodin matolle, josta puolestaan seuraava varomaton ohikulkija tallaa sen keskelle kaunista mattoa aiheuttaen sekä sukkaan että mattoon kauniin väripurkauksen. Tämän jälkeen mustikka saattaa vielä levittäytyä sukan pohjassa seuraavaankin kohteeseen.

  Muistan omasta lapsuudesta kuinka äiti varoitteli aina siitä että ”mustikka ei kyllä ikinä lähde vaatteista pois”. No eipä hätää. Koska mustikan poistoon on mainio keino, jota äiti ei tiennyt. Nimittäin kuuma vesi.

  Pelasta mustikkainen matto näin:

  Kiehauta vettä kattilassa tai vedenkeittimessä. Voit siirtää maton halutessasi ulos jos et halua että lattia kostuu yhtään, mutta itse hain siivouspyyhkeen, laitoin sen tahrakohtaan maton alle ja kaadoin hitaasti kiehuvan kuumaa vettä matolle. Tahra hävisi pikkuhiljaa kokonaan pelkän kuuman veden avulla. Matto pelastui, eikä tarvinnut tehdä juuri mitään.

  Pelasta mustikkainen vaate näin:

  Laita tuore mustikkatahrainen vaate esimerkiksi tiskialtaaseen tai sankoon. Laske hanasta niin kuumaa vettä kuin mitä hanasta saat. Sen lämpötila on yleisesti n.55-60 astetta. Anna liota jonkin aikaa, itse join odotellessa kahvit.

  Jos tahra on jäänyt vaatteeseen päiväkausiksi, olen kiehauttanut vedenkeittimellä vettä, ja kaatanut kiehuvaa vettä likaiseen kohtaan. Voit jättää senkin likoamaan hetkeksi. Toimii!

  Olen kaatanut kuumaa vettä esimerkiksi farkkukankaaseen ja perus puuvillaisiin t-paitoihin, joiden pesuohjeessa on yleisesti 40 astetta. Toimii. Vaatteet eivät ole kutistuneet tai menneet muutenkaan pilalle.

  Muista tahranpoiston yleinen ohje:

  Tahrat kannattaa aina käsitellä tuoreina. Silloin maksimoit vaatteen puhtaana pysymisen. Yleisesti tahranpoistoon voin suositella sappisaippuaa. Se on ekologista ja tehoaa moneen vaikeaankin tahraan. Auringon hyödyntämisestä tahranpoistossa voit lukea täältä.

  Kommentit

  1. Elina

   Mahtava vinkki, käyttöön!

  Vastaa