• Teini laittoi päälleen huonomman takin, jotta ei tule ryöstetyksi

  Miltä se tuntuisi jos joutuisit valitsemaan päällesi huonot ja risat vaatteet kun lähdet ulos, jotta et tule ryöstetyksi? Miltä tuntuisi, jos ajaisit töihin ruosteisella arvottomalla ja huonosti toimivalla polkupyörällä, koska parempi vietäisiin työpaikan pihasta? Niinpä, ei varmasti kivalta, mutta se on jo joidenkin nuorten arkipäivää.

  Katuväkivalta ja ryöstöt ovat Suomessa nousussa. Uutisissa on kirjoitettu siitä, että yleistä huolta on syntynyt esimerkiksi jengirikollisuudesta ja lisääntyneistä ryöstöistä. (IltaLehti) 

  Täällä pääkaupunkiseudulla tilanne on jo aika surullinen. Kun teinini lähtevät kaupoille, he haluavat jättää arvokkaimmat merkkivaatteet kotiin, sillä ne saatetaan viedä päältä. Kuten kävi esimerkiksi neljälle pojalle bussissa vähän aikaa sitten. (IltaLehti)

  Poikani puhuvat minulle tästä tilanteesta jo paljon ennen kuin lehdistö on herännyt siitä puhumaan. Tilanne on siis jatkunut jo jonkin aikaa, mutta siitä ei ole julkisesti puhuttu.

  katuväkivalta

  Kadulla on pelottavaa nuorille

  Juteltuani useamman nuoren kanssa on tilanne tosiaan aika pelottava heidän näkökulmastaan. Nuoret eivät enää uskalla liikkua yksin iltaisin ja välttelevät tiettyjä alueita myös päivällä.

  Moni heistä on nähnyt hyökkäyksiä missä on käytetty partateriä sekä puukkoja ja on kuultu, että kaveri on ryöstetty, viety jopa takki päältä.

  Omassa nuoruudessani sain aika huolettomasti tuolla kulkea yksin, vailla mitään pelkoa. Toki yksittäisiä hulluja oli silloinkin olemassa, mutta todennäköisyys taisi olla aika paljon pienempi tulla mukiloiduksi tai ryöstetyksi kuin nyt.

  Ryöstely on arkipäivää

  Pelottavan katuryöstelyn lisäksi tavaroiden ryöstäminen muutenkin tuntuu olevan aika yleistä. Meidän pojilta on varastettu vuoden sisään varmaan viisi eri polkupyörää. Suurin osa on viety juna-asemalta keskellä päivää, mutta myös koulun pihalta niitä on varastettu koulutunnin aikana.

  Yksi pojistani sai syksyllä pitkään toivomansa kengät, mutta hän ei voi pitää niitä koulussa, koska ne varastettaisiin välittömästi eteisestä. Välillä hän on laittanut ne jalkaan kouluun, mutta kantanut ne aina repussaan tunnille turvaan.

  Aika surullista!

  Moni nuori kokee nyt tarpeelliseksi aloittaa erilaiset itsepuolustuslajit, ihmekös tuo. Vaikka minusta tuntuu, että paras itsepuolustus olisi todella nopeat jalat, nekään eivät todennäköisesti riitä. Tarvitaan myös varovaisuutta ja hirveän hyvää tuuria.

  Olisi toki mahtavaa jos kenenkään ei täällä maassa tarvitsisi juosta karkuun muita!

  Mitä ajatuksia aihe herättää muissa äideissä?

   

  Kommentit

  1. Katri

   Haluaisin, että Suomi pysyisi edelleen rehellisenä ja turvallisena maana, mutta näin ei enää ole. Johtuuko se sitten eriarvoisuudesta, ts. on huono-osaisia ihmisiä, jotka kokevat saavansa sitä ns. parempiosaisuutta tavaroiden kautta ja merkkivaatteisiin pukeutumalla. Koska niitä ei ole varaa ostaa, niin sitten ne ryöstetään toisen päältä. Kuulostaa ihan Brasilian meiningiltä. Olen erittäin pettynyt tähän tilanteeseen.

  Vastaa