• JHL:n lakko ja kärsijänä lapset

  Siis onhan se ihan kiva, että saadaan lakkoilla ja osoittaa mieltä, mutta miksi siihen laitetaan kärsimään lapset ja vähä varaiset perheet? Meille tuli juuri perjantaina viesti Wilman kautta, että 22.11 kunnan kouluissa ei tarjoilla oppilaille ruokaa JHL:n lakon vuoksi. Viimeksi kun tarkistin, niin Suomessa muistaakseni opetus oli maksutonta ja siihen sisältyi lämmin ruoka. Näin ei kyllä valitettavasti näytäkään olevan.

  Hinnat nousee, tulot ei kasva ja nyt lapsilta viedään ruoka

  Ollaanko me jo täysin unohdettu korona-ajan ahdinko, kun lapset joutui etäopetukseen ja vähävaraiset perheen oli ihan lirissä, kun ei ollutkaan mahdollisuutta edes siihen yhteen lämpimään ateriaan päivässä. Tai sitten siihen kaivettiin rahat muista laskuista, kuten sähköstä. Tiedän, että meillä on sosiaalitoimi ja diakoniapalvelut yms. jotka auttaa vähävaraisia, mutta niistä saatava apu on rajallista ja ei välttämättä ole tarjolla juuri sillä sekunnilla kun sille on tarvetta.

  Nyt on puhuttu paljon hintojen noususta ja siitä miten ahtaalle Suomalaiset perheet on joutunut. Polttoaineiden hinnat on pilvissä ja ruoka maksaa tolkuttomasti, mutta tulotason nousu ei seuraa perässä. Tässä maailmantilanteessa yhä useammalle lapsiperheelle on ollut suuri helpotus, kun lapset ovat saaneet syödä koulussa. Tämä nyt kunnan ilmaisu ”vanhemmat pakkaa omat eväät kouluun” ei ole halpa juttu.

  Lähde

   

  Perheessä saattaa olla vaikka 5 kouluikäistä lasta, joille tarvitsee syömiset pakata mukaan. En usko, että koulussa on varauduttu siihen, jos 600 oppilasta tuo omassa eväsrasiassaan esimerkiksi. makaronilaatikkoa ja salaatti + lisukkeet, mikä olisi suht halpa ja helppo eväs. Näin ollen lapsille pakataan ruokaa, jonka tulee kestää huoneen lämmössä, eli esimerkiksi kasviksia, leipää, myslipatukkaa tms. joka ei korvaa ravitsevaa ja lämmintä ruokaa. Meilläkin pojalla alkaa treenit 17.00 keskiviikkona, joten kotona ei kerkeä ahdata kunnon ateriaa koulun jälkeen, jottei tule pahaolo harjoituksissa. Ravinto on lisäksi erittäin tärkeää 11- vuotiaalle kasvavalle ja paljon urheilevalle nuorelle,  jolla on lisäksi lääkitys, jonka tukena tulisi olla terveellinen, monipuolinen ja säännöllinen ruoka.

  Mitä mä tällä tekstillä yritän sanoa

  Mä yritän tällä tekstillä kertoa, että lapset tarvitsee lämpimän ruoan, ainakin meillä. Ei heidän kuulu kärsiä lakoista. Monella perheellä ei ole resursseja laittaa ylimääräistä 5€/lapsi eväisiin, jos kuukausi budjetti on laskettu tarkoin. Eikö oikeasti löydy parempia kohteita lakkoilulle, kuin viedä lapsilta? Eikö vaikka metroja voitaisiin pysäyttää, lattioita jättää lakaisematta tai keksiä jotain muuta?

  Toki meillä taloudellinen tilanne ei itsessään ole niin paha. Voihan aina tilata lounastauolla lapselle ruokaa luokkaan lähi ravintolasta, mutta kuuluuko sen olla sitten ratkaisu?

  Ylireagoinko vaan vai onko oikeesti ok käyttää lapsia aseena aikuisten taisteluihin?

  Tekis mieli mennä ite tekemään kouluun muksuille kinkkukiusausta tai edes jotain lämmintä evästä ensi keskiviikoksi 🙁

  Terkuin: Nea

  Vastaa