• You are currently viewing Pirun syyhypunkit

    Pirun syyhypunkit

    Syyhy leviää Suomessa ja yhä useampi perhe on joutunut syyhypunkin kanssa tekemisiin. Syitä nopealle leviämiselle ei vielä tiedetä. Syyhypunkit aiheuttavat päänvaivaa erityisesti suurperheille kalliiden häätölääkkeiden vuoksi, kun yksi perheestä saa syyhypunkin, pitää koko perhe hoitaa. Pahimmillaan hoito pitää toistaa useasti.

    Syyhyn varhainen tunnistaminen ja sen nopea hoitaminen on kuitenkin erittäin tärkeää.

    Tunnista syyhy

    Syyhy tarttuu ihmiseltä ihmiselle läheisessä ihokosketuksessa, se ei tartu eläimille tai eläimiltä. Leviäminen on todennäköisintä perheenjäsenten kesken, päiväkodeissa tai kouluissa. Syyhy leviää helposti seksin aikana ja syyhyn voi saada myös lakanoista tai muista tekstiileistä.

    Nopeat kontaktit, kuten kätteleminen tai nopea halaus, eivät ole tilanteita joissa syyhy leviäisi.

    Syyhy voi olla hankala aluksi tunnistaa. Ensin tulee ihokutinaa, erityisesti iltaisin. Sen jälkeen ihoon alkaa ilmestyä näppylöitä ja rakkuloita. Jos katsoo suurennuslasilla, voi iholla erottaa pieniä käytäviä, sekä loisen niiden päässä pienenä tummana pisteenä.

    Yleisin paikka syyhylle on käsissä ja jaloissa, erityisesti sormien ja varpaiden väleissä, kämmenissä, ranteissa ja jalkapohjissa. Syyhy voi löytyä muualtakin kehosta.

    Lue myös: Eroon päätäistä kotikonstein

    Miten hoitaa syyhy pois?

    Voide:

    Jos perheenne lähipiirissä on syyhyä ja epäilette sitä olevan myös teillä, on toimittava seuraavasti. Apteekista saa permetriinivoidetta, jota voi ostaa ilman reseptiä. Voide levitetään koko keholle ja annetaan vaikuttaa 12 tuntia. Vaikutusajan jälkeen iho pestään huolellisesti ja vaihdetaan vaatteet ja lakanat. Samassa taloudessa asuvat hoidetaan samaan aikaan. Oireisille tehdään kaksi käsittelyä, oireettomille riittää yksi käsittely. Lääkärin puoleen on käännytään vain jos lähipiirissä ei ole todettu syyhyä tai syyhyn itsehoito ei onnistunut. (Apteekki)

    Siivous:

    Siivous tehdään heti ensimmäisen voidepäivän lopussa. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää makuuhuoneeseen, jossa tartunnan riski on suurimmillaan.

    Pese tekstiilit (muista myös pehmot) 60 asteen pesuohjelmalla, loput voit pussittaa varastoon viikoksi tai viedä -20 asteen pakkaseen vuorokaudeksi. Imuroi sohvat, matot ja lattiat sekä patjat. Vaihda lakanat puhtaisiin. Pyyhi kaikki pinnat kotona huolellisesti.

    Kuvia syyhypukin tekemistä ihojäljistä. (Terveyskirjasto)

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa