• Ruuturaha – mikä se on?

  Näin aivan loistavan idean tiktokissa yhtenä päivänä ja otin sen välittömästi meille käyttöön! Tiktokissa se oli nimeltään “TV token” eli tv poletti. Mielestäni se kuulosti suoraan käännettynä kömpelöltä, joten keksin muuttaa sen nimelle ruuturaha.

  Meidän perheen ruuturahat

  Ruuturaha ja sen käyttö

  Ruuturahan idea on seurava, rahoja, poletteja, nappeja tai miten itse haluat sitä nimittää, käytetään auttamaan lasta ymmärtämään ruutuajan ajallisuus. Päätetään kuinka monta minuuttia ruutuaika yhtä rahaa kohden on, montako raha on käytössä, miten sitä valvotaan ja mihin ruutuihin se pätee.

  Miten meillä käytetään ruuturahoja

  Meillä on käytössä kolme ruuturahaa ja jokainen on arvoltaan 20 minuuttia. Olavi saa itse hakea ruuturahan ja tuoda sen vanhemmalle mikäli haluaa ruutuaikaansa käyttää. Toki tilanteesta riippuen katsotaan yhdessä vanhemman kanssa voiko ruuturahaa silloin käyttää. Esimerkiksi jos on vieraita tai ruoka niin siirretään rahan käyttö myöhemmäksi.

  Ajan ollessa sopiva asetetaan kelloon 20 minuuttia. Olisin halunnut tätä varten meille timetimerin, joka on siis hyvä apuväline ajan mittaamiseen lapsille (ja aikuisille), jotka eivät vielä hahmota oikeaa kelloa. Aika on vielä monelle lapselle absrakti käsite, joten “sat katsoa 20 minuuttia” ei kerro mitään. Me ostimme minimanista munakellon joka toimii samalla periaatteella kuin timetimer. Siinä on punainen väri joka selkeästi näyttää kuinka paljon aikaa on jäljellä. Yhdessä ajan kanssa sitä on helppo seurata. Tämä on hyvä sillä ajantaju ja ajan seuraaminen luovat lapselle turvallisuuden tunteen ja vähentävät stressiä.

  Lue myös: Kauhukohtaus- Lapsi huutaa öisin hysteerisenä 

   

  ruuturaha

   

  Alkuun me laitettiin kello yhdessä päälle jolloin Olavi näki aina mihin kohtaan se laitetaan. Kello on meillä jääkapin ovessa ja ajan laittamisen jälkeen se nostettiin ylös, koska Olavi meinasi välillä mennä itse lisäämään aikaan siihen. Alkuun kellon pirinä ärsytti Olavi ja hän ei olisi halunnut lopettaa ohjelmaa. Meillä tähän auttoi se, että kellon soidessa vanhemmat menivät innoissaan tilanteeseen sanomaan esimerkiksi, että “noniin kello soi, laitetaan telkkari kiinni ja mennään yhdessä leikkimään”.

  Miten ruuturaha on meillä toiminut?

  Olimme jutelleet ennen ruuturahan käyttöönottoa niistä, että mitä ne ovat ja tutustuneet yhdessä kelloon. Olavi oli niistä hyvin innoissaan. Kaksi ensimmäistä kertaa kellon soidessa Olavi hermostui ja muistutime hänelle mikä kellon ja ruuturahan idea olikaan. Kolmannella kerralla hän sammutti itse telkkarin kellon soidessa ja siirtyi muihin puuhiin.

  Ottaessamme ruuturahan käyttöön tajusimme kuinka paljon meillä on ruutua katsottu. Itse ollessa väsynyt aamuisin on helppo laittaa hetkeksi piirretyt päälle. Samoin ruuan jälkeen. Ja monessa muussakin tilanteessa kun on itse vaan niin poikki….

  Meillä yksi raha on tosiaan arvoltaan 20 minuuttia ja niitä on päivässä käytössä 3. Eli Olavi saa olla ruudulla (telkkari, tabletti, puhelin) yhteensä tunnin päivässä. Aiemmin hän siis oli ruuduilla paljon enemmän mutta nykyään ei välttämättä käytä edes kaikkia rahojaan päivässä. Olavi itse käy joskus katsomassa paljonko aikaa on jäljellä ja jos itse huomaan seurata tilannetta, niin huikkailen hänelle, että “nyt ei ole paljoa enää aikaa”.  Joskus Olavi myös yrittää kellon soidessa tingata, että saisi katsoa ohjelman loppuun. Mikäli ohjelmaa on muutamia minuutteja jäljellä niin olemme sen sallineet. Se on myös toiminut hyvin, koska ohjelman loppuessa hän sammuttaa itse telkkarin.

  äitiyden oppikoulu

  Olemme siis enemmän kuin tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Se helpottaa meidän kaikkien arkea ja luo selkeästi turvallisuutta Olaville, kun hän tietää milloin saa katsoa ja paljonko. Olemme myös miettineet, että ottaisimme kellon käyttöön muissakin tilanteissa esimerkiksi helpottamaan siirtymistilanteita mutta vielä siihen ei ole olut tarvetta.

  Lue myös: Näin teet kiukkupullon!

  Ota ihmeessä tämä vinkki kokeiluun!

   

  Vastaa