• Kireä kielijänne -”villitys” vai oikea ongelma?

  Mä olen Juliuksen syntymästä asti pohtinut, että voiskohan sillä olla kireä kielijänne? Rinnalta syöminen oli haastavaa, silloin epäilin omaa maidontuloa, tuleeko liikaa/liian vauhdilla? Aina kesken syömisen Juliuksella meni hermot ja huuto alkoi. Myös pullolla syömisessä on ollut hankaluuksia, ja samanlaisia hermojen menetyksiä tullut. Vatsavaivoja on paljon, syödessä oikein hörii ilmaa ja tuntuu, että menis väärään kurkkuun ja koko jätkä tukehtuu. Ei oikein malta syödä, ja esimerkiksi Jasu haki lohtua rinnalta vauvana, Julius ei sitä oo tehnyt ollenkaan. Nythän rinnalta syöminen sitten jäikin, saa pullosta osaksi mun maitoa, osaksi korviketta.

  Kireä kielijänne

  Ei ole kireitä jänteitä

  Kysyin n. viikon iässä päivystyksessä lastenlääkärillä, että voisko olla kireä kielijänne? Poika niin huusi, ja vatsaa kipristi. Lääkäri tsekkasi, ei ole. Sittenhän paljastuikin lopulta napatulehdus.

  Kysyin vauvahierojalta myös asiaa myöhemmin, ei hänkään kireyttä löytänyt. Joten aattelin, tuskin se sitten kireä on. Kai ainakin lääkäri sen olisi huomannut ja osannut sanoa? Lueskelin kuitenkin kireistä kieli- ja huulijänteistä, ja liityin facebookissa vertaistukiryhmään. Useat oireet kuitenkin kuulosti tutulta ja päätin, että otan vielä yhteen ammattilaiseen yhteyttä. Häntä juuri kyseisessä facebook ryhmässä myös osattiin suositella.

  Moni onkin kokenut, että hyvin harva ammattilainen osaa katsoa jänteitä, ja pitää koko kireä kieli-huulijänne- juttua turhana sekä jonkin sortin nykyajan ”villityksenä”. En itsekään tällaisista mitään Jasun aikana tiennyt, mieluusti olisin häneltäkin jänteet tsekannut kun ongelmia silloinkin oli.

  Kireähän se jänne olikin!

  Yksityinen neuvolahoitaja tuli kotiin, ja tsekkasi Juliuksen suun. Kitalaki on hieman korkea, ja kielijänne kireä/lyhyt. Ei siis mikään ihme, että hankaluuksia on ollut tällä kombolla. Kokeiltiin yhdessä Juliuksen syömistä pullolta, ja hoitajakin huomasi syömisen olevan haasteellista. Kesken syömisen alkoi taas huuto, ja Julius väsyi ja menetti hermon.

  Niinpä me sitten saatiin aika leikkauttaan kireä kielijänne! Helpottui olo kun selvisi jokin syy vaikeuksille. Itse toimenpide oli tosi helppo, mua alkuun jännitti kuinka kovasti poika huutaa. Ja huusihan se. Mutta aloitti huudon jo kun päästiin lääkärin huoneeseen, samoilla huudoilla lääkäri tsekkasi suun, vaihdettiin huonetta, edelleen huudon kera laittoi puuduterasvaa jänteeseen ja leikkasi naps jänteen. Koko homma oli tosi äkkiä ohi!

  Nyt jälkihoitoa muutama viikko, kieltä venytellään ja suuta/kasvoja hierotaan. Ja toivotaan kaikki sormet ja varpaat ristissä, että tästä on apua johonkin! Heti leikkauksen jälkeen ei olla koettu apua, mutta nyt odotetaan ja toivotaan parasta.

  Kireän kielijänteen oireita

  Laitan vielä alle muutamia oireita, joita kireä kielijänne saattaa aiheuttaa. Ja aivan parasta olisi, että neuvolassakin osattaisiin vinkata jollekin ammattilaiselle, jos vauvalla on erilaisia oireita ja esim. syöminen hankalaa. Ettei se avunsaanti olisi ihan niin kiven alla. 🙏🏼

  • Koliikki
  • refluksi
  • runsaan pulautukset
  • vaikeus saada kunnon imuotetta
  • huonounisuus
  • pitkät/tiheät imetykset
  • ilmavaivat
  • syömisen aikana naksuva ääni
  • maitoon ”tukehtuminen” syömisen aikana
  • rinta- tai pulloraivarit

  Vastaa