• Pojat, miksi kiusaatte ja tuotatte vain harmin?

  Jo Laila ja Ritva Kinnusen laulamassa `Pojat` kappaleessa se sanotaan; pojat kiusaavat ja tuottavat vain harmin. Tämä lausahdus ei miltään osin pidä paikkansa. Jotenkin tuntuu, että nykyään (ja aina) on poikia ja heidän huonoa käytöstään paheksuttu. Silmiin osuu enemmän puhetta poikien riehumisesta, tappelemisesta ja huutelusta kuin tyttöjen. On kommentteja, joissa erityisesti poikien äitejä kehotetaan kasvattamaan lapsensa paremmin. Haluan poikien äitinä ottaa kantaa aiheeseen.

  ELÄMÄNI MIEHIÄ

  Olen perheestä, jossa meistä sisaruksista kolme on tyttöjä ja yksi poika. Varsinkin vuotta nuoremman siskoni kanssa otimme lapsena yhteen niin henkisesti kuin fyysisesti. Tappelimme siis. Tappelimme kovaäänisesti ja fyysisestikin. Nuorin siskomme ei ole jäänyt temperamenttinsa kanssa häviölle ja väittäisin hänenkin olleen varsin näkyvä ja kuuluva lapsi. Veljemme taas oli lapsena maailman rauhallisin ja rauhaa rakentavin. Jokainen on kasvatettu samoilla periaatteilla ja samoihin arvoihin nojaten. Jokaisesta on kasvanut ”kunnon ihmisiä”, vaikka luonteissa ja temperamenteissa onkin eroja.

  Myös lähes kaikki serkkuni ovat poikia. Ääntä ja meteliä on aina porukasta lähtenyt. Pojat myös painivat keskenään sen olematta sen kummemmin varsinaista tappelemista. Samoin painivat ajoittain nykyään omat lapseni veljesten kesken. Joskus sattuu jotain pieniä vahinkoja, harvemmin tahallisesti aiheutettuna. Joskus tietysti tunteet kuumenevat ja joku mottaa toista tahallaan (enemmän tätä oli lasten ollessa alle kouluikäisiä).

  PÄIVÄKODISSA

  Minulla on vuosien kokemus päiväkodissa työskentelystä. Ehkä yleisesti voisin sanoa, että pojat ovat hieman fyysisempiä kuin tytöt (ei kuitenkaan läheskään kaikissa tapauksissa). Äänenvoimakkuudessa en taas näe minkäänlaista eroa tyttöjen ja poikien välillä. Yleisesti tytöt eivät ole sen rauhallisempia kuin pojat. Pojat keskittyvät yhtä lailla heitä kiinnostaviin leikkeihin. On olemassa villejä ja rauhallisia tyttöjä. On olemassa villejä ja rauhallisia poikia. On olemassa liikunnasta syttyviä poikia sekä tyttöjä. On olemassa taiteellisia tyttöjä sekä poikia. Oikeastaan alkaa vähän ärsyttämään edes kirjoittaa tällaisia vertauksia. Sen verran tulee kuitenkin vastaan poikia syyllistäviä mielipiteitä, että en voinut olla aiheeseen tarttumatta. Päiväkodissa työskennellessäni kokemukseni on ollut se, että yhtä paljon kasvattajana on jouduttu puuttumaan tyttöjen kuin poikienkin käytökseen.

  Ehkä pojat ovat yleisesti näkyvämpiä kuin tytöt ja siksi poikien käytöstä kommentoidaan enemmän? Tyttöjen kesken voi olla yhtä paljon kiusaamista ja vastaavaa, mutta se saattaa olla aikuisille näkymättömämpää?

  TYTTÖJEN JA POIKIEN JUTUT

  Ystävälläni on kaksi rohkeaa ja äänekästä tyttöä. Hänellä on myös rauhallinen ja siisteydestä fanaattisesti pitävä poika. Toisella ystävälläni on kaksi liikunnallista, äänekästä ja sotkuista tyttöä. Minun poikani ovat siistejä syödessään, bonuspoikani eivät. Ystäväni tytöt sotkevat syödessään yhtä paljon kuin bonuspoikani.

  Esikoispoikani oli jo vauvana rauhallinen ja tasainen tapaus. Erään ystäväni tyttö on ollut vauvasta saakka tapaus, joka ei pysy hetkeäkään paikallaan. Voisin jatkaa luetteloa loputtomiin, mutta sen lopputulos on se, että ympärilläni on ollut monenlaisia lapsia. Omanlaisia lapsia, aivan kuten on omanlaisia aikuisiakin. On varmaan olemassa jotain tyypillisiä poikien ja miesten sekä tyttöjen ja naisten juttuja, jotka loksahtavat toisten kohdalla enemmän kohdalleen kuin toisten. Ei  kuitenkaan voi, eikä saa yleistää.

  Paljon on myös ympäristöstä kiinni. Biologisetkin asiat vaikuttavat, mutta myös ympäristö. Lähelläni on perhe, jossa on vain tyttölapsia. Perheen lapset ajavat kaikilla moottoriajoneuvoilla, joita mahdollista on ajaa. He myös hyppivät pää edellä veteen metrien korkeuksista. He ajavat talvella moottorikelkoilla, toisinaan minun poikani istuvat heidän kyydissään. Heidän ympäristönsä on tarjonnut heille aina kaikki mahdollisuudet sekä ”tyttöjen” että ”poikien” juttuihin ja he ovat luontevasti enimmäkseen valinneet ne ”poikien” jutut.

  KASVATUS

  Kun kuulee näitä ”kasvattakaa poikanne paremmin” juttuja (meille ei ole koskaan näin sanottu, mutta olen sellaisista tapauksista kuullut ja lukenut), alkaa tosiaan ihmetyttämään, miksi ne keskittyvät juuri poikiin ja heidän kasvatukseensa. Tyttöjen kasvattamisen kommentteja ei ole tullut vastaani. Syynissä on aina joko yleisesti lasten kasvatus tai poikien kasvatus.

  Ajattelen niin, että kasvatan lapseni samalla tavalla, olivat he sitten tyttöjä tai poikia. En näe mitään syytä miksi poikia pitäisi kasvattaa jotenkin tiukemmin tai eri tavalla. Jokaiselle lapselle pitää antaa rakkautta, laittaa rajoja, opettaa itsensä ja toisten ihmisten kunnioitusta ja välittämistä. Jokaiselle lapselle pitää välittää hyvät elämän arvot ja jokaista lasta pitää kannustaa. Lapselle on hyvä opettaa pienestä pitäen perus käytöstavat. Kaikkea näitä sukupuoleen katsomatta <3

  Jos lapsi, nuori tai aikuinen käyttäytyy epäsopivasti, se ei aina ole seurausta huonosta kasvatuksesta ja merkki siitä, että vanhemmat ovat epäonnistuneet. Olkaa armollisia itsellenne ja muille ihmisinä sekä vanhempina. Pojat on ihania, samoin tytöt 🙂

  Haleja,

  Susanna

  Vastaa