• Eroon päätäistä edullisesti ja pysyvästi

  Onko sinulle tuttua, päiväkotien ja koulujen ikuinen riesa…TÄIT? Haluaisitko eroon päätäistä?

  Meidän perhe selvisi pitkään ilman, kummallisen pitkään, sillä olisin olettanut poikien pehkojen olevan niille ällöttäville ötököille paras mahdollinen hengailupaikka. Ensimmäisen (ja toistaiseksi viimeisen) kerran meillä oli täitä kolmisen vuotta sitten. Täit olivat asuttaneet koko meidän perheemme päät. Ja niitä oli paljon. Poikien paksuissa tukissa ne olivat saaneet aikaiseksi melkoisen yhdyskunnan ennen kun ne huomattiin.

  Eroon päätäistä

  Ostimme apteekin tyhjäksi erilaisia täishampoita. Niihin meni pieni omaisuus rahaa. Pesimme ohjeiden mukaisesti hiukset, vaihdoimme lakanat ja pakastimme unilelut, pesimme sohvatyynyt ja pyyhimme pinnat. Pesujen lisäksi kävimme joka ikinen ilta täikammalla poikien hiukset läpi. Se oli haasteellista, koska pojilla on paksut ja kiharat hiukset, täikampa ei tykännyt mennä niistä läpi lainkaan. Meillä katkeili aivan kamalasti hiuksia tuon täiden häätämisen seurauksena.

  Lue myös: Valitsen taisteluni ja voirasian siisteys ei kuulu niihin

  Eroon päätäistä pääsee helposti kun on pojan äiti. Hiukset voi vetää koneella lyhyeksi (tai voihan sen tehdä tytöllekin, ei sillä), mutta se ei ollut ihan ensimmäinen vaihtoehto meillä. Meidän poikien  juttu ovat nuo paksut ja isot tukat. Ajatus siitä, että ne olisi kynitty lyhyeksi ei houkutelut ketään meistä. Aika pian päädyimme kuitenkin ajamaan Ossianin hiukset koneella, jotta hän ei veisi täitä mukanaan kouluun.

  Vihdoin eroon päätäistä

  Kun olimme tapelleet täiden kanssa viikkoja ja menettäneet hermomme sekä rahamme ohjeiden mukaisia hoitoja suorittamalla, minä kyllästyin ja aloin selvittelemään muita keinoja päästä täistä eroon. Ensinnäkin täishampoot ovat hiuksille ja päänahalle aika rasite, ne eivät oikein sovellu useampaan pesuun. Lisäksi ne ovat hirveän hintaisia ja täit ovat jo immuuneja niille. Jos pesee ison perheeen päät muutamaan otteeseen, niin rahaa menee ihan järkyttävästi. Lisäksi täikammalla hiusten läpikäyminen kulutti hiuksia todella paljon, ainakin meillä.

  En halunnut myöskään luopua pienimpien poikien kutreista ja omakin pääni oli edelleen täiden valloittamana. Jotain oli keksittävä. Löysin paljon kirjoituksia erilaisten öljyjen käytöstä täiden häätämiseen. Se kuulosti ihan loogiselta, öljyä päähän ja muutamassa tunnissa täit ovat tukehtuneita lopullisesti. Mikä parasta, myös munat tukehtuvat ja samalla kerralla pääsee eroon sekä täistä, että munista. Suositelluin oli kookosrasva, mutta koska olin kiireinen ja halusin heti kokeilla tätä keinoa, niin tartuin oliiviöljypulloon mikä löytyi valmiina kaapista.

  Lue myös: Pitkät hiukset ovat tytölle. Siis mitä?

  Näin me onnistuimme yhdessä yössä:

  1. Oliiviöljyä…paljon oliiviöljyä. Lorotin kylpyhuoneessa jokaisen lapsen päähän öljyä niin kauan, että hiukset olivat kauttaaltaan imeneet öljyn sisäänsä ja jäivät vielä päältäkin öljyiseksi. (pää alaspäin oli helpointa, sillä öljyä valuu paljon ohikin).
  2. Elmukelmut päähän tiiviisti. Niin, että öljy pysyy hiuksissa, eikä lähde valumaan pitkin päätä.
  3. Nukkumaan… tyynyn päälle kannattaa laittaa vielä paksu pyyhe, sillä kelmusta huolimatta öljyä voi valua tyynylle.
  4. Aamulla pestään tavallisella shamppoolla öljy pois. Vaikka muutamaankin kertaan.
  5. Täit ja munat poissa lopullisesti!

  Lue myös: Nämä vitamiinit tarvitset äiti, jotta jaksat arjessa paremmin

  HUOM. Hiukset jäävät hieman rasvaisiksi joksikin aikaa, joten tätä ei kannata toteuttaa juuri ennen koulukuvauksia tai muita tärkeitä tapahtumia.
  Olihan tämä niin mahtava juttu, että pakkohan tämä oli kertoa teille muillekin. En enää ikinä mene ostamaan kalliita aineita, vaan teen tämän saman uusiksi jos on tarvis. Olemme saaneet toistaiseksi kylläkin pidettyä täit loitolla pajunkuorishampoolla hiukset satunnaisesti pesemällä. Sitäkin voin lämpimästi suositella.

  Tärkentä on, että täit jokatapauksessa häädetään pysyvästi, sillä jos jokainen kantaa niitä kouluun epäonnistuneiden häätöjen jälkeen, niin niistä ei päästä koskaan eroon.

  Täiden häätö öljyllä

  ps. Tiesitkö muuten, että pitkittyneeseen päätäiongelmaan on olemassa myös suun kautta otettava lääke (ivermektiini). Kysy lisää lääkäriltä.

  Kommentit

  1. Avatar

   Sitä vaan olen miettinyt, että miksi kouluihin edes asennetaan niitä hattuhyllyjä? Eikö voisi vain olla koukut takeille? Vaikka lapsille kuinka sanotaan ja opetetaan laittamaan oma pipo hihaan, niin siellä hattuhyllyillä ne pipot ja hanskat lojuvat aina vaan.
   Päiväkotivinkkinä vanhemmille: lapselle kannattaa viedä päiväkotiin kerralla useampi pipo ja suojettavia pusseja. Ohjeeksi voi henkilökunnalle antaa, että käytetty pipo laitetaan aina pussiin ja kuivataan sitten vasta kotona. Näin pipot eivät joudu kavereiden pipojen viereen ahtaaseen kuivauskaappiin.

   1. Avatar

    Hyviä vinkkejä! Kiitos. Uskon, että kouluikäisillä täit siirtyvät myös päästä päähän kun nuohotaan toisissaan jatkuvasti.

  2. Avatar

   Edelliseen kommenttiin viitaten, koska hihaan tungetut hikiset pipothan eivät myöskään pääse kuivumaan, ja täistä täälläkin oli tullut ”varoituskirje”… Tuli mieleen, ja lähetin kerran eräälle kotimaiselle lastenvaatevalmistajalle vinkinkin, että miksei lasten talvitakkeihin ommella sisäpuolelle vaikkapa koko selkämyksen kokoista verkkotaskua, johon lapsi vois helposti laittaa piponsa, ja olisi edes joku mahdollisuus että se ei olisi märkä uudelleen päähän laitettaessa, eikä olisi hattuhyllylläkään täitä hankkimassa. En tiedä ottivatko tuota tutkiakseen vai eivät, tai onko sellaisia jo olemassa. Ehkä sellaisen vois toisaalta itsekin takkiin lisätä, olisko siitä mitään haittaakaan? Toinen hyvä puoli siinä olis, että pysyis pipot ja hanskat paremmin tallessa paikassa, jossa hattuhyllylle ei tosiaan pipoja ja hanskoja viitsi laittaa, kuten vaikka jotkut juhlatilaisuudet/ paikat joissa takki annetaan narikkaan. ????

  3. Avatar

   Kuulostaa melko vaaralliselta touhulta. Miten varmistetaan, ettei rasvainen kelmu yön aikana siirry lapsen naamalle, varsinkinnkun se todennäköisesti alkaa jossain vaiheessa kutittaa ja lapsi sitä raapii? Myös otsa ja ohimot pitäisi tässä kelmuttaa, jotta täit eivät pääse ryömimään karkuun.

   1. Avatar

    No ihan en kelmuun tukehtumista osaisi tässä pelätä kun kelmu on reunoilta auki. Ja voihan siihen sitten omaksi turvakseen sitoa vaikka jonkun liinan vielä päälle? Kelmuhan on välittömästi sisäpinnasta ihan öljyinen, joten se ei enää tartu kelmunmaisesti mihinkään irrotessaan.
    Täit eivät ryömi mihinkään öljyisenä. Öljy juuri estää niitä liikkumasta ja täit tukehtuvat öljyn sisällä.

  4. Avatar

   Olisiko mahdollista, että lähipiirissänne on ollut pitkän aikaa täitä ja olette saaneet aina uudelleen jostakin tartunnan? Meidän lapsilla oli täiepidemia ja ostin apteekista täishampoon, jossa riitti kertahoito. Apteekin täti neuvoi käyttämään estosuiketta noin kuukauden verran, sanoi että jos hoidon tekee shampoopullon ohjeen mukaan, täit ja munat kuolevat 100% mutta valtaosa saa uuden tartunnan koska lähipiirissä on jollakin edelleen täitä, kaikki eivät huomaa tartuntaa samaan aikaan. Suihkuttelin sitten 2-3 kertaa viikossa päänahan juureen (sinne missä täit asuvat) suihketta ja sillä selvä. Rahaa paloi alle 50e nelihenkiseltä perheeltä.
   En myöskään siivonnut kotona muuten kuin vaihdoin tyynyliinat. Tuntui ihan tajuttoman helpommelle kun luin netistä kauhutarinoita siitä, miten kauan tartunta kestää. lapsia varoittelin, että ei saa laittaa päätä yhteen toisten kanssa.
   Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta löysin uutta ohjeistusta tuohon siivoukseen liittyen, siksi kokeilin tartunnan hoitamista helpolla tavalla.
   https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/muut-taudinaiheuttajat/paatai

   1. Avatar

    Ei, koska tapauksessamme eläviä täitä kuhisi päässä aina pesun jälkeenkin. Eli shamppoot eivät vain tappaneet niitä pirulaisia 🙁 Tästä syystä ajoimme koululaisen tukan pois, että ei kanna niitä sitten mukanaan kouluun. Toi estosuihke on minulle vieraampi, mutta apteekissa myytävät estoshamppoot ovat toimineet. Täitä ei ole enää näkynyt.

  5. Avatar

   Mielenkiintoista. Me ostetiin ainakin just sellaista shampoota, jossa mekaaninen suoja eli juurikin täit tukehtuvat siihen aineeseen joka hyvin öljymäinen, eikä sille voi tulla immuuniksi. Eikä kenenkään päässä ollut yhtään ötökkää pesujen jälkeen, ei eläviä eikä kuolleita.

   1. Avatar

    Siinä on varmaankin se sama idea, että täit ja munat tukehtuvat. Eli sama idea, mutta hieman hintaeroa.

  6. Avatar

   Moikka,
   kiitos vinkistä, lähti samantien kokeiluun, kookosöljyllä! Onko sinulle tullut tietoa muista onnistuneista oliivi- tai kookosöljy karkotuksista?

   1. Avatar

    Kaikki jotka olen saanut sitä kokeilemaan (omassa lähipiirissäni) ovat päässeet eroon päätäistä.

  7. Avatar

   Moikka!
   Kiitos hyvästä neuvosta! Meillä tällä hetkellä ollaan taisteltu näiden kanssa yli 3vko. Joka päivä vaihdan puhtaat tyynyliinat, vaatteet, takit. Joka ilta laitan myös päivän vaatteet pakkaseen ja vuorokauden kuluttua pesen ne vielä 60asteessa, lakanat 95asteessa. Hiuksen kammataan 1-2päivän välein. Itsellä pitkät hiukset ja kokeillut kaikkea.. Suihkun jälkeen fööni niin kuumalle kun saa, muotoilulaitteilla, kookosöljyä laitoin myös. Kutina ja muu häipyi vuorokaudeksi, mutta sen jälkeen se tuli takaisin paljon pahempana. Kuinka kauan teillä kesti kutina ja liikkeen tuntuminen hoidon jälkeen? Tuntuu ettei tämä lopu ikinä =/

   1. Avatar

    Tuon öljyhoidon jälkeen oireetkin loppuivat HETI. Mietin, että ehkä käytimmekin rypsiöljyä, emmekä oliiviöljyä. En ole nyt ihan varma, mutta kokeile ne vielä! Tsemppiä.

  8. Avatar

   Tulipa mieleen että eikö nuo öljyt samalla hoida myös päänahkaa, meillä tytöllä tosi kuiva päänahka ja nyt oli täitä ja tuntuu et käyn ostaan kookosöljy ja kokeilen myös. Inhottavia ötököitä😐

   1. Jonna

    Juu ainakin tavallinen öljy (rypsi, kookos, oliivi). En usko, että ne apteekin täiöljyt ainakaan hoitaa…meillä niiden jälkeen vielä kuivemmat päänahat kuin ennen.

  Vastaa

  Sulje
  ×

  Cart