• Lapsia pitäisi tehdä lisää ja arkea pyörittää -mutta millä rahalla?

  Jo kauan on puhuttu Suomessa syntyvyyden laskusta ja kaiken maailman lapsenteko-talkoista. Uutisten mukaan kyseisiin talkoisiin osallistui muutama vuosi sitten presidenttikin. Syntyvyys on ollut laskussa jo kauan, hyvin pientä nousua parina viime vuotena tullut. Mutta miten niitä lapsia pitäisi tehdä lisää (ja ihan kuin se lapsen saanti edes niin helppoa olisi) kun kotona ollessa äitiysrahoilla ei paljon juhlita, äiti menettää tulevia eläkkeitään ja kotihoidontuella ei pitkälle pötkitä? Ja millä rahalla sitä arkea sitten pyöritetään, kun kaiken hinta on aivan pilvissä?

  Sähkölaskun hinnalla ulkomaille

  Varmasti keneltäkään ei ole jäänyt huomiotta sähkön hintojen nousu. Ja kyllä se hirvittää täälläkin! Valitettavasti ei ollut sovittuna aiemmin muutaman vuoden edullista diiliä, ja ens talvena maksetaan pitkä penni sähköstä. Meillä ei onneksi ole sähkölämmitystä, mutta katsoin meidän (omakotitalon) sähkölaskua viime tammikuulta, ja se oli 150€. Ensi talvena samalla kulutuksella se olisikin rapeat 600 euroa, siirto päälle. Ja kuinka paljon se hinta vielä nouseekaan, ruvetaan lähempänä tonnia olla.

  Polttoaineen hinta edelleen korkealla, ruuan hinnasta puhumattakaan. Pelkän juustopaketin hinta on alkuvuodesta noussut 60%. Melkoisia korotuksia. Eikä näytä helpotusta olevan tulossa millekään näistä.

  Kesken äitiysloman töihin?

  Kyllä jo mielessä kävi, että pitääkö sitä lähteä kesken äitiysloman töihin, että saa laskut maksettua ja ruokaa pöytään. Silloin tosin saisi äitiysrahaa vähemmän, ja veroprosentti nousisi enemmän. Voittaako siinäkään sitten mitään?

  Meillä onneksi lapset pieniä, joten kulut vielä maltillisia. Jos tässä olisi vaikka kummallakin pojalla lätkä kausimaksutkin, kyllä hirvittäisi. En tiedä millä rahalla tällä hetkellä pystyisi myös pojille toivomansa harrastukset kustantamaan.

  Suomessa toki ollaan hyvin onnellisessa asemassa, että saadaan vanhempainrahaa kunnes lapsi on n. yhdeksän kuukauden ikäinen. Mutta on se yhdeksän kuukauden ikäinen vauvakin pieni. Ennen Jasua olin ehtinyt säästämään ja mahdollistin kotona olon pidempään. Tällä hetkellä ei ole mitään mahdollisuutta säästää! Ei näillä hinnoilla. Eikä kotihoidontuella lainaa lyhennetä, eikä sähkölaskusta makseta puoliakaan. Väistämättäkin Julius tulee menemään aiemmin hoitoon, vaikka haluaisinkin olla kotona hänen kanssaan pidempään.

   

   

  Näytä tämä julkaisu Instagramissa

   

  Henkilön Erika🌸 (@erikajapojat) jakama julkaisu

  Ja jos niitä lapsia haluaisi lisää, nousisi kulut taas (joita ei enää lapsilisillä kompensoida mitenkään päin) ja nyt kaiken ollessa todella kallista, täytyisi väkisinkin miettiä miten ruoka riittää kaikille. Meillä lapsiluku kuitenkin jää tähän kahteen. Mutta kurjaa heille, jotka haluaisivat enemmän lapsia, mutta se vaatisi taas esimerkiksi isomman asunnon tai auton, eikä näillä hinnoilla enää suuria hankintoja tehdäkään.

  Mielenkiinnolla odotan, millaisia ratkaisuja tähän kaikkeen on tulossa? Vai tuleeko mitään. Mutta todella kova talvi taloudellisesti on tulossa monelle. Ja joutuuko ihmiset pakon edessä myymään esimerkiksi kotinsa? On kyllä melko hurjia aikoja tulossa.

  Kommentit

  1. Petra

   Mielelläni tekisin kolmannen, mutta näillä hinnoilla emme tee ja tietysti nämä asiat ovat Herran hallussa muutenkin. Kyllä sopu sijaa antaa, mutta haluan antaa lapsille mahdollisuuden harrastaa edes jotain ja yrittää syödä terveellistä suomalaista kotiruokaa ja joskus käydä edes elokuvissa, uimassa, kahvilla, mummolassa (mummola kaukana) tai pizzalla. Näillä hinnoilla normi työläiselle, joka on koulutukseltaan maisteri, alkaa tuntumaan nämä ”pikkujutut” luksukselta,vaikka normi hyvä työpaikka onkin. Ulkomaan matkat saa unohtaa. Vaatteet ostan jo nyt kirpparilta.

   1. Erika

    Joo, kyllä paljon joutuu nyt miettimään rahan käyttöä ihan kaikessa..

  2. Natalia Nevalainen

   Osuva teksti! Meillä on tällä hetkellä kolme alle 5-vuotiasta. Ruokakulut saadaan siis vielä pidettyä maltillisina. Mutta kyllä sitä pohtii et mihin on oikein ryhtyny kun kotihoidontuki ei riitä mihinkään ja halutaan pitää pieninkin vielä pari vuotta kotona että aloittaisi hoidon kun täyttää kolme. Saa nähdä onnistuuko. Jotain kilkailuja joudutaan näillä hinnoilla varmasti tekemään että saadaan laskut maksettua ja jotakin pientä edes säästöön puskuriks.

   1. Erika

    Niinpä! Onneksi kanssa pojat vielä pieniä, kulut olis paljon suuremmat, jos hekin olisi vanhempia. Ja nytkin rahaa menee kaikkeen ja paljon.

  3. Hande

   Heippa! Täällä neljän lapsen yh. Teet mitä vaan palkallista työtä,se vähennetään heti tuista. Teet niin tai näin, pitää olla köyhä. Sitten joskus vuosien ja vuosien päästä,kun viimeinenkin on lentänyt pesästä,alkaa vasta minun työni kannattaa rahallisesti. Masentavaa.

  4. Suvi

   Kyllähän tämä vähän hirvittää. Meillä neljä lasta, 7-15v ja kaikki harrastavat jotain. Sähkölämmitys, pari urheilevaa teiniä… vettä kuluu vaikka kuinka kävisi pikasuihkuissa. Taloa pakko lämmittää, sisälämpötila maltillinen jo nyt (19 astetta talvella). Sähkölaskut olleet pahimmillaan pakkaskausilla 400e, nyt en edes laske. Pyydetään tarvittaessa maksuaikaa, kesällä sähköä ei onneksi kulu juuri muuten kun veden lämmitykseen.

  Vastaa