• Äideille miniopas: pojan murrosikä ja kehitys

  Pojan murrosikä! #voihanpojat Me kaikki äidit olemme olleet tyttöjä, joten tyttöjen kehitys on meille tuttua kauraa, mutta entä sitten pojat ja poikien murrosikä? Vaikka minulla on veljiä, niin en tiedä silti poikien kehityksestä mitään. Neljän pojan äitinä haluaisin kyllä tietää. Selvittelin faktoja poikien kehityksestä sekä murrosiästä ja laadin koosteen muillekin poikien kehityksestä hieman ulapalla oleville äideille. Ehkä nyt tiedämme edes jotain.

  skate

  Pojan murrosikä alkaa myöhemmin

  Siinä missä tyttöjen murrosikä alkaa keskimäärin 10-vuotiaana, poikien alkaa 12-vuotiaana. Poikien murrosikä ja fyysiset muutokset ovat nopeampia kuin tyttöjen, tästä syystä muutokset ovat rajumpia pojalle kohdata.

  Fyysiset murrosiän merkit pojalla ovat kivesten suureneminen (noin 9-13v), häpykarvoitus ja viimeisenä (vuotta myöhemmin) peniksen kasvu. Yölliset siemensyöksyt alkavat keskimäärin 13,5- vuotiaana. Tässä vaiheessa vaaditaan äidiltäkin ymmärrystä lakanapyykiä pestessään, sillä siemensyöksyt ovat tahattomia ja yllättäviä pojalle.

  Lue myös: Näin puhut pojalle seksistä, ennen kun porno astuu kuvioihin

  Pojan ääni madaltuu (11-17 vuotiaana), iho muuttuu rasvaisemmaksi ja hienhaju muuttuu miehisemmäksi. Meidän äitien tärkeä tehtävä on vaatia pojalta hyvää hygieniaa sekä opastaa poikia ihonhoidossa. Pituutta pojalle voi tulla jopa 10 senttiä vuodessa. Pituuskasvun kiihtyessä pojasta voi tulla myös hieman kömpelö. Pojat kasvavat reippaasti pituutta yhteensä kolmesta viiteen vuoteen.

  Jokainen poika kehittyy yksilöllisesti. Noin 13 vuotiaat pojat voivat olla täysin eri kohdassa kehitystä. Pituuserotkin ovat huomattavia tässä vaiheessa. Osviittaa kehitykselle antaa vanhempien omat murrosiät. Pojan olisi hyvä tietää, että jokainen kehittyy omaan tahtiinsa.

  Miten murrosikä näkyy henkisellä puolella?

  Sanotaan että poikien murrosikä olisi helpompi kuin tyttöjen. Anoppini kertoi, että omilla pojillaan ei ollut murrosikää lainkaan. Poikani Oscar kommentoikin kerran hauskasti, että isi on varmaankin siksi nyt niin kärttyinen, kun sillä ei ollut murrosikää ollenkaan.

  Murrosiän henkiset taistelut ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä. Emme voi ennalta mitenkään tietää tuleeko pojalle vaikea vai helppo murrosikä. (Olen silti tilannut meille neljä helppoa.)

  Lue myös: Tätä on luvassa kun pojasta tulee teini -Äidit kertovat

  Esimurrosikä 9-12 vuotta

  *poika saattaa kovistella
  *kokeillaan ronskimpaa kielenkäyttöä
  *leikkiminen yhä tärkeää
  *halutaan jo omaa tilaa

  Murrosikä 10-20 vuotta

  *irtaantuminen vanhemmista
  *oma identitetti
  *epävarmuus
  *vastuu

  skatelaudat-2

  Lähteet: MLL vanhempainnettiVäestöliitto, Terve.fi, PTK- poikien ja tyttöjen keskus