• Härkäpapumuru tutuksi

    Onko härkäpapumuru tuttu tuote?

    Meidän perheen yksi lemppari kasvisproteini on härkäpapumuru. Kokataan siitä säännöllisesti “muurahaisruokaa”. Nimi tulee siitä, että härkäpapumuru tarttuu kiinni nuudeliin, kuin muurahaiset puun runkoon.

    Kokkasin tätä syksyllä myös ystävälleni hänen saatuaan vauvan. Pääsi jatkoon, joten testaa ihmeessä pääseekö teilläkin! Tämä ruoka vaatii paahdetun seesamiöljyn, joka kertaostoksena voi tuntua melko hintavalta. Suosittelen kuitenkin siitä huolimatta rohkaistumaan sen ostoon ja kokeilemiseen, sillä seesamiöljy maustaa ihanasti esimerkiksi kaikki wokit. Tähän ruokaan teen hoisin-kastikkeen itse (koska en ole puoleen vuoteen löytänyt sitä mistään marketista!)

    Härkäpapumuru sopii ihanasti wokkeihin

    Tarvitset:

    250 g riisinuudelia
    3 rkl paahdettua seesamiöljyä
    Härkäpapumuru ja kasvikset kastikkeessa
    4 valkosipulinkynttä
    2 rkl raastettua inkivääriä
    ¾ dl rypsiöljyä
    2 porkkanaa
    1 parsakaali tai paketillinen varsiparskaalia
    1 pkt härkäpapumurua (maku esim. umami)
    2 rkl sweet chili-kastiketta
    3 rkl soijakastiketta
    0,5 dl hoisin-kastiketta (tai hieman vähemmän jos käytät purkista tulevaa
    1 dl cashew/saksanpähkinöitä
    3 kevätsipulinvartta hienonnettuna tai 1 ruukku ruohosipulia
    Hoisin-kastike (noin 1dl)

    1 valkosipulinkynsi
    4 rkl soijakastiketta
    2 rkl maapähkinävoita
    1 rkl hunajaa
    2 tl riisiviinietikkaa
    2 tl paahdettua seesamiöljyä
    1 tl kuivattua chilirouhetta tai ripaus chilijauhetta jos kotoa löytyy tulisuutta pelkääviä lapsia

    Kuori valkosipulinkynsi ja laita kaikki ainekset kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.

    Valmista ruoka näin:

    Valmista ensin hoisin-kastike.

    Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita keitettyjen ja valutettujen nuudeleiden joukkoon seesamiöljyä.

    Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi ja pilko parsakaali suupaloiksi (varsiparsakaalit voi lisätä sellaisenaan ellei ehdottomasti halua pilkkoa niitä) Kuori ja hienonna valkosipulit ja inkivääri.

    Kuullota valkosipuli/inkivääri silppua rypsiöljyssä pannulla noin minuutti. Lisää härkäpapumuru, porkkanat ja parsakaali.  Mausta chilikastikkeella, soijalla ja hoisin-kastikkeella.

    Yhdistä nuudelit härkäpapumurun, kastikkeen ja kasvisten sekaan. Viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla ja pähkinöillä. Jos kotoa sattuu löytymään kiinankaalia, sekin sopii tähän ruokaan mainiosti.

    Jos sattuu matkan varrelle etninen kauppa, käy ihmeessä nappaamassa riisinuudelit sieltä. Ovat nimittäin edullisempia kuin perus ruokakaupoissa.

    Vastaa