• Vähensin somea ja sillä oli mieletön vaikutus

  Vähensin somea, miten se vaikutti?

  Olen luonteeltani hyvin tempperamenttinen ja nopeatempoinen. Usein toimin tai puhun heti kun ajatus tulee päähäni, erityisesti jos kyse on jostain missä koen, että ajatukseni on yhtä arvokas kuin toisenkin osapuolen mielipide.

  En välitä siitä mitä muut ovat minusta mieltä ja uskallan sanoa mielipiteeni silloinkin, kun olen eri mieltä kuin muut samassa keskustelussa.

  Lue myös: Pitääkö tässä nukkua miehen kanssa eri huoneissa?

  Tämä luonteenpiirteeni on aiheuttanut minulle ongelmia läpi elämäni, ensin koulussa, sitten ystävyyssuhteissa, perhesuhteissa ja nyt somessa. Olen somessa aina herkästi erinäisissä väännöissä mukana.

  Mieheni sanoi minulle kerran, ”Miksi sun pitää kommentoida tuiki tuntemattomille Marjatoille ja Perteille somessa? Mitä hyötyä siitä on?

  Minä kai ajattelen, että meidän kaikkien velvollisuus olisi puhua!

  somen vähentäminen
  Juu ja en tiedä mikä ripsari-kökkö tossa silmässä nyt sit on 😀

  Aloin voimaan tosi huonosti

  Huomasin, että aloin pikkuhiljaa voimaan huonosti. Vaikka en olisi kommentoinutkaan mihinkään, niin silti se ihmisten jatkuvan vääntämisen somessa oli uuvuttavaa. Meni minne tahansa; Instagramiin, TikTokkiin tai Faceboookiin, Twitteristä puhumattakaan, niin meno oli aina samaa.

  En tunnistanut monesti muiden julkaisuista omaa elämääni yhtään, tuntui kuin me suomalaiset asuisimme kahdessa täysin eri maassa, joissa eletään täysin erilaista elämää. Huomasin, että lukemalla sitä ainaista valitusta, syyttelyä ja itkemistä aloin itsekin lukijana voimaan huonommin.

  Eikä pelkästään se, vaan myös sellainen kiiltokuvamainen somemaailma alkoi ärsyttämään minua. Lopulta aika harva antaa itsestään mitään aitoa someen ja se on tosi surullista. Monelle some on sellainen -oman navan ympärillä tapahtuva pieni piiri-. missä hymistellään samanhenkisten kanssa, eikä ymmärretä erilaisuutta. Otetaan päivittäin selffieitä ja sitten odotetaan niihin tykkäyksiä sekä kivoja kommentteja kieli vyön alla.

  Lue myös: Vertailussa neljän tytön- ja neljän pojan äitien arki

  Tämä kaikki aiheutti sen, että iltaisin en saanut unta ja olin päivisinkin ihan kierroksilla koko ajan. Selasin somea monesti kahteen asti yöllä ja sen jälkeen ajatukset virtasi päässä vielä pitkään. Sydämeni syke nousi ja aamulla olin väsynyt sekä kärttyinen.

  Stoppi liialliselle somelle

  Tulin siihen pisteeseen, että oli pakko ottaa stoppi!

  Jos en tekisi töitä somessa, niin todennäköisesti olisin siltä istumalta poistunut kaikista somekanavista. Niin vahvana se tunne tuli!

  Nyt piti tyytyä vähempään. Poistin muutamasta kanavasta henkilökohtaiset tilini, mutta yrityksen tilit oli tietysti pakko jättää paikalleen.

  Tein kuitenkin muutaman päätöksen:

  1. Puhelin ei tule mukaani enää joka paikkaan. En enää ota puhelinta kuntosalille (ellei ole pakko), enkä lenkille. En avaa somea välttämättä sellaisena päivänä lainkaan kun sometiimimme hoitaa somea.
  2. Some menee illalla kiinni aina klo 22:00. Tämä on ollut paras päätös ikinä ja olen pitänyt siitä kiinni jopa silloin kun olen ollut illanvietoissa.
  3. Jos huomaan plärääväni somea vailla tarkoitusta, niin lopetan. Laitan puhelimen pois tai alan kuuntelemaan vaikka äänikirjaa.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by 💙Jonna-Emilia 💙 (@poikienaiti)

  Olen nyt paljon tyytyväisempi

  Ero vanhaan on huomattava, olen paljon tyytyväisempi. Olen yllättynyt kuinka nopeasti se tapahtui.

  On ihanaa taas nähdä, että ihmiset ympärilläni ovat tolkun ihmisiä, pystyn keskustelemaan heidän kanssaan tärkeistä asioista livenä niin, että keskustelu pysyy asiallisena, vaikka eri mieltä oltaisiinkin. Sellainen somen musta-valkoisuus ei päde oikeassa elämässä, vaan on pakko ottaa se vastapuoli ihan erilailla huomioon kun keskustellaan.

  Oikeassa elämässä näen ihmiset ilman filttereitä (niin sisäisesti kuin ulkoisesti). Pidän näkemästäni.

  Katsoin eilen SuperNanny -Suomi ohjalmaa ja siinä perheen äiti sai tehtäväksi olla lukematta somen äitiryhmiä lainkaan. Minusta se oli loistava neuvo. Nyt kun nuorten pahoinvointi on lisääntynyt merkittävästi, niin mitä jos nuorille myös ”määrättäisiin” sometaukoa, se voisi oikeasti tehdä tosi hyvää ja parantaa nuorten elämänlaatua suuresti.

  Jos sulla on omituista ärtyisyyttä ja levottomuutta, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan somen vähentämistä!

  Kommentit

  1. Hirvittävän hyvä kirjoitus. Tuntuu, että somessa näkee vai täydellisyyttä. Vanhemmat on lomilla aina kun lapset on. Lapsilla kalliit vaatteet jne. Hienot lomamatkat ja pelit ja vehkeet.
   Useissa kodeissa se ei kuitenkaan mene niin. Jokaisessa perheessä on kuitenkin ne omat juttunsa ja omat ongelmansa. Ne vain suodattuu pois ennen julkaisu-painiketta jostain syystä.
   Livenä elämä on jotenkin hauskempaa, ei tarvitse paineistaa itseään.

   1. Jonna

    Haaveilen (siis oikeasti unelmoin) että ihmiset poistuisivat somesta kaikki. Elämästä tulisi kertaheitolla kaikille onnellisempaa.

  Vastaa