• Nälkäisen koululaisen välipalavinkit

  Tässäpä tarjolla monipuoliset välipalavinkit alkaneeseen arkeen. Joskus ei osaa ajatellakaan mitä muuta sitä lapselleen välipalaksi keksisi kuin sitä samaa leipää aina vaan. Jotain on pakko syödä. Joka päivä ei voi mennä kavereiden kanssa hakemaan k-marketista keksipakettia ja energiajuomaa ja nauttia niitä koulupäivän päätteeksi.

  Julkaisin jo aiemmin ihanan välipalaidean jossa kauratortillat näyttelevät pääosaa. Niin hyvää, kun vaan jaksaa nähdä pienen näpertelyvaivan.

  Kananmuna, raejuusto, leipäjuusto

  Kananmuna keitettynä edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi tai miksipä ei vaikka paistaakin. Nuori osaa itselleen jo kananmunan paistaa tullessaan kotiin. Jos ei osaa, niin ottakaa yhteiseksi projektiksi sen opettelu. Mutta jos laiskuus vaivaa, niin valmiiksi keitetty muna kaapissa on mainio.

  Raejuusto ja leipäjuusto ovat hyvä proteinilisä vaikkapa marjojen kanssa. Niitä on helppo napata jääkaapista. Leipäjuuston voi kuutioidavalmiiksi jääkaappiin mukaviksi suupaloiksi.

  Tee välipalasta hauska naama lapselle. Tämän kuvan perusteella ei pitäisi olla kovin suuria paineita!

  Täysjyväleipä tai -murot

  Ihan ammatinkin puolesta puhun täysjyvän puolesta. Vehnäleipä on yhtä tyhjän kanssa ravintoarvoiltaan. Samoin pelkät sokerimurot ovat ravitsemuksen kannalta heikko vaihtoehto. Täysjyväleipään tai täysjyvämuroihin vaihtamalla saa kuitua ja kivennäisaineita. Kuidut edistävät ruoansulatusta ja suoliston hyvinvointia, joka automaattisesti vaikuttaa terveyteen. Samalla ne pitävät nälkää paremmin loitolla. Eloveenan ”tyynymurot” on meidän lasten suosikkeja ja kuitupitoisuudeltaan oikein mainioita. Olen pyrkinyt katsomaan ettei sokereita muroissa olisi ainakaan kovin paljon yli 12g/100g ja mit lähempänä kuitujen määrä on 10g/100g, sitä parempi.

  Leipää syödessä kannattaa panostaa päällysteisiin. Ei pelkkää juustoa/kinkkua vaan myös paprikaa, kurkkua, tomaattia, basilikaa, ruohosipuolia, avokadoa, salaattia, marinoitua punasipulia, ja jopa rouhaisu pippuria. Jos ne on valmiiksi pilkottuina jääkaapissa, niin niitä tulee helpommin syötyä. Yllättävän raskaalta saattaa tuntua ensin kurkun peseminen, ja sen jälkeen muutaman siivun pilkkominen leivän päälle.

  Rasvalevitteen voi vaihtaa vaikkapa hummukseen, joka on terveellinen ja ravitseva vaihtoehto. Täältä löytyy muita hyviä tahnavaihtoehtoja leivälle.

  Ja joko kurkkasit ne kauratortillat?

  Itse tehtyihin sämpylöihin saa terveellisemmän ja ravitsevamman sävyn kun käyttää puolikarkeiden vehnäjauhojen lisänä hiutaleita, leseitä tai täysjyväjauhoja ja siemeniä. Pesto on ihanaa tuoreen leivän päällä. Näissä nokkospestoa, tomaattia ja basilikaa.

  Hedelmät, vihannekset ja pähkinät

  Omenat, banaanit, päärynät, appelsiinit, mandariinit. Pikkutomaatit tai porkkanatikut jääkaappiin. Jos kasvisten lisänä on vieläpä dippi, ne katoavat usein nopeasti parempiin suihin. Hummus on esimerkiksi ihanaa porkkanatikkujen kanssa. Ja oletko dipannut banaania tai omenaa maapähkinävoihin?

  Jos kalaa ei tule nautittua ihan suositusten mukaan 2x viikossa, pähkinät kannattaa lisätä osaksi ruokavaliota. Saksanpähkinöissä erityisesti hyviä rasvoja. Jos hedelmistä jaksaa tehdä edellisenä iltana vaikka hedelmäsalaatin, se maistuu yleensä kaikille, ja on aika ihanaa maustamattoman jugurtin kanssa. Näissä ei ole lisättyä sokeria, joten siitä plussaa. Pähkinäkulho keittiön pöydälle, niin katoaisivatko hyvät rasvat parempiin suihin tuosta vaan?

  Smoothiet

  Pakastemarjoja tai tuoreita marjoja, banaania tai avokadoa tuomaan rakennetta, kaurajuomaa tai maitoa, rahkaa tai jugurttia, ehkä ripaus kanelia tai kaardemummaa tai muutama lehti minttua. Sauvasekoittimella kaikki sekaisin ja rohkeasti kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä. Yleisesti suhde 1-2dl marjoja tai hedelmiä, 3dl jugurttia/rahkaa ja 1dl kaurajuomaa/mehua/maitoa toimii. Rakennetta saa ohuemmaksi lisäämällä nestettä. Ja marjoja voi ehdottomasti olla enemmänkin.

  Yksi oma lemppari on mustaviinimarjasmoothie:

  1-2dl mustaviinimarjoja
  3 dl maustamatonta jugurttia
  1dl appelsiinimehua
  ripaus kardemummaa

  Välipalapatukat

  Näitä on monenmoisia ja monen merkkisiä. On proteinipatukoita ja patukoita ilman proteinia. Lapselle valitsisin patukan ilman proteiinia, ja lisäisin välipalaan vielä esimerkiksi jonkun hedelmän tai pähkinöitä.  Jos ja kun haluat panostaa terveellisyyteen ja hyvään ruokavalioon, patukoissa kannattaa katsoa kuidun määrää. 4g kuitua patukassa on hyvä määrä. Tsekkaa samalla myös sokerin määrä. Patukoissa alle 20g/100g on melko maltillinen määrä, kun taas 40g/100g on jo aika paljon.

  Meidän perheen ehdoton lemppari on Eloveenan pehmeät patukat. Tykkään niiden rakenteesta ja mausta tosi paljon ja meidän pojatkin fanittaa niitä.

  Ja välipalapatukoitahan voi tehdä myös itse!

  Kun esimerkiksi joku aikuinen jaksaa panostaa…

  … niin suklaapuuro, mannapuuro, riisipuuro, suolainen pannukakku, suolaiset muffinit, marjarahka, banaaniletut, tuorepuuro kaappiin edellisenä iltana, itse tehty mysli tai granola, lehtikaalisipsit… Mitä teillä syödään? Jätä kommenttiin vinkiksi muille!

  Toivottavasti sait jonkun hyvän vinkin tai vaihtelua teidän välipalarepertuaariin. Reseptejä tulossa myöhemmin lisää. Niitä onneksi löytyy pilvin pimein, kun vaan keksii mitä googlettaa.

  Vastaa