• You are currently viewing Nyt neulotaan villasukka Osa 1: Silmukat ja varsi
  kuvasin telineellä ja puhelimella siten että ohjasin puhelimen kameran laukaisinta nenälläni.. heh

  Nyt neulotaan villasukka Osa 1: Silmukat ja varsi

  Nyt neulotaan villasukka osa 1: silmukat,

  vihdoin on tullut aika neuloa yhdessä villasukka, ajattelin aloittaa ohjeistamalla mahdollisimman simppelisti kohta kohdalta työvaiheita. Neulon myös itse samaa tahtia sukkaa josta teemme tätä postaus ketjua, eli voit kysyä multa milloin vaan vaikka ig puolelta jos joku kohta ei auennut sulle. Ohjeeni idea on että puikkojen kokoa, sekä langan paksuutta muokkaamalla sen voi tehdä joko lapselle tai vanhemmalle samalla ohjeella. Villasukka suunnittelija apurinani toimi meidän 5,5vuotias poika, jonka toiveita kyselin kun kertoi haluavansa uudet villasukat. Jälleen kerran löysin itseni ilmiöstä ettei suutarin lapsella ole kenkiä, tai no tässä tapauksessa villasukkia.

  Teen ekaa kertaa kuvallista ohjetta muille, joten pyydän armoa nöyrästi. En ole ammattilainen, vain harrastaja. Eli kokeneemmille neulojille minun tapani voi tuntua hieman hassulle, pyrin silti pitämään ohjeen selkeänä. Tässä työssä käytin ohuempaa lankaa nallea sillä tämä pari tulee suunnittelijalleen, ja aikuisille taas teen seiskaveikka langoista. Käytin työssä 3mm puikkoja lapsille, aikuisten sukissa 3,5mm paksumpia puikkoja tai 4mm.

  Tämän sukan lopullinen ulkonäkö paljastuu siis myös mulle sitä mukaa kun edetään, eikä ole vielä aivan selvä. Eli tervetuloa seuraamaan Äitimoden villasukka sekoilua!

  Aloitetaan luomalla silmukat

  Aseta alussa lanka sormien väliin lenkiksi peukalon ja etusormen varaan vasempaan käteesi(mikäli olet oikea kätinen)
  Tee lenkki viemällä lanka ristiin
  Vedä alempi lanka lenkin läpi
  Tässä on ensimmäinen silmukkasi
  Pujota silmukka kahdelle puikolle, kiristä.

   

  Jos teet silmukat yhdelle puikolle, voi niiden jakaminen olla hieman vaikeaa sillä ne tuppaavat jäämään todella kireiksi. Itse siis koen helpompana luoda kahdella puikolla silmukat. Tässä vaiheessa tullaankin kohtaan jonka kuvaaminen oli mulle hieman haastavaa, mutta toivottavasti tästä saa jotain ideaa koska näköjään pomppasin parin kuvan verran eteenpäin. Eli suosittelen että jos mun selitys tuntuu vaikealle niin netistä löytyy ohjevideoita joissa varmasti enemmän tolkkua. heh Tai tosiaan kysykää multa ig puolella, siellä vastaan saman päivän aikana kysymyksiinne.

  – Poimi lanka peukalon vierestä (punainen nuoli) – Vie lanka kohti etusormea ja pomi lanka (vihreä nuoli) – Tuo lanka takaisin päin ensimmäisen langan alitse, jonka jälkeen kiristä.

   

  Luo loput silmukat toistamalla samoin. Tähän sukkaan tarvitset 48 silmukkaa, jotka jaetaan neljälle puikolle 12silmukkaa per puikko. Laske silmukat vielä kerran, ja katkaise liian pitkä hännän pää mikäli se on jäänyt pitkäksi. Silmukoiden jakaminen puikoille voi olla hieman haastvaa, sillä villasukka silmukat tuppaavat aina pyörimään tai tippumaan puikoilta. Helppo niksi tähän on se että lasket aina vaikka pöydälle työn jokaisen puikon jälkeen, ja asettelet silmukat sekä puikot neliöksi. Ollesaan pöydällä näät työstäsi onko villasukka varsi kierteellä vai ei ja voit kivasti saada sen oikaistua ennen kuin aloitat seuraavaa työvaihettasi.

  Joustinneule eli resori

  Joustinneuleesta eli resorista muodostamme villasukan varren. Tähän löytyy netistä etsimällä ehkä parhaiten ohjeet. Itse kuvattuna ohjeesta jäi hieman epäselvä, joten koetan parhaani mukaan sen teille avata parilla kuvalla.

  1. Ota työ vasempaan käteesi, tue peukalolla aina sitä puikkoa jota neulot. Tuo etusormen ylitse lanka joka tulee rullasta, etusormesi ohjaa lankaa.

  2. Aloita neulomalla 2oikein, eli vie viides puikko ensimmäisen silmukan alareunasta läpi. Poimi sillä lanka etusormelta ja vedä se silmukan läpi, jonka jälkeen vedä läpi vedetty silmukka pois puikolta. Toista

  vie puikon kärki silmukan alta sisälle ja tuo etusormen vierestä poimittu lanka lävitse

  3. Tee kaksi nurin, vie puikon pää etusormella olevan langan taakse, jonka jälkeen ohjaa puikon kärki yläkautta silmukan läpi. Vedä puikon kärkeä kohti etusormeasi ja poimi lanka, tuo poimittu lanka silmukan läpi. Vapauta taas neulottu silmukka.

  vie puikon pää etusormella olevan langan taakse, jonka jälkeen ohjaa puikon kärki yläkautta silmukan läpi.
  . Vedä puikon kärkeä kohti etusormeasi ja poimi lanka, tuo poimittu lanka silmukan läpi (punainen nuoli). Vapauta taas neulottu silmukka (vihreä nuoli)

  Toista kohtia 2. ja 3. kunnes olet saanut jokaisen puikon mentyä läpi. Kerroksen vaihtumis kohta on aina siinä kohtaa jossa hännän tynkä on jäänyt roikkumaan itseesi päin. Toista resoria kunnes villasukan varsi on tarpeeksi pitkä, tässä tapauksessa 20kerrosta.

  punainen: 2 oikein vihreä 2 nurin. oikean ja nurjan silmukan erottaa siistoisistaan näin: nurjalle jää lanka vaakaan puikkoa vasten, missä oikea näyttää hieman palmikolle

   

  jatketaan seuraavalla kerralla kantapäästä! Lupaan että siihen saatte selkeämmän ohjeen ja kuva rivin. Onneksi netissä on aivan mahtavia selkokielisiä ohjevideoita, näitä myös ite käytän usein tukena ohje tekstien ohella kun neulon enkä ihan ymmärrä. Tosi uskottavaa neuvoa muita kun itsekkin hieman noviisi, mut hei tää tekee tästä vaan hauskempaa. Viime syksynä mun ainoa villasukkia yhtä paljon neulova ystäväni nukkui pois, enkä ookkaan sen jälkeen muiden kanssa päässyt yhdessä neulomaan. Tehdään tästä yhdessä hauska kokemus.

  Marika

  Vastaa