• Kotikonstein eroon täistä -edullisesti

    Onko sinulle tuttua, päiväkotien ja koulujen ikuinen riesa…TÄIT? Haluaisitko päästä eroon täistä?

    Eroon päätäistä pääset helpoiten leikkaamalla hiukset lyhyeksi (eli kokonaan pois) jos hiuksia ei kuitenkaan halua leikata löytyy apteekista erilaisia täishampoita kokeiltavaksi. Joskus täishamppoot eivät kuitenkaan tehoa, vaikka niihin uppoaa pieni omaisuus rahaa. Mitä sitten pitäisi tehdä?

    Lue myös: Pirun syyhy

    Toinen tapa päästä eroon täistä

    Täishampoot ovat hiuksille ja päänahalle kova rasite, ne eivät sovellu jatkuvaan pesuun. Lisäksi täishampoot ovat kalliita ja usein täit ovat jo immuuneja monille niistä. Jos pesee ison perheeen päät muutamaan otteeseen, niin rahaa menee todella paljon. Täikammalla hiusten läpikäyminen kuluttaa niin ikään hiuksia, erityisesti jos hiukset ovat paksut ja kiharat.

    Löytyykö kaapeistasi kookosrasvaa, rypsi- tai oliiviöljyä? Vastasitko kyllä? Hyvä, kokeile seuraavaa.

    Onnistu yhdessä yössä:

    1. Oliiviöljyä…paljon oliiviöljyä. Lorota hiukset täyteen öljyä niin kauan, että hiukset olivat kauttaaltaan imeneet öljyn sisäänsä ja jäivät vielä päältäkin öljyiseksi. (pää alaspäin oli helpointa, sillä öljyä valuu paljon ohikin).
    2. Elmukelmut päähän tiiviisti. Niin, että öljy pysyy hiuksissa, eikä lähde valumaan pitkin päätä.
    3. Nukkumaan… tyynyn päälle kannattaa laittaa vielä paksu pyyhe, sillä kelmusta huolimatta öljyä voi valua tyynylle.
    4. Aamulla pestään tavallisella shamppoolla öljy pois. Vaikka muutamaankin kertaan.
    5. Täit ja munat poissa lopullisesti!

    HUOM. Hiukset jäävät hieman rasvaisiksi joksikin aikaa, joten tätä ei kannata toteuttaa juuri ennen koulukuvauksia tai muita tärkeitä tapahtumia.

    Tärkentä on, että täit joka tapauksessa häädetään pysyvästi, keinolla millä hyvänsä, sillä jos jokainen kantaa niitä kouluun epäonnistuneiden häätöjen jälkeen, niin niistä ei päästä koskaan eroon.

    eroon täistä

    ps. Tiesitkö muuten, että pitkittyneeseen päätäiongelmaan on olemassa myös suun kautta otettava lääke (ivermektiini). Kysy lisää lääkäriltä.

    Kommentit

    1. Nimetön

      Sitä vaan olen miettinyt, että miksi kouluihin edes asennetaan niitä hattuhyllyjä? Eikö voisi vain olla koukut takeille? Vaikka lapsille kuinka sanotaan ja opetetaan laittamaan oma pipo hihaan, niin siellä hattuhyllyillä ne pipot ja hanskat lojuvat aina vaan.
      Päiväkotivinkkinä vanhemmille: lapselle kannattaa viedä päiväkotiin kerralla useampi pipo ja suojettavia pusseja. Ohjeeksi voi henkilökunnalle antaa, että käytetty pipo laitetaan aina pussiin ja kuivataan sitten vasta kotona. Näin pipot eivät joudu kavereiden pipojen viereen ahtaaseen kuivauskaappiin.

      1. Jonna-Emilia

        Hyviä vinkkejä! Kiitos. Uskon, että kouluikäisillä täit siirtyvät myös päästä päähän kun nuohotaan toisissaan jatkuvasti.

    2. Paula

      Edelliseen kommenttiin viitaten, koska hihaan tungetut hikiset pipothan eivät myöskään pääse kuivumaan, ja täistä täälläkin oli tullut “varoituskirje”… Tuli mieleen, ja lähetin kerran eräälle kotimaiselle lastenvaatevalmistajalle vinkinkin, että miksei lasten talvitakkeihin ommella sisäpuolelle vaikkapa koko selkämyksen kokoista verkkotaskua, johon lapsi vois helposti laittaa piponsa, ja olisi edes joku mahdollisuus että se ei olisi märkä uudelleen päähän laitettaessa, eikä olisi hattuhyllylläkään täitä hankkimassa. En tiedä ottivatko tuota tutkiakseen vai eivät, tai onko sellaisia jo olemassa. Ehkä sellaisen vois toisaalta itsekin takkiin lisätä, olisko siitä mitään haittaakaan? Toinen hyvä puoli siinä olis, että pysyis pipot ja hanskat paremmin tallessa paikassa, jossa hattuhyllylle ei tosiaan pipoja ja hanskoja viitsi laittaa, kuten vaikka jotkut juhlatilaisuudet/ paikat joissa takki annetaan narikkaan. ????

    3. Nimetön

      Kuulostaa melko vaaralliselta touhulta. Miten varmistetaan, ettei rasvainen kelmu yön aikana siirry lapsen naamalle, varsinkinnkun se todennäköisesti alkaa jossain vaiheessa kutittaa ja lapsi sitä raapii? Myös otsa ja ohimot pitäisi tässä kelmuttaa, jotta täit eivät pääse ryömimään karkuun.

      1. Jonna-Emilia

        No ihan en kelmuun tukehtumista osaisi tässä pelätä kun kelmu on reunoilta auki. Ja voihan siihen sitten omaksi turvakseen sitoa vaikka jonkun liinan vielä päälle? Kelmuhan on välittömästi sisäpinnasta ihan öljyinen, joten se ei enää tartu kelmunmaisesti mihinkään irrotessaan.
        Täit eivät ryömi mihinkään öljyisenä. Öljy juuri estää niitä liikkumasta ja täit tukehtuvat öljyn sisällä.

    4. Meri

      Olisiko mahdollista, että lähipiirissänne on ollut pitkän aikaa täitä ja olette saaneet aina uudelleen jostakin tartunnan? Meidän lapsilla oli täiepidemia ja ostin apteekista täishampoon, jossa riitti kertahoito. Apteekin täti neuvoi käyttämään estosuiketta noin kuukauden verran, sanoi että jos hoidon tekee shampoopullon ohjeen mukaan, täit ja munat kuolevat 100% mutta valtaosa saa uuden tartunnan koska lähipiirissä on jollakin edelleen täitä, kaikki eivät huomaa tartuntaa samaan aikaan. Suihkuttelin sitten 2-3 kertaa viikossa päänahan juureen (sinne missä täit asuvat) suihketta ja sillä selvä. Rahaa paloi alle 50e nelihenkiseltä perheeltä.
      En myöskään siivonnut kotona muuten kuin vaihdoin tyynyliinat. Tuntui ihan tajuttoman helpommelle kun luin netistä kauhutarinoita siitä, miten kauan tartunta kestää. lapsia varoittelin, että ei saa laittaa päätä yhteen toisten kanssa.
      Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta löysin uutta ohjeistusta tuohon siivoukseen liittyen, siksi kokeilin tartunnan hoitamista helpolla tavalla.
      https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/muut-taudinaiheuttajat/paatai

      1. Jonna-Emilia

        Ei, koska tapauksessamme eläviä täitä kuhisi päässä aina pesun jälkeenkin. Eli shamppoot eivät vain tappaneet niitä pirulaisia 🙁 Tästä syystä ajoimme koululaisen tukan pois, että ei kanna niitä sitten mukanaan kouluun. Toi estosuihke on minulle vieraampi, mutta apteekissa myytävät estoshamppoot ovat toimineet. Täitä ei ole enää näkynyt.

    5. jenni

      Mielenkiintoista. Me ostetiin ainakin just sellaista shampoota, jossa mekaaninen suoja eli juurikin täit tukehtuvat siihen aineeseen joka hyvin öljymäinen, eikä sille voi tulla immuuniksi. Eikä kenenkään päässä ollut yhtään ötökkää pesujen jälkeen, ei eläviä eikä kuolleita.

      1. Jonna-Emilia

        Siinä on varmaankin se sama idea, että täit ja munat tukehtuvat. Eli sama idea, mutta hieman hintaeroa.

    6. Tuuti

      Moikka,
      kiitos vinkistä, lähti samantien kokeiluun, kookosöljyllä! Onko sinulle tullut tietoa muista onnistuneista oliivi- tai kookosöljy karkotuksista?

      1. Jonna-Emilia

        Kaikki jotka olen saanut sitä kokeilemaan (omassa lähipiirissäni) ovat päässeet eroon päätäistä.

      2. Petra

        Punkkien torjuntaan kuulin kookosöljyn auttavan myös ja metsäretkelle sivelin sitä lapsille korvien taa ja koiran turkkiin vähän enemmänkin. En toki tiedä olisiko punkkeja ko. metsässä muutenkaan ollut, mutta joka tapauksessa punkeilta säästyttiin.

    7. kakku

      Moikka!
      Kiitos hyvästä neuvosta! Meillä tällä hetkellä ollaan taisteltu näiden kanssa yli 3vko. Joka päivä vaihdan puhtaat tyynyliinat, vaatteet, takit. Joka ilta laitan myös päivän vaatteet pakkaseen ja vuorokauden kuluttua pesen ne vielä 60asteessa, lakanat 95asteessa. Hiuksen kammataan 1-2päivän välein. Itsellä pitkät hiukset ja kokeillut kaikkea.. Suihkun jälkeen fööni niin kuumalle kun saa, muotoilulaitteilla, kookosöljyä laitoin myös. Kutina ja muu häipyi vuorokaudeksi, mutta sen jälkeen se tuli takaisin paljon pahempana. Kuinka kauan teillä kesti kutina ja liikkeen tuntuminen hoidon jälkeen? Tuntuu ettei tämä lopu ikinä =/

      1. Jonna-Emilia

        Tuon öljyhoidon jälkeen oireetkin loppuivat HETI. Mietin, että ehkä käytimmekin rypsiöljyä, emmekä oliiviöljyä. En ole nyt ihan varma, mutta kokeile ne vielä! Tsemppiä.

    8. Neljän lapsen äiti

      Tulipa mieleen että eikö nuo öljyt samalla hoida myös päänahkaa, meillä tytöllä tosi kuiva päänahka ja nyt oli täitä ja tuntuu et käyn ostaan kookosöljy ja kokeilen myös. Inhottavia ötököitä?

      1. Jonna

        Juu ainakin tavallinen öljy (rypsi, kookos, oliivi). En usko, että ne apteekin täiöljyt ainakaan hoitaa…meillä niiden jälkeen vielä kuivemmat päänahat kuin ennen.

    9. Henna

      Toimii!!! Tosin annoin olla kolmisen tuntia oliiviöljyn + elmukelmut, toivottavasti nyt ei tule enää noita viheliäisiä otuksia!!

    10. Nanastar

      Tämä oli hyvä kikka. Likka nukkui suihkumyssy ja kookosöljy päässä yön. Seuraavalla viikolla tein vielä saunassa hoidon kookosöljyllä.. Lauteilla harjasin tytön päätä täikammalla ja nyt ötökät ovat tipotiessään!!

    Vastaa