• Pavlova – 10 syytä tehdä itsellesi tätä herkkua äitienpäiväksi

  Pavlova – tee itsellesi ihana äitienpäiväkakku

  Pavlova, rakastan sitä. Iän myötä minusta on tullut marenkifani ja pavlovassa marengin ja raikkaan, kermaisen täytteen yhdistelmä vie hetkeksi taivaaseen. Lähestyvä kesä tuo marenkihalut pintaan, sillä kaunis auringonpaiste kutsuu syömään jotain kevyttä ja raikasta. Sitä, mitä pavlova minulle parhaimmillaan edustaa. Tässä 10 syytä loihtia pavlova pöytään äitienpäiväksi:

  Miksi Pavlova? 10 syytä tehdä juuri tämä herkku

  1. Pavlovan pohja syntyy edullisesti ja helposti: tarvittaviin marenkipohjiin tarvitset vain 2-4 yksinkertaista ainesosaa jotka usein löytyvät jo kaapista
  2. Pavlovan marenkipohjat voi tehdä valmiiksi milloin vain, sillä ne säilyvät kuivassa useita päiviä, jopa viikkoja. Voit tehdä pohjan valmiiksi kun on aikaa, ja jos teet miniversioita, voit viimeistellä tarvittaessa tarjoilua varten hetkessä täsmällisen määrän, eikä jääkaappiin jää ajelehtimaan epämääräisiä kakkujämiä jotka lentäisivät lopulta roskiin
  3. Pavlova sopii moniin ruokavalioihin, sillä se on helppo tehdä vegaanisena vaihtamalla kananmunat aquafabaan eli kikherneiden liemeen. Se on myös gluteeniton.
  4. Jos kokeilet vegaanista versiota saat myös hyvän syyn syödä terveellisiä kikherneitä arkiruoan seassa
  5. Täytteeseen voit hyödyntää sesonkimarjoja ja muita sesongin makuja ihanasti. Pavlovaan sopivat niin mansikat ja mustikat, kuin passionhedelmä ja mangokin.
  6. Täytettä voi varioida helposti: nopeimmillaan se voi olla vain kermavaahtoa ja marjoja, jos on aikaa ja haluja niin voi tehdä täytteeksi vaikka mausetun rahkan.
  7. Voit tehdä pavlovasta juuri sen kokoisen kun jaksat syödä. Annostelet vain marenkimassaa juuri sen verran kuin on tarve. Pienet minipavlovat ovat niin söpöjä että niillä hurmaat kaikki tuttavat ja sukulaiset
  8. Pavlovan tai pienemmät pavlovat voi tehdä oikein upeiksi tai panostaa vähemmän, silti lopputulos on tosi kiva.
  9. Jos et jaksa tehdä marenkipohjia itse, niitäkin saa kaupasta!
  10. Pavlova on vain yksinkertaisesti herkullista
  Nämä minipavlovat on koristeltu kermavaahdolla, pensasmustikoilla, mansikoilla ja mustaherukan kukilla ja lehdillä

   

  Kun olet vakuuttunut että kyllä, pavlova se voisi olla nyt se juttu, nappaa resepti ja laita luovuus valloilleen ja kaiva leipomisvälineet valmiiksi. Olen käyttänyt tätä ohjetta:

  Pavlovat (1 iso tai 12 pientä)

  Pohja

  4 valkuaista
  2,5 dl sokeria
  2 tl maissitärkkelysjauhoja tai perunajauhoja
  1 tl omena/valkoviinietikkaa/sitruunamehua
  (jos kotona ei ole maissitärkkelysjauhoja tai perunajauhoja saati etikkaa, pärjäät kyllä ilmankin)

  Vegaanisen version tekisin tällä reseptillä

  Täytteeksi esimerkiksi

  2 dl kuohukermaa
  1rkl sokeria
  1 tl vanilijasokeria
  tuoreita marjoja (pakastuksesta kohmeisetkin käyvät)
  mintunlehtiä, mustaviinimarjan lehtiä tai sitruunamelissaa tuomaan lisäväriä

  TEE NÄIN:

  1. Ota esille puhtaat välineet. Kananmuna ei vaahtoudu jos kulho tai vatkaimet ovat jääneet rasvaisiksi tai märiksi. Itse suosin metallista kulhoa, sillä muoviseen kulhoon jää helpommin rasva pintaan, varsinkin jos se on pesty käsin.
  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Jos keltuaista menee valkuaisen sekaan, et saa tarpeeksi jämäkkää vaahtoa. Tässä saa siis olla tarkkana. Jos erottelu epäonnistuu, tee ihmeessä munakasta ruoaksi.
  3. Vatkaa valkuaisia hetki kunnes ne alkavat muuttua vaahdoksi. Lisää sitten puolet sokerista pikkuhiljaa sekaan, kokoajan vatkaten. Lisää lopuksi vielä maissitärkkelys tai perunajauhot loppuun sokeriin sekoitettuna. Näiden suurustavien jauhojen tehtävä on parantaa marengin rakennetta.
  4. Vatkaa vaahto kiiltäväksi ja jämäkäksi. Ole kärsivällinen.
  5. Lisää käyttämäsi viinietikka ja vatkaa vielä hetki.
  6. Jos teet pieniä pavlovia, laita valmis pavlova pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle mielestäsi sopivan kokoisia marenkiympyröitä tai yksi isompi ympyrä. Tarkoitus on purosttaessa luoda keskelle ”kuoppa”, jonne täyte laitetaan. Jos pursotinpussia ei kotikeittiöstä löydy, voit hyvin myös nostella lusikoilla sopivia marenkikasoja leivinpaperille, mutta pyri siinäkin luomaan ”kuoppa” keskelle jonne täytteet voi laittaa. Pursottimella saat kauniimpaa jälkeä.
  7. Paista uunin alaosassa 125 asteessa noin 75 minuuttia. Älä availe uunia paiston aikana. Kun 75min on kulunut, sammuta uuni ja anna pohjan (tai pohjien) jäähtyä uunissa. Jos paistat vahingossa liian kuumassa uunissa, pavlovat tummuvat pinnalta.
  Tämä isompi pavlova on koristeltu marjarahkalla, jossa on seassa kermaa. Päällä on tuoreita vadelmia ja pakastettuja mustikoita sekä pieniä marenkeja murusteltuna. Vihreyttä tuovat mustaherukan- ja mintun lehdet.

  Säilytä pavlovat kuivassa ja suljetussa rasiassa niin ne säilyttävät rakenteensa. Kun tarjoilun aika koittaa, vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi ja koristele haluamallasi tavalla. Älä anna pavlovien seistä liian kauan täytteen kanssa, sillä silloin marenki vettyy.

  Tarjolle laittaminen on helppoa ja nopeaa. Lasten on helppo jalostaa tämä valmiiksi tuotteeksi ja tarjoilla äidille sänkyyn. Mikä olisi parempi tapa aloittaa aamu kuin kuppi kahvi ja ihana pavlova?

  Ja äitienpäivästä puheenollen, kun olet valistellut tällä reseptillä itsellesi kakun, viimeistele täydellinen äitienpäivä hankkimalla itsellesi myös lahja tukemalla esimerkiksi jotakin pienyrittäjää, vaikkapa täältä: https://valona.fi/aidille-lahja/

  Niin itse ajattelin tehdä! Mukavaa äitienpäivän odotusta itse kullekin!

   

  Kommentit

  1. Elina

   Näyttää herkulliselta. Pitääkin kokeilla! 3-vuotias voisi olla hyvinkin innokas koristelija tällaisille pikku pavloville.

  Vastaa