• You are currently viewing Meidän perheen unirytmi

  Meidän perheen unirytmi

  Suositukset sanovat, että alakouluikäisen lapsen tulisi nukkua 10 tunnin yöunia. Meidän perheessä unirytmi on aika säännöllinen. Arki-iltaisin pienemmät lapset ovat sängyissä 20.30 aikaan ja itse menen nukkumaan viimeistään siinä 22 – 22.30 aikaan. En ole koskaan ollut iltavirkku eikä minusta koskaan taida sellaista enää tullakaan. Mikä sitten on riittävästi unta aikuiselle ja entä jos lapsi ei nuku 10 tunnin yöunia? Tuntimäärää paremmin unen riittävyydestä paljon kertoo myös se, että herääkö sitä aamulla virkeänä ja hyväntuulisena.

  SÄÄNNÖLLINEN PÄIVÄRYTMI = SÄÄNNÖLLINEN UNIRYTMI

  Jo ennen kuin meidän lapset aloittivat päivähoidossa ja koulussa, pidettiin kiinni säännöllisestä päivärytmistä. Se toi meidän kotipäiviin kaipaamaani ryhtiä ja sujuvoitti arkea. Nyt kun lapset ovat kaikki koululaisia ja aamuisin on herättävä kello 7.15 – 8.15 riippuen koska koulu alkaa, pidän tärkeänä, että iltaisin edelleen mennään ajoissa nukkumaan.

  Lue myös: Hyvän olon aamurutiinit

  Kyllä me viikonloppuisin jo vähän poiketaan rytmistä, mutta mahdottomuuksiin en iltoja sen parin vapaapäivän aikana halua venyttää, koska se kostautuu sitten heti maanantai aamuna. Mielummin mennään ajoissa nukkumaan ja herätään ajoissa kuin valvotaan myöhään. Kesälomalla ja muilla pidemmillä lomilla nukkumaanmenoajoista voi poiketa ja rytmi monesti vähän myöhempään kääntyykin, mutta itse koen, että viikonlopun aikana myöhään valvominen vain sotkee kaiken. Henkeen ja vereen rutiini-muija, nyt ja aina! 😀

  – Sarianna

  Vastaa