• You are currently viewing Villasukka neuleeni lensi päin seinää

  Villasukka neuleeni lensi päin seinää

  Kun olin teini villasukka neuleeni lensi päin seinää, vihasin koko käsityön lajia. Nykyään neulominen on yksi tärkeimmistä asioista jotka piristävät arkeani, ajattelin tämän syksyn aikana opettaa myös teidät neulomaan sukkia. Sillä mikään ei ole yhtä ihana joululahja kuin lämpimät villasukat, jotka on tehty ajatuksella. Ennen kuin alan opastaa teitä kerron hieman omia mietteitäni neulomisesta.

  Voitko tehdä mulle villasukat?

  Oli vakio kysymys äidilleni, olen villasukkien suurkuluttaja. Käytän yhden tai kahden talven aikana kaikki villasukkani aina puhki ja rikki. Kolmisen vuotta sitten menin äidilleni kylään ja katselin kuinka hän neuloi, koska teininä kokeiluni päätyi siihen että heitin kutileeni päin seinää angstissani. En tuota käsityön jaloa taide lajia tuolloin oppinut, lähes vitsillä kysyin voisiko äitini opettaa minutkin neulomaan. Etsimme yhdessä hänen laatikoistaan langat ja aloimme tuumasta toimeen.

  Äitini näytti minulle kuinka neulotaan resori, sekä kantapää kavennuksineen. Lopulta sain yhden sukan illassa valmiiksi pojilleni, uskomatonta kuinka nopeasti opinkaan jotain jonka kanssa teininä kiukuttelin. Aika pian tein myös sukat lasten isomummolle, sen jälkeen enää muista monetko olen jo tehnyt. Kaikkia en ole tajunnut edes kuvata vaikka olisihan se varmaan pitänyt, nykyään kuvaan aina kun saan parin valmiiksi. Viimeisin villasukka pari jonka tein oli tytölleni, sillä kerkesin jo vitsailla ettei suutarin lapsella ole kenkiä.

  Arvostus käsin tehtyä kohtaan

  Opittuani neulomaan kolme vuotta sitten aloin arvostaa toisten tekemiä lahjoja sekä käsitöitä enemmän, mikään itse tehty ei ole itsestään selvyys se vaatii aikaa sekä kärsivällisyyttä. Äitini tekee yhä mielestäni parhaat villasukat, mikään ei voita niitä. Käsintehty on aina käsintehty, itse neulon ajatuksella siitä että saan työni hyötykäyttöön. Rakastan kirjoneulesukkia sillä niitä on kaunis katsella, sekä sopivan haastava tehdä. Tosin on myös niitä omia inho asioita neulomisen kanssa, toisin kun usealla oleva päättely minua ärsyttää eniten resorit. Siksi usein päädynkin tekemään polvimittaisia villasukkia, sillä niiden resorit ovat vain muutaman kerroksen. Haaveeni olisikin löytää aikaa sekä kärsivällisyyttä neuloa kaikille läheisille lahjaksi sukat, tänä vuonna aloitan ystävistäni sillä kaikki muut olen ehtinyt jo sukittaa jossain kohtaa tätä kolmea vuotta.

  Neulominen poistaa stressiäni

  Yllätys oli suuri kun huomasin miten voimauttavaa on luoda jotain käsillään itse, ja kehittyä koko ajan paremmaksi. Pian perus villasukka ei enää riittänyt ja huomasin tekeväni kirjoneulesukkia. Jokainen erilainen villasukkapari jonka olen koskaan tehnyt on mennyt muille. Olen monta kertaa aloittanut sukat itselleni, mutta jotenkin kummasti olen päätynyt tilanteeseen jossa annan ne kuitenkin eteenpäin. Eipä asia minua haittaa, sillä äitini on pitänyt varpaani lämpimänä koska tietää etten tajua neuloa itselleni.
  Sillä se ilo kun näkee toisella käytössä jotain jonka olet tehnyt, on palkitsevaa. Neulominen ylipäätään on rentouttavaa, ja auttaa löytämään vauhdikkaassa arjessa hetken aikaa pysähtyä paikoilleen. Stressin määrä laskee aina kun keskittyy oman hetkensä neulomiseen, silmukoiden laskeminen pitää aivot kiireisenä kaikelta muulta. Minulla on aina puikot ja lankaa lähettyvillä, sillä ne helpottavat stressiäni sekä auttavat keskittymään.

  Tein miehelleni Laurit, hän onnistuu aina rikkomaan kaikki villasukkansa. Ihme ja kumma nämä ovat pysyneet ehjänä.

   

  Minkälainen on sinun harrastuksesi, tai jos et harrasta niin haluaisitko harrastaa jotain?

  – Marika

  Kuvien sukkamallit: 2 Ekaa kuvaa, Novita (arabia lehti), Marimekko sukat muokkasin pinterest ohjeista sopiviksi, Viimeisen kuvan miesten sukat ovat malli Laurit/Jonna Kalliomäki ohjeen mukaan

  Vastaa